Oldalletöltések száma: 5020568
2017. július 26. szerda 10:33,
Anna és Anikó napja van.

Hét évünket dobjuk el, ha túlzottan szeretünk enni, inni, dohányozni

kover itallal thedrinksbusiness comValamibe meg kell halni, szokták mondani azok az emberek, akik nem törődnek a súlyukkal, szeretnek zsíros, nehéz ételeket enni, dohányozni, alkoholt innii. Persze a mondás csak addig tűnik viccesnek, amíg valamilyen egészségügyi baj nem éri őket.

   Az egészségesen élők ötvenéves korukban statisztikailag hét évvel hosszabb életre számíthatnak, mint a lakosság átlaga – derült ki egy amerikai adatokon alapuló kutatásból, amelyről a Házipatika.com számolt be az MTI híre nyomán.

Bővebben...

Egy, az embernél betegséget előidéző géntől barátságosak a kutyák

kutya baratsagosSzámtalan kutató keresi a választ arra, hogy vajon milyen körülmények között csapódott a farkas, majd a belőle kialakult kutya az ember mellé. Elméletek sora született erről és arról is, hogy ez mikor történhetett meg. Most egy újabb elmélet látott nyilvánosságot arról, hogy miért barátságosak az emberrel a kutyák.

   Kutyák és farkasok genetikai jellemzőinek és viselkedési mintáinak vizsgálatával az amerikai kutatók fontos genetikai tényezőt fedeztek fel, amely a kutyák barátságos viselkedését magyarázza, ugyanez a gén játszik szerepet egy ritka rendellenességben, a Williams-szindrómában.

Bővebben...

A fiúkat viseli meg jobban, ha az apa eltűnik a családból

apa nelkulAz elmúlt évszázadban a két világháború, majd a mind gyakoribb válások miatt nagyon sok gyerek nőtt fel csonka családban, apa nélkül. Nemrégiben tudományosan is bebizonyosodott a korábban is ismert tény, hogy nagy szükség van az apára a gyerek megfelelő fejlődése érdekében.

   Egy új kutatásban a Princeton Egyetem munkatársai megállapították, hogy az apa elvesztése negatív hatást gyakorol a gyerek telomerjeire, a kromoszómák végződéseit védő „sapkákra”, amelyek hossza a tudósok szerint az egészségi állapotra jellemző – írta a Függetelen.hu a Sciencedaily.com cikke alapján.

Bővebben...

Ne sajnáljuk a pénz extra szűz olívaolajra, véd minket egy súlyos betegségtől

oliva olaj es bogyoMifelénk, akik nem akarnak zsírral sütni, főzni, margarint, vagy többnyire napraforgó olajat használnak. Többféle olaj található a piacon, de egyiknek sincs oly kedvező élettani hatása, mint az olívaolajnak. Sajnos mifelénk ez nem éppen olcsó alapanyag.

   Az extra szűz olívaolaj a legújabb kutatások szerint hatékonyan védi a memóriát és a tanulási képességeket, valamint csökkenti a béta-amiloid plakkok és neurofibrilláris kötegek számát az agyban, vagyis hatásos megelőzési módja az Alzheimer-kórnak. Minderről az Index.hu írt.

Bővebben...

Aki odafigyel magára, kisebb eséllyel butul el

demenciaA demencia – a Wikipédia szócikke szerint – a gondolkodás, érzelmek és társas képességek hanyatlása, amely korlátozza a társadalmi életet és a teljesítőképességet. A demencia többnyire az agy valamely igazolható betegségével jár együtt.

   A demencia (elbutulás) során elsősorban a rövid távú emlékezet, majd a hosszú távú memória, a beszéd és a mozgás is romlik, amely jelenség a betegség előrehaladásával válik feltűnővé. Egy tanulmány szerint kilenc életmódbeli változás csökkentheti a demencia kockázatát – írta a Bbc.hu

Bővebben...

Cukorral ne, édesítőszerrel ne, akkor mivel édesítsünk?

mesterseges edesitoszerNaponta olvashatjuk, hogy a túlzott cukorfogyasztás komoly károkat okozhat az ember egészségének, ezért sokan használnak mesterséges édesítőszereket, mert azok nem hizlalnak. Nemrégiben kiderült, hogy megint tévúton járunk.

   A mesterséges édesítőszerek hosszú távon kapcsolatba hozhatók az elhízás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás és a szívbetegségek kockázatának növekedésével egy új kanadai kutatás szerint.

Bővebben...

Nagyon meg fog drágulni és mind nehezebb lesz hozzájutni

kavecserjeMind több területen tapasztaljuk a klímaváltozás kellemetlen, vagy éppen pusztító hatását, még ha egyes nagy hatalmú politikusok ezt a maguk haszna érdekében nem is akarják tudomásul venni. Ha másért nem, hát a kávéért nekik is tenniük kellene valamit az éghajlatváltozás ellen.

   Veszélyezteti a világ kávétermesztését az éghajlatváltozás, és az utóbbi pár évben már nem is tudott lépést tartani a kínálat a kereslet erősödésével – erre figyelmeztettek szakértők és a kolumbiai hatóságok a kávétermelők első világtalálkozóján – derült ki az Inforádió.hu híréből.

Bővebben...

Férfiakra bőrrák kockázatát csökkentő hatással lehet a paradicsom

paradicsomot evo emberA paradicsom a magyar konyha egyik alapvető összetevője, számtalan módon elkészíthető és sokan nyersen, salátákban, vagy éppen csak úgy, gyümölcs helyett is fogyasztják. Mint kiderült, nagyon jót tesznek ezzel maguknak.

   Az Ohio State University kutatói egereken végzett kísérletben mutatták ki az összefüggést a bőrrák kockázatának csökkenése és az elfogyasztott paradicsom mennyisége között. Minderről a Sciencedaily.com cikkét idézve a Függetelen.hu írt.

Bővebben...

Legyen nagylelkű, boldogabb lesz

nagylelkuseg edifyempower comManapság talán még nagyobb szükség van az önzetlen cselekedetekre, mint korábban volt az emberiség történelmében. Amennyire sokasodik az emberiség, úgy nő a rászorulók száma. Az önzetlen segítőkészséget embertársaival összefogva is próbára teheti az ember.

   Az az ember, aki mindig önérdekből cselekszik, kevésbé boldog, de ha megígéri is magának, hogy nagylelkűbben fog viselkedni, már az is elég ahhoz, hogy olyan változást indítson el az agyában, ami boldogabbá teszi. A Zürichi Egyetem kutatóinak megállapításáról a Sciencedaily.com nyomán a Független.hu írt.

Bővebben...

Lehet, hogy fél évtized múlva már nyomtatott szervet kap a rászoruló

vese 3dAki, vagy akinek hozzátartozója várt már életét megmentő szervátültetésre, tudja, hogy az milyen elképesztő, az egészséges ember számára felfoghatatlanul feszült állapot. Olyan, mint a szerencsejáték, vagy nyer, vagy reménykedve várhat tovább sorsa jobbra fordulására.

   Évente nagyjából 120 000 szervátültetés történik a világon, amelynek nagy része veseátültetés. Néha élő, önkéntes a donor, de leggyakrabban valamilyen tragikus eseményben meghalt, egyébként egészséges emberből származnak a szervek. Megoldás a mesterségesen előállított szerv lehet. Minderről az Origo.hu írt.

Bővebben...