Oldalletöltések száma: 6154185
2018. március 18. vasárnap 08:43,
Sándor és Ede napja van.

Csak az emlékeinkben volt régen több fehér karácsony

feher karacsony rtcc co ukA csütörtöki hóesés új reményt ébresztett a fehér karácsony várói, hívői körében, hogy aztán másnap, december 22-én már megint kora tavaszias legyen az idő. S bár néhány kertben, napmentes utcában még maradt valamennyi az olvadó hószerűségből, egyre inkább úgy tűnik, fehér karácsony ezúttal sem lesz.

   A múlt század elején, első felében születettek szívesen mesélnek az egykori farkasordító nagy hidegről, a hatalmas havazásokról, de a fiatalabbak is emlékezhetnek az 1987-es, a településeket majd’ egy hétig elzáró hatalmas havazásra. Azóta viszont egyre ritkábbak a havas telek. Vagy csak úgy érezzük?

   A Qubit.hu cikkírója annak nézett utána, hogy vajon a 20. század legelejétől hogyan is alakultak a telek. A 117 év adatait nézve kiderül, hogy átlagosan minden negyedik évben jön össze a fehér karácsony, persze van amikor gyakrabban és van, amikor még ritkábban. A Qubit az Országos Meteorológiai Szolgálat rendelkezésre álló adatait vizsgálta meg 1901 és 2010 között, az utóbbi évekről pedig a metnet.hu adataiból szerzett információt.
   A tudománnyal, technikával foglalkozó portál munkatársa azt vette sorra, hogy az egyes években december 24-26. között bármelyik napon havazott-e, és a csapadék mennyisége elérte-e az egy millimétert. Amennyiben nem volt karácsonykor hóesés, fehérnek vették azokat az éveket is, amikor az ünnepet megelőző napokban esett a hó, és a köztes napokon nem emelkedett pozitív tartományba a napi átlaghőmérséklet, illetve nem esett sem eső, sem ónos eső vagy havas eső.
   Számításaik szerint az elmúlt majd 120 évben mindössze kilenc olyan év volt, amikor karácsonykor az egész országban esett a hó, és meg is maradt. Ezek az évek: 1906; 1930; 1938; 1941; 1956; 1984; 1991; 1996; 1999. Emellett 16 olyan év volt, amikor az ország jelentős részében esett a hó, 30 másik évben pedig esett ugyan, de csak egy-két helyen.
   Mindezek alapján a karácsonyi hóesés ciklikus, vagyis egyes évtizedekben kifejezetten havas, más évtizedekben különösen száraz vagy esős volt az időjárás. Hozzá kell tenni, hogy Magyarországon a tél a legkevésbé csapadékos évszak, ezen belül is január-februárban esik a legkevesebb csapadék.
   A leghavasabb évtized az 1990-es volt, ekkor hatszor is volt országosan vagy egyes tájakon fehér karácsony. A legkevésbé havasnak pedig az 1970-es évtized bizonyult, hiszen 1971 és 1980 között mindössze három évben volt valamiféle fehérség karácsonykor.
   Az is kiderült az adatokból, hogy Magyarország területén az ezredforduló óta a kilencvenes évek bőséges havazása után jelentősen csökkent a hómennyiség december második felében. Az. hogy a hómentesség összefüggésben van-e az éghajlatváltozással, az egyelőre nem egyértelmű: sem a havas napok számában, sem pedig a lehullt összes téli csapadék mennyiségében nem látszik erre utaló egyértelmű jel – derül ki a Qubit.hu összeállításából.

Hírlevél

A velencei-tavi időjárás-előrejelzéshez kattintson a kép közepére!

 

HANGOS-

      KÖNYV

 


                   csak fuss hangos borito

Csak fuss!

Novellák. Felovassa:
Máté G. Péter

   Ingyen letölthető innen                   eldobott boritoEldobott asszony


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.

   Ingyen letölthető 
innen               

 

 

Lopott éjszakák


Novellák.
 Felolvassa:
Máté G. Péter
.
   
   Ingyen letölthető
 innen


                  szakallas


A szakáll
as angyal


Novellák. Felolvassa:
Máté G. Péter
   
   Ingyen letölthető: innen

 

          - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 


 

E-könyvek 
innen ingyen letölthetők

Hódító zsebszörnyek


Véres galamb 


CSAK FUSS!

 

Hibázók és bűnözők 
 

Józsefváros hercegnője
 

Vészcsengő 
 

Lopott éjszakák 
 

Szakállas angyal

Láthatatlan lények


Velencei-tavi szolgáltatás, információ?
Itt keresse!

 

A Vétó ügyvédje,
kérje Ön is a tanácsát
!

 

Milyen világnap van ma?
 

Feng Shui tanácsadónk
az első Feng Shui Centrum


Még több információ a velencei-tavi szolgáltatásokról


Számítástechnikai kellékek.
PC bolt Gárdonyban
.