Oldalletöltések száma: 6153892
2018. március 18. vasárnap 06:55,
Sándor és Ede napja van.

Csontsűrűségmérés egy perc alatt

csontsurusegmeres uj euronews comA csontritkulás igen kellemetlen és egy szakasza után veszélyes betegség. Jó ideig nem okoz bajt, tünetei sincsenek, ezért csak speciális vizsgálatokkal lehet felfedezni. A reumatológiai szakrendelések várólistáit látva sokan meggondolják, hogy szűrés igényével végigjárják a vizsgálathoz vezető utat.

   Az Euronews.com egy olyan eljárásról számolt be, amely gyorssá és vélhetően ezzel olcsóbbá is teszi a csontsűrűség vizsgálatát. Csak remélhetjük, hogy ez a technológia nemsokára nálunk is elérhető lesz. Az eljárás igen hasonló egy hagyományos ultrahangos vizsgálathoz.

Bővebben...

A fotelból továbbra is nehéz lesz felállni, de legalább tudjuk, miért

oreg ferfi fotelban vectorstock comAhogy idősödik egy ember, úgy válnak nehézzé a korábban észre sem vett mozdulatok, tevékenységek, például a leguggolás, vagy éppen egy fotelből felállás. Az érintettek mindezt a koruk természetes velejárónak tekintik, de az okait a tudósok még most is csak kutatják.

   A tudósok 168 embert vizsgáltak meg és azt találták, hogy a láb izmait irányító idegek száma mintegy 30 százalékkal csökken az ember 75 éves korára – számolt be az eredményekről a BBC hírportálja a Journal of Physiology című tudományos lap friss számában megjelent tanulmány alapján.

Bővebben...

Praktikák szúrás ellen

szuras wellnesscafe huPár nap és véglegesen itt a jó idő, ilyenkor az ember már gondol arra is, hogy a lengébb tavaszi, nyári öltözékében is jobban nézzen ki. Így aztán sokan kezdenek újra futni, hogy ledolgozzák a télen felrakodott súlyfelesleget. Igen ám, de futás közben meg jön a fránya lszúrás.

   Annak ellenére, hogy nagyon gyakori jelenségről van szó, a rendszeresen futók nagyjából háromnegyede megtapasztalja évente legalább egyszer, a szakemberek még mindig nem tudják pontosan, hogy mi az oka a bordák alatt érezhető, szúró fájdalomnak – írta a Házipatika.com.

Bővebben...

Meddővé válhat az allergia ellen kezelt férfi

allergia theappside comAz allergia a fejlett társadalmak népbetegsége, az ipar károsanyag-kibocsájtása, a mezőgazdaság által felhasznált vegyszerek, az elképesztő mennyiségű autó közlekedése és vele együtt a levegő minőségének romlása mind több emberből vált ki allergiát.

   Az allergiát pedig kezelni kell, mert csúnyán elfajulhat, ugyanakkor nemrégiben kiderült, hogy meddőséget okozhatnak a kezelésére szedett antihisztaminok a férfiaknál. Mindezt argentin tudósok állapították meg állatkísérletek alapján.

Bővebben...

A fióka kissé öreg, de világhírű

madar fioka 127millio eves phys orgAz egykor élt lények megkövesedett maradványainak látványa joggal gondolkodtatja el az embert a világról, létezésről, életformákról. Az pedig a nem szakértő emberek számára már szinte felfoghatatlan, amikor egy maradványról kiderül, hogy élőlényként százmillió évnél is régebben szaladgált e sártekén.

   A madarak evolúciójáról árulkodik egy 127 millió éves fióka, a parányi maradvány segíthet a korai madarak egyedfejlődésének megértésében. A lelet a 250-65 millió évvel ezelőtti mezozoikum korából származik – írta National Geographic honlapja, az Ng.hu.

Bővebben...

Női betegségekről, nem csak nőknek

emlorak ellenA legtöbb nő – ahogy ellenkező esetben a férfiak is – szégyellős, ha női betegségéről esik szó és legfeljebb barátnőjével, vagy nő családtagjával beszéli azt meg. Pedig a női betegségek a férfiakat is érintik, nekik is érzékenyen és figyelmesen kell reagálni ezekre.

   Az alábbiakban a Webbeteg.hu által összeszedett a nőket leggyakrabban érintő betegségek ismérveit tesszük közzé, amelyekről nem minden érintett tud eleget.

Bővebben...

Minden tizedik ember vesebeteg Magyarországon

dializis alicanteplaza esMinden szervünkkel úgy vagyunk, hogy amíg jól működik, gond nélkül teszi a dolgát, észre sem vesszük, természetes a létezése. Aztán ha megbetegszik, kiderül, hogy nélküle mi sem létezhetünk. A saját veséjének egészségét nagyon sokan és sokféle módon képesek veszélyeztetni.

   Egyes vesebetegségek elsősorban a nőket érintik, a krónikus vesebetegségben például világszerte körülbelül 195 millió nő szenved. A március 8-án tartott vese világnap idei témája ezért a vese mellett a női egészségre irányítja a figyelmet.

Bővebben...

Legyen saját méhecske hotelünk, ha jót akarunk magunknak

mehecske hotel bakker comSokszor olvasunk olyan figyelmeztetéseket, amelyek szerint, ha kipusztulnak a méhek, amelyek számtalan növény beporzását vállalják magukra, éhínség sújtja majd az emberiséget. Az elmúlt napokban a beporzó fajok kerültek reflektorfénybe.

   A magányosan élő méhfajok szaporodását segítő természetvédelmi eszközök „méhecske hotelek”, vagy más néven „darázsgarázsok” elhelyezésére biztat a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) – tudatta az MTI.

Bővebben...

Ontják a meleget a városok, mértékletesebben kellene élniük a lakosoknak

hoseg varosok ucahs orgMég a legkevésbé borúlátó előrejelzések szerint is 2030-ra – ami már itt van a nyakunkon – igen sok halálesetért lesz felelős a klímaváltozás, a városokban nyaranta meg fognak főni az emberek, olyan magas lesz a hőmérséklet. Ördögi kör ez, hiszen a városok a nagy hőkibocsátók, miattuk is nő a Föld átlaghőmérséklete.

   Városaink egyre több hőt termelnek. Az épületek, a légkondicionáló berendezések, a közlekedés, az ipari tevékenység mind-mind hőtermeléssel jár. A sűrűn lakott térségek annyira megemelik az adott hely hőmérsékletét, hogy az felborítja a környezeti egyensúlyt, és az ott élők egészségére is hatással lehet – írta az Euronews.com.

Bővebben...

Még jó, hogy kevés francia zöldséget és gyümölcsöt eszünk

szolo oszibarackdreamstime com Az egészséges élet titka, hogy naponta együnk minél többször, egyes szakértők szerint legalább ötször zöldséget és gyümölcsöt. Mert azok egészségesek, tele vannak vitaminokkal, oldott ásványi anyagokkal. Akkor most mit kezdjünk a legújabb vizsgálati eredményekkel?

   A szőlőben és a zellerben mutattak ki legtöbbször növényvédő szer szennyezettséget francia vizsgálatok. A szőlőnél a minták 89 százaléka, a zellernél 85 százaléka tartalmazott valamilyen szermaradványt – írta az Agrádszektor.hu.

Bővebben...