Oldalletöltések száma: 4685065
2017. május 28. vasárnap 06:49,
Emil és Csanád napja van.

Jegyzet

Máté G. Péter

Súlyos magyarok

Kijelentem, hogy enni jó. Gondolom, hogy sokan értenek velem egyet, sőt még talán a kommentelők sem esnek nekem mindenféle gyalázatot vágva a fejemhez a kinyilatkoztatásom nyomán. Szóval nagyjából biztosra megyek.
   Annál is inkább, mert az idei, május 20-ai Európai Elhízás Nap (EOD) alkalmából a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet, az OECD által kiadott jelentés szerint a szerveződés 35 tagországában minden második felnőtt, és hatból egy gyerek túlsúlyos. Vagyis az emberek szeretnek enni.
   Bennünket kiugróan is érint a felmérés, amelyből kiderül, hogy az Egyesült Államok, Mexikó és Új-Zéland mögött a cseppet sem előkelő negyedik helyet, ezen felül az európai aranyérmet éppen mi, magyarok szereztük meg. Persze jó lenne olyan felmérések negyedikjének is lenni, amelyek például a legfejlettebb, legdemokratikusabb, legtehetősebb, legélhetőbb országokat sorolja fel, de hát az ember ne legyen elégedetlen, örüljön annak a sikernek, amit elért.
   Már persze amennyiben mindez siker, bár aligha az. Különösen annak fényében nem, hogy ugyancsak a napokban látott napvilágot egy vizsgálati eredmény, amely szerint az egészséges kövér emberekre sokszorosan nagyobb veszély leselkedik a szív- és érrendszeri megbetegedések terén, mint vékonyabb embertársaikra.
   A szülők szeretetüket sokszor azzal mutatják ki, hogy etetik a gyerekeiket. Ez természetes, hiszen az utódok ellátásának egyik sarkaltos pontja a táplálás, de a fiatalok túletetése, zsíros ételekkel, édességekkel tömése már közel sem az. Felmérések szerint a magyar gyerekek közel harmada súlyfelesleggel küzd és a túlsúlyos, vagy elhízott fiatalok nagy eséllyel felnőttkorukban is kövérek lesznek.
   Mindezek elkerülésében sokat segíthet a tudatosság, a megfelelő nevelés és a család jó anyagi helyzete. Mert ha csak kenyérre és olcsó zsiradékra jut, akkor nemigen lehet mondani a fiatalnak, hogy egyen sok zöldséget, gyümölcsöt, és ha meg is tehetné a család, hogy korszerűen táplálja gyermekét, de anyuka és apuka is szereti a nehéz ételeket, azokból is a minél többet, akkor a gyereküknek sem marad esélye a helyes táplálkozásra.
   A rendszeres sportolás sokat javíthat ezen az állapoton, a többfelé megépült tornacsarnokok, sportpályák is hozzájárulhatnak ehhez, bár éppen azt tapasztalom, hogy nem is oly könnyű a termek, pályák bérleti díját megfizetni. Ugyanakkor ez nem lehet kifogás, hiszen tudjuk, a láb mindig kéznél van, futni pedig jószerével minden egészséges gyerek tud, vagyis csak a megfelelő szülői példamutatás kell hozzá, meg egy lábat kímélő cipő.
   Úgy tűnik, napjaink közéleti történéseit csak jól kipárnázott idegekkel lehet elviselni. Talán ez a magyarázat arra, hogy miért is vagyunk mi a legkövérebbek Európában.

Hírlevél

A velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

 

 

HANGOS-
      KÖNYV


                   csak fuss hangos borito

Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető innen                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.

   Ingyen letölthető 
innen               

Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   
   Ingyen letölthető
 innen


                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
   
   Ingyen letölthető: innen

          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények


Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!

 

A Vétó ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát
!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum


Még több információ a velencei-tavi szolgáltatásokról


Számítástechnikai kellékek.
PC bolt Gárdonyban
.