Oldalletöltések száma: 5294764
2017. szeptember 22. péntek 22:49,
Móric napja van.

A ruhába, szőnyegbe szívódott dohányfüst is mérgez bennünket

dohanyfust dukehealth orgA nemdohányzó emberek zömének kellemetlen érzést okoz, ha mások ruháján, bútorain, autójában megérzi a dohányfüst szagát. Ez csak egy kellemetlen szag számukra, gondolhatnánk, pedig komoly egészségügyi kockázatot jelent a szövetekbe, ruhákba beívódott füst.

   Egy új, egereken végzett kutatás szerint a harmadlagos dohányfüst, vagyis a dohányfüstből a szőnyegeken, ruhákon és bútorokon lerakódott anyagok megnövelhetik a májkárosodás és a cukorbetegség kockázatát – írta a Clinsci.org című tudományos portálon megjelent tanulmány alapján az Arsratio.hu.

Bővebben...

Tömegesen kihalás: a közepes méretűek kevésbé vannak veszélyben

orrszarvu keskenyszAlig egy évvel ezelőtt derült ki, hogy az elmúlt több mint négy évtizedben igencsak sok állatfaj sodródott a kihalás szélére. Mindez nem csak a szárazföldi, de tengeri fajokat is érinti. Most azt derült ki, hogy a kihalásban közrejátszódhat az egyes fajok testmérete is.

   Egy átfogó globális elemzés szerint azok az állatok, amelyeknek testmérete nem túl nagy és nem túl kicsi, kisebb eséllyel néznek szembe a kihalással, mint a skála két végén elhelyezkedők – olvasható a Híradó.hu információjában.

Bővebben...

Most meg a banánért aggódhatunk

banan cavendish vikingfoods com vnA múlt század hatvanas-hetvenes éveiben szocializálódott magyar (állam)polgárok akkortájt megszokhatták, hogy karácsony előtt ritkán látott déligyümölcsök, úgymint narancs és banán jelentek meg a boltokban, amelyekért aztán lehetett órákig sorban állni. Lehet, hogy hamarosan még sorbaállás után sem lesz banán.

   A banán nemcsak az íze miatt népszerű, de káliumban és proteinben is gazdag, továbbá csökkentheti a vérnyomást is. Most azonban egy halálos gombafaj veszélybe sodorta a banán létét – írta a Pénzcentrum.hu.

Bővebben...

Nagyeszűek a szeptemberi gyerekek

gyerek okos cliparting comBizonyára az év tizenegy másik hónapjában született emberek között is igen sok a tehetséges, okos, sokra hivatott ember és vélhetően a nem szeptemberben születettek igencsak nem értenek majd egyet egy tanulmány nemrégiben napvilágot látott eredményével.

   Azok a gyerekek teljesítenek jobban az iskolában, s kerülnek így be sokkal jobb felsőoktatási intézményekbe, akik szeptemberben születtek – állítja egy friss tanulmányában az amerikai National Bureau of Economic Research. A tanulmányról az Independent.co.uk cikke nyomán a 24.hu írt.

Bővebben...

Mindennapi foltjaink

veromleny rxlist comAz ember élete során számtalan kék-zöld foltot szed össze. A gyerek rendszerint játék, a fiatal sportolás, az idősebb ember pedig munka, vagy éppen otthoni tevékenység közben üti meg magát úgy, hogy nyomában vérömleny keletkezik. Legtöbbször fel sem vesszük ezeket az ütéseket, mindennapjaink velejárói.

   Vérömleny, más néven véraláfutás vagy hematóma akkor keletkezik, ha a sérült érből vér lép ki a szövetekbe. Hematóma a legkülönbözőbb helyeken alakulhat ki, például a szemben, a térdben, a fejben, vagy terhesség során az anyaméhben – írta a webbeteg.hu.

Bővebben...

Ritkaság, de nem árt, ha tudja, ilyen is van

buronyapucolas shutterstock comAz ember, vagy nem olvassa el a naponta megjelenő híreket, vagy lassan nem mer enni semmit sem. A minap azt tudhattuk meg, hogy a környezeti szennyezések miatt a rizsünk arzént tartalmaz(hat), most pedig a népeledelnek számító krumpliról derült ki, hogy megbetegíthet bennünket

   Habár az egyik legártalmatlanabb élelmiszerként tartjuk számon, a burgonya is okozhat allergiát vagy ételérzékenységet. Mivel sok mindenben megtalálható, nehéz beazonosítani, ha valóban ez okozza a tüneteinket – írta a Házipatika.com.

Bővebben...

Tonhallal, tejszínnel, sült csirkével élt meg rekord életkort Szerecsendió

macska legoregebb metdaan comMindazok, akik társként, állatszeretetből tartanak maguk mellett háziállatot, megtapasztalhatják, hogy annak elvesztése közel olyan szomorú, mint egy családtag halála. Végül is négylábú kedvenceink, a kutyák és macskák nagyon sok családnál az együttélés során valóban családtaggá válnak.

   Ezek után bárki átérezheti azoknak a gazdáknak az érzéseit, aki közel három évtizedig éltek együtt a macskájukkal. Harminckét évesen, szívelégtelenség következtében elhunyt a világ legidősebb macskája – számolt be a szomorú hírről pénteken a Metro brit online újság.

Bővebben...

Termékennyé teszik a talajt a kidobott élelmiszerrel

mutragyaszoras millardmaritime comMiközben a világ elmaradott államaiban tízmilliók éheznek, a tehetősebb országok polgárai igen pazarlóan bának az élelmiszerrel. Ez a cseppet sem felemelő jelenség jellemző hazánkra is, ugyanis mi is meglehetősen könnyű kézzel dobjuk szemétbe a feleslegesnek tűnő élelmet.

   Az élelmiszer-hulladék felhasználásával próbálják csökkenteni az egyre nagyobb méreteket öltő pazarlást az Egyesült Államokban. Most egy olyan technológiát szabadalmaztattak, amellyel a felesleges élelmiszerekből folyékony műtrágyát lehet előállítani – írta az Agrárszektor.hu.

Bővebben...

Nem finnyás a baba, csak visszafogott

finnyas baba babyology com auVannak országok, ahol oly nagy a szegénység, hogy a gyerekek mindent megesznek, ami emészthető, csak legyen valami a gyomrukban. A tehetősebb országokban – mert megtehetik – már finnyásabbak, válogatósabbak a kicsik.

   Sok szülő számára jelent komoly kihívást, hogy gyerekét új ételekhez szoktassa. A problémát nem az adott étel okozza, sokkal inkább a gyerek személyiségétől függ, mennyire lesz válogatós – írta a Child Development című szaklap cikke nyomán a Vital.hu.

Bővebben...

A betegségeket okozó vírusok lehetnek majd a gyógyítóink

kutatólaboratorium m3ml comAlig pár napja látott napvilágot a hír, miszerint sokak életét mentheti majd meg a zikavírus, mert az agydaganat gyógyítására használhatják fel, de időközben kiderült, hogy a vírusok más megbetegedések gyógyításában is segíthetnek nekünk.

   Az Euronews.com a Natixis gyógyszeripari szakértője, Jean-Jacques Le Fur segítségével annak járt utána, hogy, mi a különbség a hagyományos kezelések és az új megoldás között.

Bővebben...