Oldalletöltések száma: 6153804
2018. március 18. vasárnap 06:40,
Sándor és Ede napja van.

Egyiket jobbnak tartjuk a másiknál, de a cukor, az cukor

cukorKarácsony közeledtével igyekezni kell beszerezni mindent az ünnepi ételekhez, süteményekhez. Ez utóbbiak alapvető összetevője a cukor, de abban már megoszlik a háziasszonyok véleménye, hogy a fehér, vagy barnacukor teszi-e jobbá a finomságokat.

   De vajon mi a különbség a fehér kristálycukor, a barnacukor és a nyerscukor között, és valóban egészségesebb a nyerscukor, mint társai? A kérdésekre az Élelmiszeronline.hu összeállítása alapján az Agrotrend.hu kereste a választ.

   Az egészségtudatos táplálkozás elterjedésével az emberek egyre elszántabb küzdelmet folytatnak magukkal a cukorbevitel csökkentése érdekében – írja az Élelmiszeronline. A cukortartalmú italok értékesítése éppen emiatt évről évre csökken. Ami az otthoni felhasználást illeti, az emberek rendületlenül keresik a finomított cukorként is ismert fehércukor kiváltására alkalmas alternatívákat. A nyerscukor például sokak számára egészséges választásnak tűnik. Pedig sajnos nem az.
   A magyarázathoz lássuk, miként alakul át a cukornád ama porózus végtermékké, amelyet a szupermarketekben látunk. Először is betakarítás után a cukornád szárait apró darabokra aprítják. A kis töredékeket felőrlik, e folyamat közben cukornádlé keletkezik.
   Ez a nedű ugyanakkor még szennyeződéseket tartalmaz, ezért mechanikai és kémiai eljárásokkal leszűrik. A kitisztított folyadékot felforralják, és megvárják, amíg az összes víz elpárolog belőle. A fennmaradó levet ismét felmelegítik, amelynek során a cukor kikristályosodik. A visszamaradt mellékterméket anyaszörpnek nevezik (ez a melasz alapanyaga). A következő lépés, hogy a kristályokat centrifugával különválasztják egymástól.
   Az eredmény a nyerscukor, a kristályok ekkor még viszonylag nagyok és barnás színűek. A nyerscukor további feldolgozásával jutnak el a fehér, vagyis finomított cukorhoz.
   Ehhez az ásványokat felmelegítik, hogy ismét folyadékká olvadjanak össze. A színt vegyszerekkel, például foszforsavval, kalcium-hidroxiddal vagy kalcium-dioxiddal távolítják el. A fehér folyadékot ismét felforralják, hogy finom fehér granulált kristályokká koncentrálódjon. Ezen kristályokat nevezzük fehér, illetve finomított cukornak.
   A barnacukor a fehércukor és melasz keveréke. Legyen ugyan szó nyers, finomított vagy barnacukorról, teáskanalanként mindegyik 4 gramm cukrot tartalmaz, amely 16 kalóriával gazdagítja az étrendet. Táplálkozási szempontból minden granulált cukor többé-kevésbé azonos – derül ki az Élelmiszeronline.hu összeállításából.

Hírlevél

A velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

 

HANGOS-

      KÖNYV

 


                   csak fuss hangos borito

Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető innen                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.

   Ingyen letölthető 
innen               

 

 

Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   
   Ingyen letölthető
 innen


                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
   
   Ingyen letölthető: innen

 

          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők

Hódító zsebszörnyek


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények


Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!

 

A Vétó ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát
!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum


Még több információ a velencei-tavi szolgáltatásokról


Számítástechnikai kellékek.
PC bolt Gárdonyban
.