Az alkalmat ne mi teremtsük meg!

autofeltores impacttv mdA nagy nyári melegben nyaralás közben, vásárláskor, a strandon óhatatlanul is figyelmetlenebbé válik az ember, ellazul, tompulnak az érzékei és esetleg még abban sem sejt veszélyt, amely más napokon legalábbis óvatosságra intené őt.

   Alkalom szüli a tolvajt – tartja a mondás, de az alkalmat ne mi teremtsük meg! – Ezzel a mondattal hívja fel a figyelmet a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság a nyár veszélyeire.

   Ahogy írták, kellő elővigyázatosággal mi magunk is sokat tehetünk azért, hogy ne váljunk nyaraláskor áldozattá. A nyári szezonban a Fejér Megyei Rendőr-főkapitányság évről-évre kiemelt figyelmet fordít a Velencei-tó térségében élők, valamint a tóhoz és a környékére érkező, pihenni vágyó turisták szubjektív közbiztonságérzetének fenntartására.
   Az egyenruhások mellett a megelőzés jelentőségére hívják fel a figyelmet azok a közösségi szolgálatot ellátó, rendészeti pályaorientációs diákok is, akik a turisztikailag kiemelt helyszíneken tájékoztató füzetek és prevenciós kiadványok segítségével tájékoztatják az érdeklődőket értékeik és vagyontárgyaik megóvására. Felhívják a figyelmet arra, hogy a parkolás kezdetekor ellenőrizzék, maradt-e a gépkocsi utasterében értékes vagyontárgy, továbbá, hogy a látható helyen hagyott táska vagy ruházat akkor is felhívja az elkövető figyelmét, ha abban nincs érték, mivel ezt nem tudhatja a tolvaj.
   Javasolják, hogy a jármű ajtaját zárják le, az ablakokat húzzák fel, amikor kiszálltak a kocsiból, még akkor is, ha csak rövid időre távoznak. Az indítókulcsot mindig tartsák maguknál, azt biztonságos helyen tárolják. Amennyiben feltörték kocsijukat, tegyenek bejelentést a rendőrségen és ne nyúljanak semmihez, hiszen a gépkocsit és annak környezetét a rendőrség vizsgálni fogja.
   Amennyiben valaki az óvintézkedések ellenére is bűncselekmény áldozataivá válik, hívja azonnal a rendőrség a 107-es vagy 112-es ingyenesen hívható központi segélyhívó számok valamelyikén.