Oldalletöltések száma: 8020364
2019. január 24. csütörtök 11:10,
Timót napja van.

Nem biztos, hogy betartható az ajánlott napi rostmennyiség

rostban gazdag salata momjunctio comSokszor hangzik el szakemberek ajánlásaiban, hogy élelmi rostokban gazdag étrendet kell fogyasztani. A rost alatt a táplálékban lévő nem emészthető anyagokat értjük, amelyek az emésztő enzimek hatásával szemben ellenállók.

   A rostfogyasztás megelőzheti a krónikus, nem fertőző betegségek kialakulását – közölte a Magyar Dietetikusok Országos Szövetségének főtitkára kedden az állami hírtévében.

Bővebben ...

A világot veszélyeztető tíz veszély közül jó pár bennünket is érint

antibiotic resistenceA minap írtunk arról, hogy a világot veszélyeztető tíz legnagyobb egészségügyi vészhelyzet közé sorolta a WHO, az egészségügyi világszervezet az oltásellenességet. De nem csak ez veszélyezteti a Föld több mint 7,6 milliárd lakosát, további kilenc komoly veszély is lebeg a fejünk felett.

   Ötéves stratégiai programot indít 2019-ben a WHO az emberiség egészségét legjobban fenyegető betegségek, illetve jelenségek leküzdése érdekében. Idén ezek közül 10 területre fókuszál a szervezet és ebben nincs is benne a túlnépesedés okozta kockázat, pedig e sorok írása alatt másodpercenkét 4,4 gyerek született a bolygón, miközben kevesebb mint ketten haltak meg.

Bővebben ...

Téli vérnyomás: mérni kell, mozogni és helyesen táplálkozni

vernyomasmeresSokan tapasztalják, hogy ahogy csökken a hőmérséklet, úgy nő a vérnyomásuk. A téli vérnyomás-növekedésnek sok oka lehet, például az, hogy mozgásszegénnyé válik az életmód és általában nehezebb ételeket is esznek az emberek.

   A hideg időben nem csak a nátha és az influenza jelent veszélyt az egészségünkre, de a statisztikák szerint a téli hónapokban 20-50 százalékkal nagyobb a szív- és érrendszeri betegségek miatti halálesetek száma is – olvasható a Webbeteg.hu írásában.

Bővebben ...

Szürke hályog ellen C-vitamint, de természeteset

szurkehalyogEgy ideje a kutatások némiképpen csökkentették a C-vitamin jelentőségét, hiszen egyre-másra derült ki korábbi hitünkkel ellentétben, hogy nemigen véd meg az influenzától, ráktól és még sok más, korábban gondolt betegségtől. Ennek ellenére C-vitaminra szükségünk van és akad még olyan betegség, amelynek kockázat csökkenti.

   A C-vitamin tabletta formában való fogyasztása nem segít, de a C-vitaminban gazdag étrend lassíthatja a szürke hályog kialakulását, sejteti egy új ikerkutatás eredménye – írta a Napidoktor.hu

Bővebben ...

Hasmenés ellen ugyan nem jó, de legalább adókedvezmény jár a tejcukor-érzékenységre

laktozerzekenysegA televíziókban ömlik ránk a sok tej- és tejtermékreklám és az emberek veszik is ezeket, hiszen alapvető élelmeszerinkről van szó. Sok fogyasztó ugyanakkor komoly emésztőrendszeri problémákkal küzd és fogalma sincs arról, hogy éppen az egészségesnek tartott tej az oka mindennek. A laktózérzékenység sokak életét teszi nehézzé.

   Évente több tízmilliárd forintot hagynak az államnál a laktózérzékenyek, akiknek a többsége nem is tudja, hogy a betegségük miatt adókedvezményre jogosultak – írta az Index.hu a G7.hu információja alapján.

Bővebben ...

Fejtetvek ellen ultrahanggal

fejtetu liceclinicscolumbus comVolt időszak az elmúlt több mint fél évszázadban, amikor joggal hihették az emberek, hogy a civilizált világban leküzdötték a tetvesedést. A tetű egy olyan élősködő rovar, amely zárt közösségekben gyorsan terjed. Emberen háromféle tetű fordul elő: fej-, ruha- és lapostetű.

   S hogy ez mennyire napi téma, jól mutatja, hogy sokfelé gondot jelent a közösségben lévőknek a fejtetű. Izraelben például ultrahanggal igyekeznek védekezni a tetvek ellen – derül ki a Qubit.hu írásából.

Bővebben ...

Megfelelő zöldségekkel megoldhatjuk

labgorcs internetTélvíz idején cseppet sem meglepő, ha az ember fáradékonynak, gyengének érzi magát, de ha már fájnak, vagy görcsölnek az izmai, nem árt, ha káliumhiányra gondol. A káliumpótláshoz ugyanakkor nem kell azonnal a patikába szaladni gyógyszerért, a helyes táplálkozás ebben az esetben is sokat segíthet. 

   A kálium kulcsszerepet játszik a szervezetünk olyan működési folyamataiban, mint a folyadékháztartás szabályozása, vagy az izomműködés. Ha rendszeresen eleget viszünk be belőle, azzal sokat teszünk azért, hogy a szívünk és a vesénk is egészséges legyen, és a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának esélyét is csökkentjük – írta a Házipatika.com.

Bővebben ...

Hamarabb elveszítheti kutyáját, aki túleteti

kutya kover petguide com

Egy felmérés szerint Magyarországon az emberek 36 százaléka lakik kutyás háztartásban, ez pedig azt jelenti, hogy közel hárommillió eb él a környezetünkben. Közülük szép számmal vannak házőrzők, munkakutyák, de a többségét családi kedvencként tartják az emberek. Sajnálatos módon nem csak a magyar emberek, de a kutyák jelentős része is túlsúlyos.

   Rövidebb ideig élnek az elhízott kutyák, mint normális testsúlyú társaik. A Liverpooli Egyetem és a Mars kisállateledel-gyártó cég kutatóközpontjának szakemberei által végzett kutatás kimutatta, hogy akár két és fél évvel megrövidítheti a kutya életét az elhízás.

Bővebben ...

Háziállat mellett felnövő gyerek kevésbé lesz allergiás

gyerek kutyaval azfunnyifequoteswa. blogspot comAnnyi környezeti ártalom les az emberre, hogy nem csoda, ha ezek nyomán látványosan gyarapodik az allergiások száma. Azt, hogy mire lehet egy ember szervezete érzékeny, számos tényező befolyásolja, ugyanakkor az közismert, hogy akiket a széltől is óvtak gyerekkorukban, később sokkal veszélyeztetettebbeké válnak.

   A Gothenburg Egyetem kutatói felfedezték, hogy a háziállatok közelében felnövő csecsemőknél az életük későbbi szakaszában kisebb eséllyel alakul ki allergia. A kutatáshoz több adatbázist is felhasználtak, amelyek gyerekek egészségügyi adatait tartalmazták és többek között arra is választ adtak, hogy a gyerekek háztartásában voltak-e háziállatok – írta az Arsratio.hu a Journals.plos.org cikke nyomán.

Bővebben ...

Szuvas fogra aszpirint

fogfurasA fogszuvasodás világszerte a legelterjedtebb fogászati megbetegedés, miatta rengeteg az elhanyagolt, rossz fogú ember. Sokan azért nem mennek fogorvoshoz, mert félnek a beavatkozástól, ezzel pedig még tovább romlik fogazatuk állapota. De lehet, hogy a fogszuvasodást egy közismert gyógyszerrel is lehet kezelni.

   A Queen’s University Belfast kutatói a genomika és bioinformatika ötvözésével megállapították, hogy az aszpirin képes arra ösztönözni a fog őssejtjeit, hogy azok fokozzák a károsodott fogszerkezet megújulását – derül ki a Dentistrytoday.com írásából.

Bővebben ...