Oldalletöltések száma: 9475506
2019. július 18. csütörtök 14:55,
Frigyes napja van.

Egyszerűen vizeletből is kimutatható lesz a betegség, ha sikerrel járnak a kutatók

mikroszkopos vizsgalat chemivet plSzerencsére mind több szülő látja be fontosságát és így már sok ezer fiatal lány és nő lett beoltva a HPV (Humán Papillóma Vírus) elleni vakcinával, de sokaknak még mindig szembe kell nézniük a rettegett méhnyakrák fenyegetésével.

   Egy új brit kutatás szerint vizeletvizsgálattal is ki lehet szűrni a méhnyakrákot okozó HPV-vírust. Az új vizsgálati módszer kiválthatja a sok nő számára kellemetlen, szorongást okozó kenettesztet – számolt be róla a BBC News.

   A brit egészségügyi szolgálat (NHS) szerint a méhnyakrákszűrésre járó nők száma nagyon alacsony: a teszten megjelenők aránya 71 százalék, ami azt jelenti, hogy angol nők milliói nem mennek el legalább 3 és félévente a szűrésre. Pedig a méhnyakból vett kenettel a méhnyakrákos esetek 75 százalékát meg lehetne előzni. Lehet, hogy nem kellemes a vizsgálat, de nagyon fontos. A teszt ugyanis kimutatja a legkorábbi sejtelváltozásokat, még mielőtt a daganat kifejlődne – állítják a szakemberek.
   A Manchesteri Egyetem kutatói egy új vizsgálati módszert fejlesztettek ki: eredményeik szerint a vizeletvizsgálat kiválthatja a kenet vizsgálatát. A brit egészségügy 25 és 64 év közötti nőket hív be a szűrővizsgálatokra.
   Az egyetem kutatói 104 kolonoszkópiás (béltükrözés) klinikán tartózkodó nőt kértek fel arra, hogy vegyenek részt a vizeletvizsgálatban. Az eredmények azt mutatták, hogy a vizeletből ugyanúgy meg lehetett állapítani a méhnyakrák kockázatát, mint a hagyományos kenetteszttel. Emma Crosbie, a kutatás vezetője hangsúlyozta, hogy különösen azért örülnek a sikernek, mert úgy vélik, így nagyobb arányban jelennek meg a nők a méhnyakrákszűrésen.
   Egyelőre további kutatásokra van szükség ahhoz, hogy megerősíthessék az első eredményeket. Addig azonban továbbra is nagyon fontos, hogy a nők megjelenjenek a szűréseken, mivel ez életmentő lehet számukra.