Oldalletöltések száma: 4685069
2017. május 28. vasárnap 06:50,
Emil és Csanád napja van.

Az orvosok azt szeretnék, ha több napot igazolhatna a szülő

igazolas iskolaiMinden szülő ismeri azt, amikor a gyereke valamilyen ok miatt arra kéri, hadd maradjon otthon egy-két napot, apja, vagy anyja igazolja iskolakerülését. Máskor betegség ad okot több napos kényszerű hiányzásra, ilyenkor az amúgy is túlterhelt orvoshoz kell menni igazolásért.

   Az iskolai orvosi igazolásokra vonatkozó szabályok módosítását kezdeményezi a Házi Gyermekorvosok Országos Egyesülete (HGYE), szerintük az orvosok és a családok életét is megkönnyítené, ha akár 15 nap távollétet is igazolhatna a szülő – írta a Magyaridők.hu.

Bővebben...

Tekernek a betegekért

kerekpartura velenceitaviA hospice a súlyos betegségük végstádiumában levő, elsősorban daganatos betegek humánus, összetett ellátását jelenti több szakterületet érintő csoport segítségével. A palliatív ellátás a betegek fájdalmának és egyéb tüneteinek enyhítésére irányuló támogató kezelések összessége.

   Az előrehaladott állapotban lévő daganatos betegek segítése nem egyszerű feladat. Az 1995-ben alakult és közel száz hospice szervezetet képviselő Magyar Hospice-Palliatív Egyesület egy velencei-tavi sporteseménnyel kívánja felhívni a figyelmet e tevékenység fontosságára.

Bővebben...

Vizsgaidőszak: nyújtózás, fejkörzés, háztömb körüli futás segítheti a tanulást

vizsgaidoszakMegkezdődtek a vizsgák az egyetemeken, főiskolákon és rengetegen készülnek az érettségire is, vagyis jelenleg sok tízezer diák tanul rohammunkában. Ez pedig nem csak a család, de a diák idegeire is mehet. Ráadásul a vizsgaidőszak az agy mellett a testet is igénybe veszi.

   Éppen ezért nem mindegy, milyen pózban tanulnak a diákok a jegyzeteikből. Mivel a tananyag online is elérhető, így a könyvek helyett manapság inkább a laptopok és táblagépek felett görnyedő hallgatóknak adott hasznos tippeket az Inforádió.hu.

Bővebben...

Minél fiatalabb egy generáció, annál kevésbé tévézik

teve es internetA minap ünnepeltük a hazai televíziózás egyik, ha nem a legnagyobb sikerének, az 1987. május 7-én kezdett sorozatának, a Szomszédoknak 30. születésnapját. Akkortájt még igencsak mások voltak a tévézési szokások, egy-egy epizódot szinte az egész ország nézte.

   Tudatosan csupán 28%-unk kapcsolja be a televíziót, a fiatal generáció életében már az okostelefon, a PC és a laptop jelenti a médiafogyasztás lehetőségét – derült ki a Jófogás és a GKI több mint 10 ezer aktív internetezőt bevonó kutatásából. Minderről a Computerworld.hu számolt be.

Bővebben...

Rengeteg időt töltünk vizsgálatokra, műtétekre várva

orvosi varoKezd beérni az a kormányzati cél, hogy az emberek mindinkább saját költségükre menjenek orvoshoz, ezzel is csökkentve az állam kiadásait. Sokat formálnak az emberek tudatán a hosszú várólisták, mert ha gyógyulni akarnak, akkor meg kell fizetniük a magánorvosokat.

   Az idén 15 éves OTP Egészségpénztár az évfordulója alkalmából felmérte, hogy hogyan látja a lakosság az egészségügy helyzetét – írta a Pénzcentrum.hu.

Bővebben...

Autók fejtetőn

auto arokbanAmikor egy autós közlekedési balesetet lát, pár pillanatra óhatatlanul is visszavesz a sebességéből, agyában átfut a gondolat, hogy ő is járhat így, majd sebességet vált és gyorsan elhajt.

   A balesetek alatt a legtöbben ütközést értenek, pedig lehet másként is bajba kerülni. Tavaly 2700 autó állt fejre a hazai utakon, közel 700 pedig szilárd tárgynak rohant – írta a Vezess.hu.

Bővebben...

Még dupláját sem isszuk alkoholból a világátlagnak

ivaszat 001Bizonyára mindenkinek van véleménye, elképzelése arról, hogy melyik ország polgárai isszák a legtöbb alkoholt. Nagy valószínűséggel igen kevesen gondoltak arra a népre, amelyről most kiderült, hogy ők a legiszákosabbak a világon.

   A litvánok fogyasztják a legtöbb, évi fejenkénti 18,2 liter alkoholt a világon, a térségek közül az európaiak járnak az élen átlag 10,3 liter alkoholfogyasztással az Egészségügyi Világszervezet (WHO) által a 194 tagországról szerdán közzétett legfrissebb, 2016-os adatok szerint.

Bővebben...

Élelmiszerek kidobásában átlagosak vagyunk az unióban

etel kukaNaponta találkozunk az éhezés híreivel, ahogy az élelmiszer-pazarlásról szóló beszámolókkal is. A Magyar Élelmiszerbank Egyesület két évvel ezelőtti adatai szerint a magyar háztartásokban évente 400 ezer tonna, vagyis fejenként körülbelül 40 kilogramm élelmiszer romlik meg vagy válik feleslegessé.

   Nincs ez másként más fejlett társadalmakban sem, így az Európai Unióban is jelentős az élelmiszerpazarlás. Az Európai Parlament (EP) például kedvezőbb adózással segítené elő azt, hogy a szemét helyett adomány legyen a fölöslegessé váló termékekből – olvasható a Hvg.hu írásában.

Bővebben...

Ha nem is balatoni ütemben, de nőttek az ingatlanárak a Velencei-tónál

ingatlan adasvetelA velencei-tavi településeken lépten-nyomon lehet találni eladó nyaralókat, és ugyancsak széles a kínálat az ingatlanok eladásával foglalkozó cégeknél is. A Velencei-tó melletti nyaralók tulajdonosainak jó hír, hogy sok százalékkal nőtt ingatlanuk piaci értéke.

   A lakáspiac élénkülésével párhuzamosan a nyaralópiac is emelkedő pályára került – állapítja meg az Ingatlan.com legfrissebb elemzése. A legjelentősebb áremelkedés a Balatonnál következett be.

Bővebben...

Tó körül tekertek a polgárőrök

polgarorok bringatura 1 2017Amióta az időjárás engedi, százával tekernek a Velencei-tó körüli kerékpárutakon a bringázók. Sokan egyedül, családtagokkal, barátokkal vágnak a mintegy 30 kilométeres útnak, mások szervezett túrán vesznek részt. Ahogy tették ezúttal a polgárőrök is.

   „Tekerd körbe a Velencei-tavat” elnevezéssel rendezte meg május 13-án a hagyományos kerékpáros túráját az Országos Polgárőr Szövetség (OPSZ) és sportegyesülete. A rendezvényre érkezők és regisztrálók ételt-italt kaptak, míg az első 200 regisztráló emlékpólóval térhetett haza.

Bővebben...

Csak idő kérdése, hogy mindenkit elérjen egy zsarolóvírus

zsarolovirusA múlt hét ijesztő informatikai szenzációja volt az a kíbertámadás, amely egy zsarolóvírussal mintegy százötven ország fontos intézményeit, cégeit is elérte. A vírus addig használhatatlanná teszi a gépeket, amíg tulajdonosaik nem fizetnek 300 dollárnyi összeget a virtuális pénzben, bitcoinban.

   A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Kiberbiztonsági Akadémiájának programfelelőse szerint egy kutatás kimutatta, hogy a magyar internetezők mintegy 2 százaléka, 250 ezer ember már találkozott zsarolóvírussal. Mindez az állami hírtelevízióban hangzott el.

Bővebben...

Ha nem csak enni, lakni, közlekedni akarunk, 77 ezernél több kell

koltsegvetes csaladi 001A családok tudják, hogy a havi kiadásokra soha nem elég az a pénz, amennyi rendelkezésre áll. Pedig egy statisztikai adat szerint nem is oly hatalmas az az összeg, amennyi havonta egy személy kiadásaira megy el.

   2016-ban a magyar lakosság egy főre jutó átlagos havi kiadása 77 100 forint volt a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb adati szerint – derül ki a Pénzcentrum.hu összeállításából.

Bővebben...