Oldalletöltések száma: 10402847
2019. október 17. csütörtök 17:40,
Hedvig napja van.

Drasztikusan csökkenhet a felmelegedéssel a halak száma

hal kicsi insidescience orgAki még mindig úgy véli, hogy a klímaváltozás, ezen belül a légkör felmelegedése nem létezik, jobb ha végiggondolja az elmúlt pár év változásait. Igaz, a városlakók zöme legfeljebb a nyári nagy melegre panaszkodhat, vagy karácsonykor hiányolhatja a havat. de közvetlenül nemigen veszi észre, hogy a tavakban, folyókban, tengerekben kevesebb a hal, az élőlény.

   Bár vannak ellenvélemények, egy új kutatás szerint a felmelegedés 17 százalékkal csökkentheti a vizek élővilágát. A világ óceánjai hal- és egyéb állatállományáinak egyhatodát veszíthetik el az évszázad végére, ha a klímaváltozás a jelenlegi mértékben zajlik, legalábbis így vélik a tengerbiológusok.

   Minden egyes Celsius-fok, amellyel növekszik a világ vizeinek hőmérséklete, 5 százalékkal csökkenti a tengeri állatok mennyiségét egy tengerbiológusok nemzetközi csoportja által végzett számítógépes összehasonlító vizsgálat szerint. Az elemzés nem foglalkozik az ezen kívül zajló halászat hatásával – olvasható a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.
   Ha a világ üvegházhatásúgáz-kibocsátása a jelenlegi mértékben zajlik, a biomassza, vagyis minden tengeri élőlény teljes össztömege 17 százalékkal fog csökkenni 2100-ra. De ha csökkenne a szén-dioxid-szennyezés mértéke, a veszteség 5 százalékban limitálható lenne – írták az amerikai tudományos akadémia folyóiratában (PNAS) publikált tanulmányban.
   William Cheung, a University of British Columbia tengerbiológiusa, a kutatás társszerzője szerint az óceánok biomasszájának hatalmas mértékű csökkenését tapasztalhatjuk meg, ha a világ nem lassítja le a klímaváltozást és ennek jegyében már most vannak megfigyelhető változások.
   Bár a víz hőmérséklete a leginkább befolyásoló tényező, a klímaváltozás hatására az óceánok savasabbá válhatnak, és csökkenhet az oxigéntartalmuk, ami szintén károsítja a tengeri élővilágot – mondta Cheung.
   Julia Baum, a Victoriai Egyetem biológusa úgy véli, a megjósolt veszteségeknek óriási mértékű hatása van nemcsak az óceánok biodiverzitására, hanem az emberekre is, hiszen a vizek világszerte fontos forrásokat jelentenek. A klímaváltozás nagy valószínűséggel okozhat egy sor új, komoly konfliktust az óceánok nyújtotta források használata és az élelmezésbiztonság miatt, főként mivel növekszik a népesség.
   Boris Worm, kanadai Dalhousie University munkatársa szerint jó hír, hogy a tengeri élet fő alapkövei, a planktonok és a baktériumok száma kevésbé erőteljesen fog csökkenni. A rossz hír viszont, hogy azok a tengeri állatok, amelyekkel közvetlen kapcsolatban állunk, és amelyek legmélyebben megérintenek bennünket, a becslések szerint a legtöbbet fognak szenvedni a klímaváltozástól, amint annak hatásai folyamatosan érezhetővé válnak a táplálékláncban – derül ki a tengerbiológusok tanulmányából.