Oldalletöltések száma: 6057246
2018. február 22. csütörtök 19:27,
Gerzson napja van.

Veszélyes az akrilamid, pedig jó ideje esszük

hasabburgonya chefkoch deA legrosszabb forgatókönyv szerint el kellene köszönnünk az olajban sütött krumplitól, péksütemények sorától, egyes bébiételektől, de még a kávétól is, vagy egy másfajta előállítási módot kellene találnunk annak érdekében, hogy betartsuk az öt hónap múlva életbe lépő szabályozásokat.

   Az élelmiszerek akrilamid-tartalmának csökkentésével kapcsolatos kockázatcsökkentő intézkedések és referenciaszintek megállapításáról szóló rendeletet 2018. április 11-től kell kötelezően alkalmazni – közölte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az MTI megkeresésére.

   Az akrilamid, amely potenciálisan növeli a rák kialakulásának kockázatát, olyan készítmények hőkezelése során jön létre, amelyek szénhidrátokat és fehérjéket egyszerre tartalmaznak. Főzött ételekben nem fordul elő. Elsősorban a friss burgonyából készült hasábburgonya, egyéb darabolt (olajban sütött) termékek és szeletelt burgonyaszirom, a snackételek, sós kekszek, a burgonyapépből készült termékek, a kenyér tartalmazzák a rákkeltő anyagot. De a reggeli gabonapelyhek (a zabkása kivételével), illetve a finom pékáruk (aprósütemény, édes keksz, kétszersült, gabonaszelet) gyártóinak is különösen figyelniük kell. Ugyancsak tartalmazhat akrilamidot a kávé, illetve bizonyos gabonaalapú bébiételek is.
   Az új uniós rendelet kötelező intézkedéseket ír elő az élelmiszeripari vállalkozók számára az élelmiszerekben található akrilamid mennyiségének csökkentésére. Ebben a rendeletben nem élelmiszerbiztonsági határértékeket állapították meg, hanem referenciaszinteket.
   Az otthoni sütés során is lehet tenni azért, hogy kevesebb akrilamid képződjön. Például, ha a gyorsfagyasztott sült krumplit otthon készítik el, akkor az olajban sütéskor a hőmérséklet 160-175 Celsius fok közötti, sütő használata esetén pedig 180-220 Celsius fok közötti legyen. A légkeverés funkció bekapcsolásával alacsonyabb hőmérséklet is megadható. Emellett az otthoni sült krumpli készítésekor javasolt előfőzni a krumplit sütés előtt – közölte a Nébih.