Oldalletöltések száma: 8936359
2019. május 24. péntek 06:51,
Eszter és Eliza napja van.

Kiderült, hogy mitől hízunk

csipszeves foodwatch com auA modern ember, hacsak nem vezet hagyományos konyhát, annak minden összetevőjével, a bevásárlástól a főzésen át a mosogatásig – rengeteg előkészített, vagy kész, vagyis feldolgozott ételt eszik. Mint kiderült, hízunk is tőlük rendesen.

   Több evésre késztetnek a túlzottan feldolgozott élelmiszerek, ezzel növelik az elhízás kockázatát, ugyanis egy úttörő kutatás szerint átlagosan napi 500 kalória többletbevitelt jelentenek – olvasható a Medicalonline.hu oldalon.

Bővebben ...

A kutyatartás is meg van írva a génjeinkben

kutyasetaltatas wagwalking com Az ember számtalan tulajdonságáról tartjuk azt, hogy genetikusan meghatározott, olykor még azokról is, amelyeket a neveléssel, oktatással szed magára az illető. Arra valószínűleg kevesen gondoltak, hogy a kutyaszeretet is összefügghet a genetikával.

   A Scientific Reports című folyóiratban publikált tanulmány svéd és brit kutatói, szerzői a Svéd Ikerregisztert használva több mint 35 ezer ikerpár genetikai összetételét vizsgálta meg, hogy megnézze, van-e öröklődő eleme a kutyatartásnak – írta a Medicalxpress.com.

Bővebben ...

Mozgásszegény életmód, helytelen étrend, út a vastagbélrákhoz

tulsuly thestatesman comA tartósított, feldolgozott élelmiszerek, a túlsúly és mozgásszegény életmód is hozzájárulhat a bélrákos megbetegedések sokasodásához. De míg régebben inkább az idősebb korosztály tagjait veszélyeztette a kór, mára már a fiatalabbak sincsenek biztonságban.

   Egyre több 50 év alatti felnőttnél diagnosztizálnak bélrákot a fejlett országokban két nagyszabású tanulmány szerint. Bár a fiatal felnőttek esetében a bélrákos esetek száma alacsony, a kutatók kimutatták, hogy arányuk meredeken emelkedik a 20-29 évesek körében – írta az Infostart.hu a BBC News híre alapján.

Bővebben ...

Bizarr szaporodási szokásokra derült fény, ezúttal a poloskáknál

poloska steaming bugs jpgHa valaki is abba a hiú reménybe ringatná magát, hogy valamilyen kémiai csodaszerrel sikerül majd kiirtani a vérszívó poloskákat, amelyek egyes fajtái igen sok kellemetlenséget okoznak az embereknek, hát most szólunk, a poloskák akkora túlélők, hogy vélhetően az emberiséget is messze túlélik majd.

   Legalább 115 millió éve élnek a bolygón vérszívó poloskák, ami azt jelenti, hogy a legkorábbi ismert gazdatestüknek vélt denevéreknél is több mint 50 millió évvel korábban jelentek meg. Ez derült ki egy új tanulmányból, amely eredetileg az apró élősködők rendkívül bizarr szaporodási szokását vizsgálta.

Bővebben ...

Nem mindegy, hogy mitől fáj a fejünk

fejfajas hioscar comVannak kifejezetten fejfájós emberek, akik szinte minden változásra fejfájással ragálnak. Sokan – némiképpen joggal – az időjárási frontokra fogják a fájdalmaikat, de a fejfájásnak az időjáráson túl is számtalan oka lehet, amelyekre nem árt odafigyelni.

   A tavasszal gyakori időjárási frontok sok embernél erős fejfájást okoznak, de a hűvös, szeles időben az arcüreggyulladás miatt is fájhat a fejünk. A tünetek nagyon hasonlóak lehetnek, de utóbbi esetben a fájdalomcsillapító mellett antibiotikumra is szükség lehet – írta a Webbeteg.hu.

Bővebben ...

Minél hamarabb ki kell szedni, akár körömmel is

kullancs duol huBár az elmúlt napokban sokan érezték úgy télikabátjukban, sállal a nyakukban, sapkával a fejükön, hogy visszatért a tél és olyankor általában nincsenek vérszívó rovarok, vélhetően a rossz idő is elmúlik egyszer és tényleg beköszönt a várva várt tavasz. Ennek viszont velejárója többek között a kullancs is.

   A testben talált kullancsot minél hamarabb el kell távolítani, mert a betegségek kialakulásában nagy jelentősége van annak, hogy mennyi idő telik el a csípés és az eltávolítás között – közölte dr. Földvári Gábor parazitológus kutató az állami hírtévé hételejei adásában.

Bővebben ...

Vidéken könnyebben híznak el az emberek

kover bbcKorunk egyik súlyos egészégügyi gondja a kóros elhízás, amely mind több nép sajátja. Magyarország nem csak európai első, de a negyedik legtúlsúlyosabb nemzet a világon. Most az is kiderült, nem biztos, hogy a gyorsan bekapkodott gyorséttermi ételek a bűnösök, mert vidéken, ahol inkább esznek házikosztot az emberek, több a kövér ember.

   Sokkal gyorsabban terjed az elhízás vidéken, mint a városokban – legalábbis ez derül ki egy, a Nature-ben publikált tanulmányból, melyben az emberek testtömeg-indexének változásait figyelték az elmúlt 30 évben. A jelenség ráadásul abszolút globális – olvasható az Euronews.com információjában.

Bővebben ...

A kutatók szerint a halakon nem fog ki a klímaváltozás

halak tengeriHazánk nem tartozik a nagy halfogyasztó nemzetek sorába, bár az orvosok szerint nem ártana több halat fogyasztanunk. Talán ezért sem kelt mifelénk olyan nagy figyelmet az a tény, hogy az erőszakos lehalászás miatt sokfelé jelentősen megritkultak a halak. De vajon a klímaváltozás tovább csökkenti majd a halak számát?

  Kiirthatja-e a halállományt és tönkre teheti-e a halászokat a globális felmelegedés, vagy az új klíma új lehetőségeket rejthet? Európa-szerte tudósok és halászok keresik ezekre a kérdésekre a válaszokat – írta az Euronews.com.

Bővebben ...

Sokat teszünk azért, hogy már az antibiotikum se hasson

antibiotikum eves ageracaociencia comAz antibiotikum az egyik legnagyobb hatású szer az élőlények gyógyászati kezelésében, és amelyet sokan jószerével minden baj ellen alkalmaznak, legyen szó emberről vagy állatról. Ennek az lett a következménye, hogy a kórokozók mind nagyobb része mára már ellenállóvá vált a szerekkel szemben, ez pedig nagyon rossz hír számunkra.

   Ha nem lépünk, az őket kezelni hivatott antimikrobiális szereknek ellenálló fertőzések minden évben 10 millió ember halálához vezethetnek a következő 30 évben, amely a 2008-2009-es világválsághoz hasonló mértékű gazdasági veszteséggel járna – írta az Infostart.hu, idézve az ENSZ ad hoc Ügynökségközi Antimikrobiális Rezisztencia Koordinációs Csoportja figyelmeztetését.

Bővebben ...

Egyszerűen vizeletből is kimutatható lesz a betegség, ha sikerrel járnak a kutatók

mikroszkopos vizsgalat chemivet plSzerencsére mind több szülő látja be fontosságát és így már sok ezer fiatal lány és nő lett beoltva a HPV (Humán Papillóma Vírus) elleni vakcinával, de sokaknak még mindig szembe kell nézniük a rettegett méhnyakrák fenyegetésével.

   Egy új brit kutatás szerint vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a méhnyakrákot okozó HPV-vírust. Az új vizsgálati módszer kiválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenettesztet – számolt be róla a BBC News.

Bővebben ...