Oldalletöltések száma: 4685083
2017. május 28. vasárnap 06:50,
Emil és Csanád napja van.

A nők jól teszik, ha a borról káposztafélékre váltanak

no borral 001A modern élethez hozzátartozik a kulturált alkoholfogyasztás is. Korábban már írtunk arról, hogy az alkohol fogyasztásáért nagy árat fizethet az ember, mert akár daganatos betegség is kialakulhat miatta. Most még riasztóbb információt kaptunk.

   További bizonyítékot találtak arra, hogy az alkoholfogyasztás, akár napi fél pohár bor formájában is növeli a mellrák kialakulásának kockázatát – írta a BBC.

Bővebben...

Évezredek óta küzdünk a D-vitamin hiányával

osember vandorloA kutatók felismerése nyomán egy ideje igen nagy fontosságot tulajdonít az orvostudomány a D-vitamin egészségünk megóvásában betöltött szerepének. Mint kiderült, az D-vitaminnak az emberiség történetében is jelentős szerepe volt.

   A McMaster University kifejlesztett egy új módszert, amely megmutatja, mikor volt hiányuk a napfényben az embereknek. Ezzel követni lehet az emberiség kirajzását Afrikából és a D-vitaminhiány károkozását – írta Független.hu a Sciencedaily.com cikke nyomán.

Bővebben...

Az ivartalanításért cserébe hosszabb életet kap a kutya

ivartalanitasSzámtalan dokumentumfilmet lehet látni a hazai kábelrendszerek tematikus csatornáin, amelyek az állatok mentésével, örökbefogadásával foglalkoznak. Egy dologban szinte mindegyik egyöntetű: csak ivartalanított állatot adnak örökbe.

   Aki nem akar tenyésztéssel foglalkozni, de szeretne egy hűséges kutyatársat, jól teszi, ha menhelyről fogad örökbe egyet. Csak az önkormányzatok évente közel 30.000 kóbor kutyák fognak be. Megdöbbentő adat, hogy két nem ivartalanított ebtől 6 év alatt akár 67.000 kutya is származhat.

Bővebben...

Már a fáknak is elegük van a klímaváltozásból

tolgyesHa valaki azt mondja, hogy a fák vándorolnak, aki hallja, arra gondolhat, hogy az illetőnek ideje lenne megfelelő orvost találni. Pedig nem tévedés, a klímaváltozás egyik velejárója a fák vándorlása, persze nem úgy hogy batyut kötnek a hátukra és nekiindulnak a nagyvilágnak.

   A tudósok már régóta megfigyelték, hogy a globális felmelegedés miatt számos állat- és növényfaj északabbra vándorol. Egy új tanulmányban most azt is kimutatták, hogy egyes fafajok az Egyesült Államok keleti térségéből nyugat felé tartanak – írta az Origo.hu.

Bővebben...

Van tekintélyünk, messze a legkövérebbek vagyunk Európában

kover parEgy pár évvel ezelőtti felmérés szerint minden második ember túlsúlyos hazánkban. S, hogy ez miért is baj, arról éppen a minap számoltunk be. Most meg arról kaptunk információt, hogy igencsak élen járunk elhízottságban nemzetközi szinten is.

   Az elhízás népegészségügyi jelentősége és társadalmi terhei ma már a dohányzáséval vetekszenek. Magyarország az OECD felmérése szerint igencsak veszélyeztetett – írta a Hvg.hu.

Bővebben...

Egészséges kövér emberre is sok veszély leselkedik

koverekA fejlett társadalmak egyik egészségügyi problémája, hogy túl sok a túlsúlyos, elhízott polgáruk. A teltség, kövérség sokfelé a tekintély és a jólét bizonyítéka, miközben rengeteg betegség kockázatával jár. Egy 2013-as adat szerint minden második magyar felnőtt túlsúlyos.

   Még az amúgy egészséges anyagcseréjű elhízottakat is nagyobb eséllyel sújtja szívroham vagy agyvérzés, mint az átlagos testsúlyúakat – derült ki egy nagy létszámú, új kutatásból.

Bővebben...

Mézet a sebre

mez folyoSokan kezdik a napot egy finom vajas-mézes kenyérrel, amely amellett, hogy ízletes, még tápláló is. A méznek sokféle haszna van, az élelmiszeriparon túl a kozmetikai ipar is szívesen használja. Az igazi, vagyis nem hamísított méz a gyógyításban is alkalmazható, elég a nátha ellen ivott mézes teára gondolni.

   De lehet sebkenőcs is belőle. Az orvosi méz hatásának igazolására tudományos vizsgálatot indít a Bonni Egyetem egyik kutatócsoportja. A meglehetősen szokatlan sebkenőcsöt Németország több kórházában már rutinszerűen használják – írta az Egészségtükör.hu.

Bővebben...

Csak háború kell és a kolera máris pusztít

jemeni haboruA világ a laboratóriumokban kikísérletezett betegségek nélkül is pusztító járványokkal terhes hely lehetett az ókorban, középkorban is. Ugyanakkor számtalan betegség az tudománynak köszönhetően tűnt el a fejlett világból. A kolerát még nem győztük le.

   Egy héten belül 25-en haltak meg a jemeni kolerajárványban. Bizonyos esetekben az antibiotikumos, infúziós kezelés ellenére a páciens néhány órán belül elhunyt. Április 27-e óta az ENSZ 1360 megbetegedéses esetet regisztrált – írta a Híradó.hu.

Bővebben...

Erősebb a szaglásunk, mint gondolnánk

illatVannak embertársaink, akik különösen kifinomult szaglószervvel rendelkeznek, ők lesznek a parfümkészítők, vagy éppen olyanok, akik egy tavaszi erdei sétán az illatok alapján többet tudnak meg a természetről, mint átlagos szaglású embertársaik.

   John McGann a Rutgers Egyetem pszichológia professzora 14 évnyi kutatás után megállapította, hogy az ember szagérzékelése ugyanolyan jó, mint a többi emlősé, a rágcsálóké és a kutyáké. Minderről a Független.hu írt az Eurekalert.org cikke nyomán.

Bővebben...

Az időben felfedezett szívférgesség megmentheti a kutyánkat

kutya betegBár a kutyák már több tízezer éve társai az embereknek, de az olyan kapcsolat, mint a városi lakosok és kutyáik között manapság tapasztalható, csak a XX. században vált tömegessé. A kedvtelésből tartott kutyák tulajdonképpen családtagokká váltak, elvesztésük komoly gyászt jelent gazdáiknak.

   A kutyákat halálos veszéllyel fenyegető és a gazdákat is megbetegíthető, egyre jobban terjedő szívférgességre kívánják felhívni a figyelmet azt állatvédők azzal, hogy május 10-ét a betegség napjává nyilvánították.

Bővebben...