Oldalletöltések száma: 9494023
2019. július 20. szombat 13:24,
Illés napja van.

Sokat teszünk azért, hogy már az antibiotikum se hasson

antibiotikum eves ageracaociencia comAz antibiotikum az egyik legnagyobb hatású szer az élőlények gyógyászati kezelésében, és amelyet sokan jószerével minden baj ellen alkalmaznak, legyen szó emberről vagy állatról. Ennek az lett a következménye, hogy a kórokozók mind nagyobb része mára már ellenállóvá vált a szerekkel szemben, ez pedig nagyon rossz hír számunkra.

   Ha nem lépünk, az őket kezelni hivatott antimikrobiális szereknek ellenálló fertőzések minden évben 10 millió ember halálához vezethetnek a következő 30 évben, amely a 2008-2009-es világválsághoz hasonló mértékű gazdasági veszteséggel járna – írta az Infostart.hu, idézve az ENSZ ad hoc Ügynökségközi Antimikrobiális Rezisztencia Koordinációs Csoportja figyelmeztetését.

   2030-ra az antimikrobiális (az anyag azon tulajdonsága, hogy képes elpusztítani vagy leállítani a mikrobákat, a baktériumokat, gombákat és vírusokat) ellenálló képesség akár 24 millió embert súlyos elszegényedését is okozhatja. Ha nem megfelelően alkalmazzuk az antibiotikumot, nem tartjuk a mértéket, és itt nemcsak az emberi felhasználásra kell gondolni, hanem az állat- és a növényvilágban használt szerekre is, akkor elharapózhat az ellenálló kórokozók problémája, amely már most is nagyon jelentős – mondta az InfoRádióban Plántek Lea, az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet budapesti székhelyének kommunikációs munkatársa.
   Jelenleg mintegy 700 000 haláleset írható a jelenség számlájára, köztük 230 000 ember a többszörösen rezisztens tuberkulózis miatt. Egyre több gyakorta előforduló fertőzésnél alakul ki ellenálló képesség: már ide tartoznak légúti megbetegedések, szexuális úton terjedő és húgyúti fertőzések. Miután ezek nem reagálnak a kezelésre, az életmentő orvosi beavatkozások kimenetele kétségessé válik, bizonytalanságot okozva az élelmezési rendszerben is. Már most is érezteti egészségügyi és gazdasági hatását, hogy fontos gyógyszereink hatástalanná váltak.
   A jelentés készítői az Egyesült Nemzetek Szervezetének (ENSZ) szakosított szervei, köztük az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) és partnereik sürgetik az országokat, hogy kezeljék nemzeti akciótervüket kiemelt fontosságúként és növeljék anyagi és egyéb támogatását, emellett szigorítsák a szabályozási környezetet és indítsanak tájékoztató kampányokat az antimikrobiális szerek humán-, állat- és növényegészségügyben való felelős és megfontolt alkalmazásáért. Sürgetik továbbá, hogy fektessenek be az antimikrobiális rezisztencia elleni új módszerek kifejlesztésére irányuló kutatásokba, továbbá azonnal tiltsák be az antimikrobiális szerek növekedésserkentő célú használatát a mezőgazdaságban – olvasható az Infostart.hu információjában.