Oldalletöltések száma: 10307488
2019. szeptember 23. hétfő 13:56,
Tekla és Líviusz napja van.

Sokan szakítottak a vörös húsokkal, de kiderült, a fehér húsok sem egészségesebbek

sult csirke tripadvisor comAki ad az egészségére, egy jó ideje nem, vagy csak alig eszik vörös húst, helyette a fehéret részesíti előnyben. A vörös húsok közé tartoznak többek között a marhák, sertések, bárányok, kecskék húsai, míg a fehér hús például a csirke, kacsa, liba, pulyka és a nyúl húsa.

   Egy új amerikai tanulmány szerint az általános vélekedéssel ellentétben azonos hatással van a vér koleszterinszintjére a vörös és a fehér hús fogyasztása.

   A kutatókat is meglepte a Kaliforniai Egyetem Gyermekkórházának Oaklandi Kutatóintézete (CHORI) vezetésével készült kutatás eredménye, amely szerint mind a vörös, mind a fehér hús nagy mennyiségű fogyasztása magasabb koleszterinszintet eredményez, mint a hasonló mennyiségű növényi fehérje fogyasztása. Ez a hatás független volt attól, hogy az étrend tartalmazott-e nagy mennyiségben telített zsírokat vagy nem.
   Ronald Krauss professzor, az American Journal of Clinical Nutrition című folyóiratban közzétett tanulmány egyik szerzője, a CHORI Ateroszklerózis (az artériafal megkeményedéséből adódó érelmeszesedés) Kutatóközpontjának igazgatója elmondta, hogy amikor ezt a tanulmányt tervezték, azt várták, hogy a vörös hús jóval károsabb hatással lesz a koleszterinszintre, mint a fehér hús, és meglepődtek, amikor nem ez derült ki. Hatásuk a koleszterinre azonos, ha a telített zsírszintek azonosak.
   A tanulmányozott húsok között nem volt feldolgozott hús, például virsli vagy császárszalonna és nem volt legelőn tartott szarvasmarha húsa, ahogy hal sem. A tanulmány eredménye azt jelzi, hogy az eddig véltnél hasznosabb a húsfogyasztás korlátozása a koleszterinszint csökkentése érdekében. A növényi fehérjék a legegészségesebbek a koleszterint tekintve.
   A vöröshús-fogyasztás népszerűtlenné vált az elmúlt néhány évtizedben, amikor kapcsolatban hozták a szív- és érrendszeri betegségek növekvő kockázatával. Egészen eddig azonban nem volt átfogó összehasonlítás a vörös, a fehér hús és a nem hústermékekből származó fehérjék hatásáról a koleszterinszintre. A nem hús eredetű fehérjék, a zöldségekből, tejtermékekből és hüvelyesekből származó fehérjék bizonyultak a legelőnyösebbnek a koleszterint illetően – mondta a kutatás vezetője.