Oldalletöltések száma: 5597261
2017. november 22. szerda 02:41,
Cecília napja van.

Idén is serényen etettük a kukákat

elelmiszer pazarlasKözismert tény, hogy míg a világ egyik felén emberek tízmilliói éheznek, addig a másik, szerencsésebb felén könnyű kézzel dobják szemétbe a sokszor még fogyasztható élelmiszerek tömegét. Szerencsénk van, mert az élelmiszer-hulladék termelői közé tartozunk, de azért erre büszkék nem lehetünk.

   Ahogy arról korábban a Vé is beszámolt, hazánk átlagos szemetelő az unión belül. Magyarországon évente 1,8 millió tonna, ebből 400 ezer tonna lakossági élelmiszer-hulladék keletkezik, ez fejenként mintegy 68 kilogramm élelmiszer-hulladékot, pontosabban pazarlást jelent.

Bővebben...

Boldog életet él Magyarországon?

jokedv rosszkedv lelkizona blog huÚjabb bizonyítékot kaptunk arra, hogy kevésbé érezzük jól magunkat ott ahol, és amiben élünk, mint sok más ország polgárai. Persze egy felmérésből nem kell levonni messzemenő tanulságokat, de ha már sokadszor derül ki, hogy pesszimistán ítéljük meg a helyzetünket, talán nem ártana valamit tenni ellene.

   A legtöbb uniós polgár boldog a magánéletben, a munkahelyén és azzal is, hogy ott él, ahol, valamint azzal, hogy az EU-ban. Az adatfelvételt szeptember 23-a és október 2-a között végezték az EU 28 tagállamában. Az Eurobarometer a napokban publikálta a minden tagállamra kiterjedő, reprezentatív kutatását – írta a Hvg.hu.

Bővebben...

Szuper katalizátorral menthetik meg a tudósok a világunkat

klimavaltozas zeenews india comBár az Egyesült Államok elnöke – és sok követője – váltig állítja, hogy a klímaváltozás csak mesebeszéd és az emberi tevékenységnek nincs köze a Föld folyamatos felmelegedéséhez, attól, hogy nagyhatalmú vezető lett, még nincs igaza. Ha a világ nem tesz komoly lépéseket, rákként fogunk megfőni.

   A Surrey-i Egyetem munkatársai költséghatékony eszközt fejlesztettek ki, amelynek segítségével újrahasznosíthatják az üvegházhatásért leginkább felelős két gázt – írta a Science Daily cikke alapján a National Geographic.

Bővebben...

Alkoholban a nyelvtudás, persze azért tanulni is kell

alcohol hungryforever comVélhetően az idegen nyelvekkel küzdők éppen erre a hírre vártak. Mert valljuk meg, egy idegen nyelvet megtanulni, különösen, ha az embernek nincs kiemelkedő nyelvtudása, hangyaszorgalma, igencsak nehéz, hát még megszólalni egy más nép nyelvén. De végre megvan a megoldás kulcsa.

   Egy új kutatás szerint az alkohol segíthet abban, hogy az ember folyékonyabban és jobb kiejtéssel beszélje az általa ismert idegen nyelvet. A kutatók úgy vélik, hogy a kulcs az elfogyasztott alkohol mennyisége – írta a 24.hu a Huffington Post híre nyomán.

Bővebben...

Lapos korong a Föld, szélein jeges falakkal

fold lposAnnyi minden terén tapasztaljuk a visszatérést egy korábbi, már-már elfeledett állapothoz, hogy talán már meg sem lepődünk azon, hogy a tömegeket érintő néphülyülés a tudományok terén is sikerrel hódit. Például aki azt gondolná, hogy a Föld gömbölyű, mind többek szerint nagyon téved.

   November második hétvégéjén rendezték meg az ismert világ egyik legbutább eseményét az Egyesült Államokban, Észak-Karolinában. Ez volt az első konferencia, ahol tényleg olyan emberek gyűltek össze, akik hiszik, hogy a Föld nem gömbölyű, hanem lapos – írta a komoly eseményről a 444.hu.

Bővebben...

Aki két évtized múlva megy nyugdíjba jobb, ha takarékoskodik

ongondoskodas portfolio huA már nyugdíjas emberek többnyire a nyugdíjuk alacsony volta miatt aggódnak, zúgolódnak, pedig ők még viszonylag jó helyzetben vannak azokkal szemben, akik két-három évtized múlva érik el a nyugdíjas kort.

   Milyen jövő vár a leendő magyar nyugdíjasokra, mennyi lesz a nettó bérekhez viszonyítva az állami nyugdíj 20 vagy 30 év múlva? Többek közt ezekre igyekezett választ adni Pandurics Anett, a Mabisz elnöke, a Posta Biztosító vezérigazgatója a Pénzügyi Szemlének adott interjúban – írat a Napi.hu.

Bővebben...

Nehéz lesz így nyugati béreket fizetni

ado 3Vannak olyan szakértői vélemények, hogy a közeljövőben a munkaerőhiány miatt jelentősen nőni fognak a hazai bérek és ez hazacsábíthatja majd a nyugaton dolgozók jelentős részét. Persze csak akkor, ha ott nem tesznek még rá a mostani bérekre. De vajon miért alacsonyabb a magyar bér a nyugatinál?

   A jövő évi adóváltozások ellenére régiós összehasonlításban még mindig magasak Magyarországon a béreket terhelő adók és járulékok. A Mazars adótanácsadó adóigazgatója által a társaság keddi budapesti sajtóbeszélgetésén elmondottakat az MTI híre nyomán az Inforádió.hu írta meg.

Bővebben...

A különleges anyag az emberi testből nyer elektromos energiát

pacemaker cardiospecialists orgAlig van már olyan eszközünk, amely ne igényelne energiát. Ahogy a világ népessége nő és modernizálódik, vagyis mind többen használnak elektronikus eszközöket, úgy növekszik az energiaigény is. A legjobb az lenne, ha mozgás közben mi magunk állítanánk elé a szükséges áramot.

   Az Empa kutatói egy rugalmas anyagot hoztak létre, amely nyomás hatására elektromosságot termel. A jövőben az anyagot érzékelőkben, a ruhákba varrva, vagy éppen az emberi testbe építve használhatják majd pacemakerek ellátására – írta a Pubs.rsc.org cikke alapján az Arsratio.hu.

Bővebben...

Az arab világnak nem kellenek a háborús menekültek

menekultek independent co ukA menekült-, vagy közkedveltebben migránsválság megosztja az Európai Unió tagállamait, míg a nyugati országok sok menekültet fogadnak be, addig a keletiek alig-alig. Viszont kiválóan lehet politikai babérokat, népszerűséget szerezni a menekültekkel szembeni kemény fellépéssel.

   Fel is merül a kérdés, vajon miért indulnak életveszélyt, mindenféle viszontagságot vállalva a menekülők Európába és miért nem mennek a hazájukhoz közelebb eső, vagy a gazdag Perzsa-öböl menti arab országokba? A kérdést az Euronews.com válaszolta meg.

Bővebben...

Úgy tűnik, még nagyon sokáig szükségünk lesz olajra

olajfurotoronyA világ fejlett szolgáltatásokkal rendelkező országaiban szépen sokasodnak az elektromos autók, és a szakemberek már a fosszilis energiahordozók végét jósolják. Ugyanakkor nem csökken az olajszármazékokkal hajtott autók gyártásának üteme sem, benzin és dízelautók tízmilliói járják az utakat.

   Nemhogy nem fogy el az olaj, de a fogyasztás sem csökken, hiába folytatódik a megújuló energiák térnyerése. Pillanatnyilag úgy tűnik, hogy 2040-ig folyamatosan egyre több olajat fogunk használni a világgazdaság működtetésére – olvasható a Reuters híre nyomán a Piacésprofit.hu oldalon.

Bővebben...

Hamarosan köd előttünk, köd utánunk

vezetes kodAz őszi, téli autózásnak megvan a maga szépsége, de még inkább a veszélye. Ilyenkor ugyanis hamar sötétedik, párás, nyirkos a levegő, esőáztatta, havas, vagy jeges az út, és ha egyik sincs, még lehet köd. A nagy ködben vezetés maga a rémálom.

   A rendőrség tanácsai szerint köd esetén ajánlatos lassabban haladni, nagyobb követési távolságot tartani, tartózkodni az előzéstől, használni a ködfényszórót és a mellőzni a távolsági fényszórókat. Minderről a Police.hu tájékoztatta az autósokat.

Bővebben...

Kedvenc italukkal fogyasztjuk az ólmot és kadmiumot

poharak festett mountainlake orgAzt már eddig is tudtuk, hogy a tapadásmentes edényünkről lekopó teflon, bizonyos műanyag palackok, az ólomkristály poharak tartalmaznak egészségre káros anyagokat, de az csak most derült ki, hogy kedvenc sörös korsónk, vagy boros poharunk is mérgezhet minket.

   A Plymouth Egyetem tudósai 197 vizsgálatot hajtottak végre, 72 új vagy régebbi, iváshoz használt terméken, köztük sörös és boros poharakon és üveg palackokon – írta az Arsratio.hu a Sciencedirect.com cikke nyomán.

Bővebben...