Oldalletöltések száma: 6331763
2018. április 21. szombat 10:01,
Konrád és Zelmira napja van.

Ellenségeink is lehetnek a kedvenc szobanövényeink

filodendronSokan, különösen a hölgyek szeretik egyfajta zöldövezetként növényekkel telerakni a lakásukat, igen szép számmal vannak, akik kiválóan értenek is a növények kezeléséhez, ápolásához, de előfordulhat, hogy jóakaratuk mellett ellenséget tartanak az otthonukban.

   Jó néhány olyan szobanövény van, amelyek mérgezőek, és kifejezetten veszélyesek lehetnek. Az Egészségkalauz.hu felsorolt néhányat, amelyet jobb kerülni, vagy eltávolítani a lakásokból.

   Némely növénynek a lenyelése okozhat súlyos tüneteket, de vannak olyan növények is, melyek a bőrre, vagy szembe kerülve képesek bajt okozni. A filodendron félék, illetve a diffenbachia vagy az elefántfül a legnépszerűbb szobanövények között találhatók, mert általában nem igényelnek túl sok figyelmet. Bennük ugyanakkor olyan vegyületek, úgynevezett oxálsavak találhatóak apró kristályok formájában, amelyek a növény leveleinek, hajtásainak sérülésekor a felszínre kerülhetnek, és a bőrre vagy a nyálkahártyára kerülve súlyos tüneteket okozhatnak.
   Ezek a vegyületek szájba kerülve nyelési és a beszédet is érintő nehézséget, fokozott nyáltermelődést, a nyálkahártya megduzzadását okozhatja. A bőrre kerülve viszketést, duzzanatot, ödémásodás tapasztalható. A szembe jutva a növényi részecskék kipirosodást, erősen égető érzést és könnyezést is okozhatnak. Szélsőséges esetben légzési nehézségek, sőt légzésleállás is bekövetkezhet.
   A sokak által kedvelt leander ellenálló, de igen mérgező növény, amelynek toxikus összetevői a szirmokban, a levelekben is megtalálhatóak, ráadásul nemcsak a friss, hanem az elszáradt növényi részekben is. A leander nagyobb mennyiségben akár halálos mérgezést is okozhat, de a tünetek már kis mennyiségű növény elfogyasztásakor is jelentkezhetnek. A mérgezés tünete lehet a hasmenés, hányás, hasi fájdalom, a szívverés lelassulása, a vérnyomás csökkenése, fejfájás, szédülés, a légzés felületessé és szaporává válása, akár az eszméletvesztés is. Előfordulhat krónikus mérgezés is, melynek a tünetei között található a depresszió, étvágytalanság és a látászavar is.
   Ha mindezek nyomán elmegy a kedve a családnak a növényektől, olyan helyre szabad csak kirakni, ahol a gyerekek vagy a háziállatok nem érik el azokat – derül ki az Egészségkalauz.hu összeállításából.

Hírlevél

E-mail cím:

Vezetéknév:

Keresztnév:


A velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

 

HANGOS-

      KÖNYV

 


                   csak fuss hangos borito

Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető innen                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.

   Ingyen letölthető 
innen               

 

 

Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   
   Ingyen letölthető
 innen


                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
   
   Ingyen letölthető: innen

 

          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők

Hódító zsebszörnyek


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények


Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!

 

A Vétó ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát
!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum


Még több információ a velencei-tavi szolgáltatásokról


Számítástechnikai kellékek.
PC bolt Gárdonyban
.