Oldalletöltések száma: 7265169
2018. szeptember 23. vasárnap 23:31,
Tekla és Líviusz napja van.

Aki fogyni akar, aludjon többet

alvas express co ukMagyarországon igen sok a túlsúlyos ember, Európában elsők vagyunk e téren, a nagyvilágban meg negyedikek, szóval van mit tenni a kövérség ellen. A legtöbben úgy vélik, a fogyáshoz elég, ha kevesebbet esznek, de például még az is hizlalhatja őket, ha keveset alszanak

   A Napidoktor.hu szakértők véleményét szedte csokorba arról, hogy miért is hizlal a kialvatlanság, vagy a rendszeresen kevés alvás.

Bővebben...

Lehet, hogy gyerekkorunk meséi miatt kedveljük a méheket

darazs terminix comAkit már csípett meg méh, vagy darázs, bizonyára tart ezektől a zümmögő, gyorsröptű rovaroktól, sőt vannak, nem is kevesen, akik egy-egy szúrásuktól akár életveszélyes helyzetbe is kerülnek. Mégis a méhekkel szemben jóval megengedőbbek vagyunk, mint a darazsakkal. Talán a méz miatt.

   Noha egyformán hasznosak, a darazsakat utálja, a méheket szereti az emberek többsége – állapította meg egy brit tanulmány. Az Ecological Entomology rovartani szaklap friss számában megjelent írás szerzői szerint a megkülönböztetés méltánytalan, ezért kampányra lenne szükség, hogy a darazsakról alkotott negatív képen változtassanak, valamint védelmükben ugyanolyan intézkedéseket kell tenni, mint a méhekért.

Bővebben...

Még a gépfegyverek sem nagyon ártottak az emuknak, rokonaik most Sukorón láthatók

emuk gallery site huManapság már nem ritka, hogy Magyarországon is láthatunk struccot, a híres afrikai futómadarat. Idehaza húsáért, tollazatáért tenyésztik, bár mindennapi eledeleink közé még nem került be. A második legnagyobb madár, az Ausztráliában őshonos emu ugyanakkor néhány állatkertet leszámítva, igencsak ritkaság mifelénk. Mostantól Sukorón is meg lehet őket nézni.

   A Pákozd-Sukorói Arborétumban új, különleges állatfajjal bővült a látogatható állatok listája: emuk érkeztek a vadasparkba. Ezek a struccalkatúak rendjébe tartozó madarak kicsit kisebbek jól ismert társaiknál, a struccoknál, de legalább olyan érdekesek, mint nagyobb társaik – derül ki a Feol.hu híréből.

Bővebben...

Milliók szedik naponta pedig hetven felett inkább árt, mint segít

gyogyszer active comAz ember ahogy idősödik és igyekszik meghosszabbítani a viszonylagosan egészségen eltöltött éveit, sokszor hallgat az orvosa mellett a barátok, szomszédok, családtagok tanácsaira is. Sokan javasolják, hiszen ők is így tesznek, hogy egy bizonyos kor felett a szív egészsége érdekében érdemes rendszeresen aszpirint szedni. Vagy mégsem?

   A jó egészségnek örvendő idős embereknek nem kellene napi szinten aszpirint szedniük, mivel a gyógyszernek semmilyen jótékony hatása sincs a 70 év felettiek szervezetére, ugyanakkor növelheti az akár halálos kimenetelű belső vérzés kockázatát – figyelmeztetnek a kutatók.

Bővebben...

Tejjel védekezhetünk a szívbajok ellen

sajtreklam regi internetEgy kicsit már korosabbnak kell lennie annak, aki még emlékszik „A tej élet, erő egészség”, vagy az „Erő, izom, tejet iszom” szlogenekre és társaikra, amelyekkel a XX. század második felében tejívásra, tejtermékek fogyasztására serkentették a magyarokat. S bár manapság ezek a jelmondatok meglehetősen naivnak tűnnek, mint kiderült, volt bennük igazság.

   A The Lancet című brit orvosi folyóiratban ismertetett nagyszabású, 21 ország több mint 130 ezer lakosának adatait feldolgozó kutatás szerint napi három adag tejtermék fogyasztása összefüggött a szív- és érrendszeri megbetegedések és a halálozás alacsonyabb arányával azokhoz képest, akik ennél kevesebbet tejterméket fogyasztottak.

Bővebben...

A világ öt vezető államának egyike Magyarország, de emiatt sokan szenvednek

mutet cnn comSzinte nincs is olyan magyar család, vagy baráti kör, ahol valaki ne küzdene éppen a rák valamelyik fajtája ellen. E téren a világ élvonalába tartozunk, az okok még a szakembereket is megosztják, de azért a helytelen táplálkozásunk, mozgásszegény életmódunk, a dohányzás, alkoholfogyasztás és a közéleti, munkahelyi, magánéletbeli stressz nagy valószínűséggel idézheti elő a daganatos megbetegedéseket.

   A Nemzetközi Rákkutatási Hivatal (IARC) 2018-ra 18,1 millió új rákos esettel számol, s becslései szerint a daganatos betegek közül 9,6 millióan meg is fognak halni. Minden 8. férfi és 11. nő halálát rák okozza az idén. Magyarország sajnos e téren a legrosszabbak között van, a szervezet jelentése szerint a leginkább érintett országok ugyanis az Egyesült Államok, Magyarország, Dánia, Kína és Új-Zéland – írta az Euronews.com.

Bővebben...

Rövidíti a kutyaéletet a megrázkódtatás, rossz életmód, fajtatisztaság

kutyak dailymail co ukFőleg a kutyások szokták kedvencük életkorát átszámolni emberi évekre, de nyilván van hasonló számítás a macskák esetében is. Ezek időnként változnak, ahogy az emberi életszakaszok megnevezése is. Mostanában nálunk embereknél a 60 és 75 év közöttiek már csak az idősödők kategóriájába tartoznak a 75 és 90 év közöttiek az idősek, míg efelett vannak a nagyon idősek. A közelmúltban magyar kutatók vizsgálják a kutyák életszakaszait, öregedését.

   Az életkor és az egészségi állapot kapcsolatát vizsgálják kutyákon a kutatók az ELTE Etológia Tanszékén, legfontosabb megállapításaik között szerepel, hogy az ebek várható élettartama a fajta és a méret mellett egyéb tényezőktől is függ, ilyen például a táplálkozás, az életmód vagy a genetika, valamint a kutyát élete során érő traumatikus események – olvasható az ELTE összegzésében.

Bővebben...

Tünetek esetén indulni kell az orvoshoz

vese elsalvador com

Sajnálatos módon mind több ember küzd vesebetegséggel, és sokan egyelőre még nem tudják, hogy hamarosan szembesülniük kell a lehangoló ténnyel: beteg a veséjük. Megdöbbentő adat, hogy hazánkban a lakosság tíz százaléka, vagyis mintegy egymillió magyar ember krónikus vesebeteg.

   Bizonyos bajokat néma betegségeknek, csendes gyilkosoknak tartanak, mert hosszú ideig nincsenek tüneteik, így sokan nem is sejtik, hogy esetleg nincs minden rendben a szervezetükben. A betegség ezalatt fokozatosan tönkreteszi a szerveket, és amikor végre sikerül azt diagnosztizálni, a károsodás gyakran már visszafordíthatatlan, a szövődmények pedig halálosak is lehetnek – olvasható az Egészségkalauz.hu oldalon.

Bővebben...

Napi öt részre elosztott étkezés, sok folyadék, kevés só és cukor

eves idosek freeImages comAhogy idősödik egy ember, úgy kell lemondania mind több korábban még természetes tevékenységéről. Vannak, amelyek nehézzé válnak, vagy fájdalmat, kellemetlenséget okozóvá. Sok idősebb ember mondja például azt, hogy neki már csak az evés élvezete maradt, de egészségi állapota miatt már arról is le kell mondania.

   Természetesen teljesen nem lehet elhagyni az evést, de megfontoltabban, a megfelelő étrendet követve még így is örömteli lehet egy-egy étkezés. A Semmelweis.hu cikkéből kiderül, hogy mindenképpen kevesebbet és változatosan kell étkezniük az időseknek.

Bővebben...

Kiszabadul a pestis vírusa, de a szúnyogok sokkal veszélyesebbek

szunyog koreai ibtimes co inNaponta kapunk jelzéseket bolygónktól, hogy valamit nagyon elrontottunk és még mindig csak tovább rontunk a helyzetünkön, ahelyett, hogy összefognánk és megmentenénk mindazt, amit a mi világunknak nevezünk. A környezetet, állat- és növényvilágot és ezekkel együtt magunkat. Ehelyett nap mint nap sok lapáttal teszünk a klímaváltozás tüzére.

   A klímaváltozás egyik nagyon nem kívánt velejárója a sarkvidéki jégtáblák olvadása, amellyel olyan régi kórokozók kerülnek elő, mint a pestis vagy a lépfene – mondta el Dr. Rusvai Miklós virológus az állami hírtévé szerdai műsorában.

Bővebben...