Oldalletöltések száma: 6818582
2018. július 16. hétfő 12:36,
Valter napja van.

Helyhez kötni, megsemmisíteni, ez a készülő rákgyógyszer feladata

rak timesnownews comMinden évben felröppen a hír, hogy egyik, vagy másik kutatócsoport komoly előrelépést ért el a rák ellenei gyógyszer kifejlesztésében és nemsokára már végleg legyőzhető ellenséggé válik a rettegett kór. Aztán kiderül, hogy ez még igencsak odébb van. Most újabb reménysugár villant fel.

   A rák elleni harc a rákos sejtek elpusztításáról szól, azonban az onkológusok jól tudják, hogy a rákos sejtek terjedésének meggátolása is hasonlóan fontos lehet. Egy új tanulmány szerint lehetséges lehet a daganatos sejtek helyhez kötése és később a célzott felszámolásuk – írta a Nature.com cikke alapján az Arsratio.hu.

Bővebben...

Inkább műszakot váltanak az állatok, csakhogy elkerüljék az embert

nyest nyestcsapda blog huEgyetlen élőlény sem alakította át úgy a Föld élővilágát, mint az ember. Fajunk oly módon uralkodik minden más faj felett, hogy miattunk állatok tűnnek el nyomtalanul a bolygóról, míg más fajokat életmódváltoztatásra kényszerítünk. 

   Míg bizonyos állatfajoknak kedvez, hogy éjszakai életmódra kellett váltaniuk az emberiség miatt, addig másikakat ez kedvezőtlenül érint. Egy kutatás szerint az emlősök új stratégiákat használnak azért, hogy alkalmazkodjanak az emberek életmódjához és szokásaihoz – olvasható az Agrárszektor.hu írásában.

Bővebben...

Vajon hogyan érezné magát az ember egy kutya bundájában hőség idején?

kutyamelegBár az interneten fellelhető és megbízhatónak tartott időjárási portálok adatai szerint a következő öt-hat napban nem tér vissza a kánikula, legfeljebb 29 fokig melegszik a levegő hőmérséklete, de ez a négylábú társaink számára már nehezen elviselhető lehet. Bár erősen tartja magát a nézet, hogy a vastag bunda megvédi őket a melegtől, azért ezt nem ártana átgondolni.

   Az egyik állatvédelmi szervezet egy megtörtént eset miatt hívja fel a kutyatulajdonosok figyelmét, hogy az állatokat is védjék a hőgutától – olvasható az Infostart.hu-n.

Bővebben...

Oltásellenesség, avagy a XXI. századi középkor

oltas(1)Aki éppen nem az oltásellenesség feltétlen és elkötelezett híve, fel sem tudja fogni, hogy a modern orvoslás e vívmányait miért is ellenzi valaki. Persze tudjuk a választ, az oltásoknak kockázatai is vannak, de tegyük hozzá ezek messze sincsenek nagyságrendvben ahhoz, mintha valaki egy megelőzhető betegségben, fertőzésben hal meg.

   Agyvérzésben meghalt egy hathetes csecsemő, a szülőket az ügyész szándékos emberöléssel vádolja. Az apa a hazai oltásellenes mozgalom egyik vezetője, aki meg akarta óvni a gyermekét, és ezzel is okozhatta a vesztét. A kötelező védőoltásoknak egyre több a kritikusuk. Kézről kézre jár azoknak az orvosoknak a neve, akik a vakcinák beadása nélkül is kiadják az igazolást – írta a Magyaridők.hu.

Bővebben...

Gyorsan tanul a kölyökkutya, ha megmutatjuk, hogy mit kell tennie

kolyokkutya nevelese pupsy com auA korábbi felfogás szerint a kutyákat egy éves koruk körül kellett elkezdeni tanítani mindarra, amit a gazdája fontosnak érzett. Mára ez a szemlélet erősen megváltozott, olyannyira, hogy már párhetes korukban is taníthatónak tartják a szakemberek a kiskutyákat.

   A nyolchetes kölyökkutyák egy új feladat megoldását az emberektől és felnőtt fajtársaiktól egyaránt képesek megtanulni – mutatták ki az ELTE Etológia Tanszékén működő Családi Kutya Program kutatói.

Bővebben...

Nagy divat a gluténmentes étkezés, de káros is lehet

glutenmentes peakshop huLássuk be, komoly divatja van a valamitől mentes ételek fogyasztásának. Vannak, akik a laktózra érzékenyek, mások a tejfehérjére, vagy tojásra és akik fogyni akarnak, vagy csak vigyáznak az alakjukra a cukormentes ételeket, italokat keresik.

   Aztán még itt van a glutén is, amelyről sokan azt sem tudják mi az, de sok portálon és magazinban olvasnak, hallanak a gluténmentesség hasznáról, hát ők is így táplálkoznak. A Mayo Klinika legutóbbi kutatási eredménye szerint a gluténmentes étkezéssel a szervezetben felhalmozódhatnak a nehézfémek, amelyek köztudottan mérgezők lehetnek. Minderről a Drportal.hu írt a Medscape.com cikke alapján.

Bővebben...

Napi nyolc is elmegy

kavezasIdőről időre felröppen egy-egy kutatás eredményének híre miszerint a kávéivás tulajdonképpen védi az egészséget, bár éppen a minap derült ki, hogy ha a kismama napi két csésze kávét is megiszik, nagy valószínűséggel kövér lehet a gyereke. A kutatók többsége szerint a kávé kiváló élénkítő, sőt akár védőital is lehet, csak a mennyiség a kérdés.

   Az amerikai Nemzeti Rákkutató Intézet (NCI) a félmillió, a projekt kezdetekor 38 és 73 év közötti brit önkéntes egészségügyi adatait 2006 óta vizsgáló genetikai program, a UK Biobank adatait felhasználva vizsgálta meg, hogy mi igaz abból a hiedelemből, miszerint a fokozott kávéfogyasztás növeli a halálozási kockázatot – számolt be a kutatásról a Qubit.hu.

Bővebben...

Mi legyen a sporttal, ha kopik a porc, fáj a térd?

terdfajasAhogy korosodik egy ember, úgy jelennek meg különböző ízületi kopásokból eredő fájdalmak. Sokaknak fáj a csípőízületük, még többeknek a térdük. Sajnos a megkopott porc ne nő vissza, így hát marad lehetőségként a fájdalommal élés, vagy a műtét.

   Lehet ugyanakkor, hogy fájó térdekkel is képes az ember sportolni, vagy ez teljességgel kizárt? A kérdésre a Webbeteg.hu kereste a helyes választ.

Bővebben...

Okosak, szépek, sokáig élnek és emiatt kerülnek fogságba

sandorpapagaj bloki huMa közel sem olyan divat papagájt tartani, mint volt évtizedekkel korábban, pedig a kutyával szemben egyszerűbb a tartása, hiszen nem kell naponta akár többször is sétáltatni.

   A papagájok olyan okosak, mint a hároméves gyerekek és nyolcvan évig is élhetnek. Énekelnek, táncolnak, utánoznak minket, és rabul ejtik a szívünket. Népszerűségük azonban veszélybe sodorja őket – olvasható a National Geographic írásában.

Bővebben...

Egyre több az ember, fogy a termőtalaj, mind többen kelnek majd útra

klimakatasztrofaA felmérések szerint (hála a kormány gyűlöletpropagandájának), ma a legtöbben a menekültektől félnek Magyarországon, miközben a 2015 szeptemberében Budapesten feltorlódott tömeget leszámítva a legtöbb magyar ember egyáltalán nem találkozott menekülttel. De az emberek sorsa sokfelé egyre kritikusabb.

   Sivatagosodnak a talajok, 2050-re a világ termőtalajainak 90 %-a lesz érintett. A szűkös talajerőforrásokból eredő problémák akár 700 millió embert is arra kényszeríthetnek majd, hogy elhagyják lakóhelyüket – írta a Greenfo.hu az MTI híre alapján.

Bővebben...