Oldalletöltések száma: 5020578
2017. július 26. szerda 10:36,
Anna és Anikó napja van.

Nem tűnnek kifejezetten boldognak a magyar fiatalok

boldogsag pattonleadership comA boldogság nagyon is viszonylagos érzés, van, aki egy kiadós ebéd után érzi magát boldognak, más egy új autó megvásárlásakor, vagy szerelmesként, megint más, ha aznap éppen nem fáj semmije sem.

   Egy kutatás szerint jelentősen eltér az emberek boldogsága az OECD-tagállamokban, bár átlagosan elmondható, hogy a fiatalabbak boldogabbak az időseknél. Magyarország meglehetősen hátul helyezkedik el a boldogságlista rangsorában – írta a Pénzcentrum.hu.

Bővebben...

Viharok jönnek, károk lesznek, de nem mindegy, mekkorák

villamAz már egyetlen józanul gondolkodó ember előtt sem lehet kétséges, hogy a klímaváltozás mind nagyobb gondokat okoz, például az egyre vadabb viharok, az egyszerre lehulló szokatlanul nagy mennyiségű esők miatt is.

   Öt hasznos, könnyen betartható tanácsot adott az Aegon Biztosító annak érdekében, hogy csökkenjenek a viharkárok. A több meteorológiai portálon is megtalálható radarképek segítségével bárki könnyen meggyőződhet arról, hogy lakóhelyén számíthat-e viharokra.

Bővebben...

Egyre több budapesti lakos lesz velencei-tavi

velencei toA migráció napjainkban az egyik leggyakrabban használt szó, de ez nem csak az Afrikából felénk áramló tömeget jelenti, hanem a belső lakhelyváltoztatást is. Az országon belüli gazdasági és lakhatási migrációval általában sokkal kevesebbet foglalkozik a közvélemény, pedig ez is jelentős kérdéseket vethet fel.

   Egy ideje mind többen menekülnek ki a nagyvárosokból, főleg a fővárosból kisebb településekre. Az országon belüli tömeges lakóhely-változtatás legutóbb 2006-ban okozott veszteséget Budapestnek, akkor 2,5 ezerrel többen adták fel fővárosi lakcímüket, mint ahányan újonnan szert tettek arra – írta a Hvg.hu.

Bővebben...

Hitéletre bőven jut, oktatásra, egészségügyre meg nagyon kevés

oecd korkep 2017„A gazdasági növekedés lassan erőre kap az OECD‑térségben, de a globalizációellenes reakciók valósak, a kormányoknak pedig kezelniük szükséges ezeket. A közintézményekbe vetett bizalom szintje alacsony, és erőteljesen megerősödött az a vélekedés, hogy a közpolitikák válogatott érdekcsoportokat részesítenek előnyben.”

   Az idézett mondattal kezdődik az OECD (magyar nyelven is elérhető) tanulmánya, amelyben azt vizsgálták a kutatók, hogy mire költi az állam a rendelkezésére álló pénzt. A közel 300 oldalas elemzés megint csak nem állít ki szép bizonyítványt hazánk vezetőiről. A tényeket a Hvg.hu foglalta össze.

Bővebben...

A régi dízel szennyezőbb, a modern tisztább, mint a benzines motor

dizel fustolA híres német autógyártó amerikai dízelbotránya után sorra buktak meg a dízelmotorral szerelt autókat gyártók a motorok előírt károsanyag-kibocsátásának meghamísítása miatt. Már olyan híreket is lehet olvasni, hogy megszámláltattak a dízel hajtású járművek évei. De mint oly sok más téren itt sem minden fekete, vagy fehér.

   A modern dízelautók általában kevesebb szennyező anyagot bocsátanak ki, mint a benzinüzeműek – ezt állapította meg egy nemzetközi kutatócsoport, amelyről az Eurekalert.org cikke nyomán a Független.hu. Mindezt erősíti egy korábbi kutatás eredménye is.

Bővebben...

Rossz, ha sokat lustálkodik a gyerek a vakáció alatt

lany teve elottJavában tart az iskola szünidő, a gyerekek, fiatalok, ha tehetik, táborba, nagyszülőkhöz mennek, vagy nyaralni indulnak a családdal. Mégis a szünet nagy része sokaknak tétlenül telik el. De ez nem csak magyar jelenség.

   A nyári szünidő rosszat tesz a gyerek egészségének, mert a legtöbb vakációzó diák a képernyő előtt ülve tölti napjait, és közben a tanév alatt szerzett minden edzettségét elveszíti – állítja egy új brit kutatás.

Bővebben...

Négy emelet magasból figyeli Miska a világot

miskahuszarVilágszerte állnak hatalmas szobrok, hogy csak a legismertebbeket, a New York-i Szabadságszobrot, vagy a Rio de Janeiro-i Megváltó Krisztus szobrát említsük. Ugyanakkor e szobrok méretben közelébe se érhetnek a világ hét legmagasabb szobrának.

   Hazánkban igazi látványosság lesz a pákozdi Miskahuszár szobra, annak ellenére, hogy magasságban az óriások közelébe se kerülhet. Sokáig úgy tűnt, hogy sem helyet sem pénzt nem talál majd Rohonczi István dunaújvárosi képzőművész a Vlaszák Mihály ötlete nyomán elkészülő művéhez.

Bővebben...

Őszre eldől, hogy marad-e Velencén, vagy továbbáll az EFOTT

efott 2017 1Hét napon át ritkán láthatóan sok ember tartózkodott Velencén, bár az ott élők lassan akár meg is szokhatták, hogy nyaranta egy hétre főiskolások és egyetemisták, valamint szórakozni vágyók tömege lepi el a tóparti kisváros utcáit, közterületeit.

   Az idei velencei EFOTT-on a szervezők beszámolója szerint több mint 111 ezer ember fordult meg, ez meghaladja a 2015-ös rekordot is – tudta meg az Orientperss.hu.

Bővebben...

Nőiesedik a mezőgazdaság és nem csak nálunk

traktor noveljpgA sok évtizedes, sőt évszázados beidegzettségünk alapján rangsoroljuk az egyes foglalkozásokat női, vagy férfik szakmának. Az földművelés és állattenyésztés erősen férfias szakmának számított, de ez már a múlt, ugyanis látványosan növekszik a mezőgazdaságban dolgozó nők aránya a világon.

   És nem csak a munkaerőt nézve, de a gazdaságok tulajdonosai, vezetői között is. Az ágazat elnőiesedésére utal, hogy ma már az agrár-felsőoktatásban is a hölgyek vannak többen, a mezőgazdasági és állat-egészségügyi szakokról kikerülő hallgatók fele Magyarországon is a szebbik nemhez tartozik – írta az Agrárszektor.hu.

Bővebben...

Érdemes az élettársaknak hivatalossá tenni a kapcsolatukat

kez a kezbenA „kőbe vésett” magyar alaptörvény (korábban alkotmány) negyedik módosítása szerint a családi kapcsolat alapja a házasság, illetve a szülő-gyermek viszony. Ez pedig számos jogi kérdést vet fel azok esetében, akik nem kötöttek hivatalosan házasságot.

   Az élettársaknak is érdemes hivatalossá tenniük kapcsolatukat valamilyen módon, hiszen bizonyos szociális juttatások csak akkor érhetőek el számukra, ha igazolni tudják élettársi viszonyukat – mondta Toldi Judit közjegyző az állami hírtelevízió szombati műsorában.

Bővebben...

Pár ezerrel kevesebbet lépünk naponta, mint kellene

gyalogosokA hatvanas évekbeli Japánból származik az elképzelés, hogy naponta 10 ezer lépést kell megtenni az egészségért. Egy két évvel ezelőtti kutatás heti 150 percben határozta meg az elégségs aktivitást, és 7-8000 lépesben a szükséges mozgást. Ma már bárki vehet lépésszámlálót, hogy ellenőrizze magát.

   Mint kiderült, az elégségesnél kevesebbet gyalogol naponta a modern világ embere. Naponta átlagosan 4961 lépést tesznek meg az emberek világszerte – derült ki az amerikai Stanford Egyetem elemzéséből, amely szerint a magyarországi átlag 5300-5500 lépés között van.

Bővebben...

Velence: minden, amit egy fiatal kívánhat

efott 2017Nagyon megszerették az EFOTT szervezői és résztvevői a velencei rendezvényhelyszínt, mert idén ismét a tóparti kisvárosban adtak találkozót egymásnak az egyetemek, főiskolák hallgatói, hogy hét napon át bulizzanak, szórakozzanak, sportoljanak.

   Az Egyetemisták és Főiskolások Országos Turisztikai Találkozója (EFOTT) első eseményére 1976-ban került sor. A fesztivál 1996-ban járt először a Velencei-tónál, Agárdon, majd 2005-ben Velencére szervezték a nagy bulit, hogy aztán egyre sűrűbben, 2012-ben, tavalyelőtt, tavaly és idén is e kisváros legyen a fesztivál helyszíne.

Bővebben...