Oldalletöltések száma: 6664963
2018. június 21. csütörtök 16:23,
Alajos és Leila napja van.

A PSA teszt igazoltan segíthet

psa teszt contentful comA legtöbb férfi retteg tőle, de legalábbis utálja a prosztatavizsgálatot, amely pár pillanatra igencsak kellemetlen helyzetbe kényszeríti a vizsgáltat. Ugyanakkor a prosztatarák meglehetősen előkelő helyet foglal el a halálokok között, miközben sok szakember szerint ebbe a betegségbe már nem kellene belehalni. A PSA teszt csak egy kis vérvétellel jár.

   Különösen akkor, ha a veszélyeztetett korban lévő férfiember rendszeresen elmegy szűrővizsgálatra. A prosztatarák szűrés hasznával kapcsolatos viták ellenére egy új áttekintés szerint a szűrővizsgálat valóban csökkenti a férfiak prosztatarák miatti halálozásának kockázatát – írta a Medscape.com.

   A teszt két jelentős vizsgálatának elemzése megállította, hogy a tumor korai felfedezésére használt prosztata-specifikus antigén (PSA) vérvizsgálat 25-32%-al csökkenti a prosztatarákból adódó halálozás kockázatát.
   A prosztatarák műtét impotenciát és inkontinenciát okozhat, amelyekkel drasztikus mértékben romolhat a betegek életminőségét. Ugyanakkor a prosztata tumor kifejlődése az esetek többségében lassú, és a legtöbb beteg általában más ok miatt veszti életét. A szakemberek emiatt évek óta hevesen vitatják, hogy egyáltalán kell-e szűrni a betegséget.
   Körülbelül 2008-ig a legtöbb orvos és szakmai társaság az 50 év feletti férfiak számára évenkénti PSA szűrést javasolt. A szűrés során a prosztata által termelt PSA fehérjék koncentrációját vizsgálják, mivel prosztatarák esetén a PSA szint gyakran emelkedett.
   Bár klinikai vizsgálatokat nem végeztek, a PSA tesztet gyorsan elfogadták, mert úgy vélték, hogy korai kimutatással csökkenthető a betegség okozta halálozás. 2009-ben megjelent két régóta várt vizsgálat, amelyek egyike Európában, a másik pedig az Egyesült Államokban készült. Azonban ahelyett, hogy tisztázták volna a helyzetet, a két vizsgálat még nagyobb zavart keltett. Az amerikai vizsgálatban a PSA szűrés nem bizonyult hasznosnak, míg az európai vizsgálatban 20%-al csökkentette a szűrésen részt vett férfiak halálozási kockázatát.
   Ennek következtében az U.S. Preventive Services Task Force (USPSTF) 2012-ben teljes mértékben ellenjavalltnak minősítette a PSA tesztet. Ruth Etzioni, a Fred Hutchinson Rákkutatási Központ biostatisztikusa és kutatócsoportja úgy döntött, hogy ismét átnézi a két klinikai vizsgálat eredményeit, és megvizsgálja, hogy átértékelhetőek-e az adatok oly módon, ami jobban tisztázná a teszt hasznosságát. Az új elemzést az Annals of Internal Medicine szeptemberi kiadása közölte.
   Ahogy az kutatás eredményéből kiderül, az amerikai vizsgálat a szűrésnek köszönhetően a prosztatarákkal kapcsolatos halálozás 27-32 %-os kockázatcsökkenését mutatta ki, míg az európai vizsgálatban 25-31%-al csökkent a kockázat. Az eredmények hatására az USPSTF módosította a PSA szűrés elleni álláspontját, és az Amerikai Rák Társaságéhoz hasonló irányelvek követését javasolja, amelyek szerint az 55-69 éves férfiak orvosi konzultáció után saját maguk dönthetnek a PSA szűrésről. Az USPSTF a 70 év felettieknél azonban továbbra sem ajánlja a szűrést – derül ki a Medscape.com írásából.

 

Hírlevél

E-mail cím:

Vezetéknév:

Keresztnév:


A velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

 

HANGOS-

      KÖNYV

 


                   csak fuss hangos borito

Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető innen                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.

   Ingyen letölthető 
innen               

 

 

Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   
   Ingyen letölthető
 innen


                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
   
   Ingyen letölthető: innen

 

          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők

Hódító zsebszörnyek


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények


Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!

 

A Vétó ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát
!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum


Még több információ a velencei-tavi szolgáltatásokról


Számítástechnikai kellékek.
PC bolt Gárdonyban
.