A kutatók szerint a halakon nem fog ki a klímaváltozás

halak tengeriHazánk nem tartozik a nagy halfogyasztó nemzetek sorába, bár az orvosok szerint nem ártana több halat fogyasztanunk. Talán ezért sem kelt mifelénk olyan nagy figyelmet az a tény, hogy az erőszakos lehalászás miatt sokfelé jelentősen megritkultak a halak. De vajon a klímaváltozás tovább csökkenti majd a halak számát?

  Kiirthatja-e a halállományt és tönkre teheti-e a halászokat a globális felmelegedés, vagy az új klíma új lehetőségeket rejthet? Európa-szerte tudósok és halászok keresik ezekre a kérdésekre a válaszokat – írta az Euronews.com.

   A tudósok szerint koránt sem okoz akkora gondot a globális felmelegedés, mint gondolnánk. Bár a hőmérséklet gyorsan emelkedik, a legtöbb vízi élőlény még gyorsabban alkalmazkodik a megváltozott körülményekhez. Sőt, a melegebb vízben a halak és kagylók gyorsabban szaporodnak és nagyobbra nőnek, ami jó hír az iparnak.
   Az egyik uniós kutatócsoport, a ClimeFish projektmenedzsere, Mariola Norte szerint legnagyobb gondot a halászoknak az okozza, hogy a halak északra vándorolnak, főképp az Atlanti-óceán észak-keleti részére. Arról nem is beszélve, hogy egyre több parazita és betegség jelenik meg a rajokban.
   A felmelegedés miatt ugyanakkor egyre nő a különböző fajok élettere, amely csak azoknak az országoknak rossz hír, ahonnan a halak elvándorolnak, ezért a szakértők szerint az állatok védelménél is fontosabb a nemzetközi jog megváltoztatása és a túlhalászás megfékezése – olvasható az Euronews.com hírportálon.