Telente elpusztulnak, de újra betelepülnek és csípnek, betegséget terjesztenek

tigrisszunyog ecdc europa euTöbbévnyi viszonylagos békesség után idén igencsak belekóstolhatunk abba, hogy milyen az, ha szúnyoghadak tömegével kell együtt élnünk. A vérszívó rovarok igencsak kellemetlenné teszik a nyári időtöltést, pedig a nagyobb rossz, a súlyos betegségeket terjesztő bevándorló csípős fajokkal még csak mostantól kell majd számolnunk.

   A melegebb időjárás miatt telepednek meg új csípőszúnyog fajok Európában. A fertőző betegségeket terjesztő ázsiai tigrisszúnyog ugyanakkor még nem alkot stabil populációt Magyarországon – mondta Soltész Zoltán, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Ökológiai Kutatóközpontjának tudományos munkatársa az állami hírtévében, kedden.

   A kutató közölte: a zebraszúnyognak is hívott ázsiai tigrisszúnyogot kizárólag a nyári időszakban található meg Magyarországon, a hideg teleket nem éli túl. Ebből arra következtetnek, hogy állománya mindig újra betelepül. Ahhoz, hogy komolyabb kórokozókat is terjeszteni tudjon, stabil populációra lenne szüksége – hangsúlyozta Soltész Zoltán, aki szerint teljes szúnyogpopulációkat egészen kiirtani nem lehet, csak azok gyérítése lehetséges.
   A védekezés módjai között mechanikai, kémiai és biológiai módszereket is említett a kutató, aki arra is felhívta a figyelmet, hogy érdemes azokat a házkörüli helyeket ellenőrizni, ahol megrekedhet a csapadék, mert abban a szúnyogok már igen csekély mennyiségű víz esetén is képesek szaporodni.