Oldalletöltések száma: 10531319
2019. december 6. péntek 03:44,
Miklós napja van.

Csúcsot javított a felmelegedés, nagy baj lehet belőle

globalis felmelegedesLátjuk, halljuk, de valahogy még mindig nem fogjuk fel teljes súlyát annak, hogy változik a Föld klímája és jelentősen melegszik az éghajlat. Pedig mindez nem csak azt jelenti, hogy kevesebbet kell majd fűteni, hanem hogy mindez az egész emberiséget érintő katasztrófákhoz is vezethet.

   Az elmúlt tíz év lehet a Föld eddigi legmelegebb évtizede: a kutatók már most szinte biztosak abban, hogy a 2010-2019 közötti átlaghőmérséklet a legmelegebbé tette az idén befejeződő évtizedet a rendszeres mérések kezdete óta.

Bővebben ...

Lehet, hogy megtalálták az agresszív daganatos betegségek gyógymódját

pj34 medchemexpress comAz egyik legveszélyesebb, legagresszívabb daganatos megbetegedés a hasnyálmirigyrák, amelyet felfedezni is nehéz, hiszen nem ad egyértelmű jeleket. Sokszor már csak akkor derül ki a nagy baj, amikor késő. Most viszont felcsillant a remény a gyógyulás nagyobb esélyére.

   Állatkísérletek során áttörést érhettek el a hasnyálmirigyrák gyógyításában izraeli kutatók – írta a The Times of Israel című angol nyelvű izraeli portál. A PJ34 jelű molekulát eddig a stroke gyógyításában alkalmazták.

Bővebben ...

Ahhoz képest, hogy sokan betegek, köszönik, jól vannak

vernyomas magas medicalnewstoday comHa két ismerős összetalálkozik, szinte azonnal megindul a panaszok áradata, leginkább az egészségükkel, a család egészségével kapcsolatban. Ezek után igen meglepő az az adat, amely szerint idehaza tíz emberből kilenc ember úgy érzi, hogy jól van.

   A magyarok 90 százaléka jónak ítéli az egészségi állapotát, ennek ellenére 40 százalékuk küzd valamilyen krónikus betegséggel – derül ki az európai lakossági egészségfelmérés eredményeiből, amelyről az Inforstart.hu adott hírt.

Bővebben ...

Félmilliárd évvel korábban jelenhettek meg a gombák, mint eddig gondoltuk

gomba osi index huEgy tévés reklám szerint már semmi sem olyan, mint volt régen és ebben nagyon sok igazság van. Például az újabb információk ismeretében folyamatosan át kell értékelnünk mindazt, amit eddig a világunkról gondoltunk, vagy tudni véltünk.

   A korábbi csúcstartónál kétszer öregebb gomba fosszilis maradványaira bukkantak Kanada sarkvidéki területein . A kormeghatározás szerint 900 millió-1 milliárd éves lehet, tehát a proteozoikum földtörténeti korból származik – írta az Index.hu.

Bővebben ...

Világméretűvé bajjá vált az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok sokasodása

antibiotikum ellenallo making he web comA köztudatban ma az él, hogy ha az embert valamilyen fertőzés, betegség éri, azt legjobb antibiotikummal gyógyítani. Sokan a vírusos fertőzések ellen is azt szedik, holott az antibiotikumok a baktériumok okozta kórok ellen védenek. A felelőtlen szedés miatt jöttek létre az ellenszereknek ellenálló szuperbaktériumok.

   2015-ben az EU-ban 627 ezer ember megbetegedését okozták rezisztens kórokozók és 33 ezren bele is haltak valamilyen fertőzésbe. Világméretű probléma az antibiotikumokra már rezisztens baktériumok megjelenése.

Bővebben ...

Lehet, hogy mégsem javítja a látást a csoki, bár ki tudja

csokievo no shutterstock comA csokoládéhoz sok jó tulajdonságot párosítanak a fogyasztók, különösen azok, akik imádják e finomságot. Az egyik hiedelem most megdőlni látszik, legalábbis amíg egy újabb kutatás eredménye a mostanit meg nem cáfolja.

   A csokoládérajongók számára bizonyára nem túl jó hír, hogy egy korábbi beszámolóval ellentétben egy új kutatás szerint az étcsokoládé mégsem javítja a látást – írta a Medscape.com.

Bővebben ...

Nem segít, viszont árt jó néhány influenza elleni praktikánk

szauna freepik comSok mindenben lehet reménykedni, hinni és vannak, amiket egészen biztosan tudunk. Ezek közé tartozik az is, hogy ezen a télen is lesz influenza, amelyre akadnak, akik csak legyintenek, mások a családjuknál már beváltnak tartott praktikákkal igyekeznek megelőzni. Például a C-vitamin fokozott szedésével.

   Számos tévhit kering az interneten arról, hogy milyen szerek és módszerek használnak megfázás ellen. Köztük vannak kifejezetten veszélyes hiedelmek is. A szakértők ezért igyekeznek eligazítani az információk sűrűjében – foglalta össze a tudnivalókat a Házipatika.com.

Bővebben ...

Hetvenhét magyar hal meg a dohányzás miatt minden nap

dohanyzas health24 comKözhely, hogy a dohányzás káros az egészségre, de ez egyáltalán nem akadályozza meg a magyar lakosság negyedét abban, hogy rendszeresen elszívja a maga számtalan cigarettáját. Őket még az sem riasztja vissza, hogy nap mint nap igen sokan halnak meg e szenvedély miatt.

   Magyarországon minden órában három ember hal meg a dohányzás következményeként, naponta 77, évente pedig 28 ezer olyan embert veszítünk el, akinek a halála összefüggésbe hozható e káros szenvedéllyel. A Magyar Kardiológusok Társasága figyelmeztetett a káros szenvedély hatásaira.

Bővebben ...

Etetni csak ésszel szabad

madaretetes mme huVannak jó érzésű emberek, akik, ha tehetik telente, amikor a leesett hó, vagy a fagyok miatt megcsappan az eleség, etetik a madarakat. Mindez igen tiszteletreméltó, hiszen szabadidejüket, pénzüket áldozzák a madarak érdekében, ugyanakkor nem egyszer az ismeretek hiánya miatt ártanak is az állatoknak.

   A sukorói vadmadárkórház listát állított össze a madaraknak adható és nem adható eleségekről. Minderről a Feol.hu írt.

Bővebben ...

Hatalmas zajjal szennyezzük a világunkat

delfinek parton lifegate comA természet sem teljesen csendes, zaja van a szélnek, viharnak, víznek, a kövek gördülésének a szélben a fáknak, de mindez meg sem közelíti azt, amilyen zajt az emberiség képes produkálni. Kijelenthetjük, hogy igen zajos világban élünk.

   Régóta köztudott, hogy az emberi tevékenységek zaja káros hatással van néhány állatra, és egy friss tanulmányban arra hívják fel a figyelmet a kutatók, hogy a zajt is a komoly globális szennyezések közé kell besorolni – írja a Science Alert cikke nyomán az Index.hu.

Bővebben ...