Oldalletöltések száma: 10410398
2019. október 23. szerda 01:59,
Gyöngyi napja van.

Könnyű megszerezni, nehezebb megszabadulni tőle, de vannak rá házilagos módszerek is

szemolcs webmd comSok bajunkra akad valamilyen házilagos gyógymód, amely aztán szülőről gyerekre terjed tovább és így újabb korosztályok is megpróbálkoznak egy-egy betegség, elváltozás házilagos gyógyításával. Ilyen a szemölcs is, amelyre sok évszázados módszerek alakultak ki és amelyek egy része valóban hatásos is.

   A szemölcs kellemetlen és esztétikailag zavaró, de szerencsére komolyabb egészségügyi problémákat nem okoz. Az eltávolítására alkalmazhatók házi módszerek is, de a nagyobb szemölcsökhöz érdemes orvos segítségét kérni – írta a Házipatika.com.

   A közönséges szemölcs meglehetősen gyakori bőrprobléma, különösen tavasszal, amikor a legyengült szervezetünket könnyebben támadják meg a kórokozók. A szemölcsöt a humán papillóma vírus (HPV) okozza, amely mikroszkopikus sérüléseken keresztül képes behatolni a hámsejtbe.
   A tipikus szemölcs kerek vagy félgömb alakú, halványsárga esetleg durva felülete miatt szürkés, érdes, pontozott felszínű göb, amely nem viszket, nem okoz gyulladást, és csak akkor fáj, ha megsérül. A szemölcsök kezelés nélkül évekig megmaradhatnak, az esetek mintegy felében azonban nyom nélkül, spontán eltűnnek, átlagosan 18 hónapon belül.
   A szemölcs általában nem jelent komoly egészségügyi problémát, csak kellemetlenséget, esetleg esztétikailag zavaró lehet, de még akkor is javasolt kezelni vagy kezeltetni, ha nem okoz fájdalmat. Erre azért van szükség, mert a szemölcsök fertőznek, és közvetlen érintkezéssel is könnyen továbbterjed a vírus akár a test más részeire, akár másokra. Emellett minél hamarabb kezdik kezelni a szemölcsöt, annál könnyebb eltávolítani.
   A szemölcs eltávolítása történhet otthoni módszerekkel, de időnként orvosi beavatkozásra is szükség lehet. A leggyakoribb módszerek közé tartozik a fagyasztás, a kimetszés, a lézer-, vagy elektromos késsel történő roncsolás, illetve a helyileg ható szemölcsirtó szerek alkalmazása.
   Az otthoni kezeléshez számos recept nélkül beszerezhető készítmény, ecsetelő, csepp vagy zselé kapható. Ezek egyik fő hatóanyaga a szalicilsav, amely felbontja az elhalt hámsejteket, illetve a szemölcsöt magát alkotó proteineket. Az ecsetelők, gélek általában több hetes kezeléssel szabadítanak meg a nem kívánt bőrnövedékektől. Ecsetelés után a szemölcs elhalt, felső részét naponta kíméletesen el kell távolítani, csak erre a célra szánt, fertőtlenített eszközök, például olló, reszelő segítségével.
   Hagyományos természetes gyógymód a szemölcs kezelésére a vérehulló fecskefű nedvének alkalmazása. A növény szárából kinyerhető sárga nedv segítségével, naponta többszöri kenegetéssel és kitartással az apróbb szemölcsök eltüntethetők.
   Amennyiben nem egyértelmű, hogy a bőrön látható elváltozás valóban vírusos szemölcs-e, kezelés előtt érdemes szakemberhez fordulni, hiszen az otthoni kezeléssel tovább növelhető a fertőzés veszélye, illetve a nem megfelelően alkalmazott készítmény nehezen gyógyuló sérüléseket is okozhat, például a cukorbetegeknél.
   Amennyiben a szemölcs viszket, fájdalom vagy vérzés társul mellé, esetleg olyan helyre nőtt, hogy kockázatos lenne bolti készítménnyel, felügyelet nélkül kezelni, szintén ajánlatos felkeresni a bőrgyógyászt. Érdemes szem előtt tartani, hogy mivel a szemölcs vírusos eredetű betegség, az eltávolítása, kiirtása egyáltalán nem jelenti azt, hogy ne térhetne vissza – figyelmeztetett cikkében a Házipatika.com.