Oldalletöltések száma: 10410401
2019. október 23. szerda 02:01,
Gyöngyi napja van.

Fájdalmas csípésű szúnyogfaj szaporodott el az időjárás miatt

puposszunyog natursziget comIdén meglehetősen sokszor kerül szóba a szúnyog. Egyrészt azért, mert régen nem látott mennyiségű rovar támadja meg a gyanútlanul természetbe merészkedőket, másrészt a szúnyogirtások, pontosabban gyérítések hatékonysága okán. Most meg arról kaptunk információt, hogy egy magát szúnyognak feltüntető léggyel is meggyűlhet a bajunk.

   A szúnyoginvázió közepette többen panaszkodtak furcsa, múlni nem akaró csípésekre, amelyek fájdalmasak, sokáig viszketnek, megdagadnak, kiterjedt piros udvaruk van és a közepük mintha véraláfutásos lenne – írta a 24.hu.

   Nagy valószínűséggel az úgynevezett púposszúnyogról van szó, amely csak nevében szúnyog, rendszertanilag légy (ennek a rovarnak az angol neve is erre utal: black fly), a tüneteket pedig, ahogy azt Kemenesi Gábor virológus, a Pécsi Egyetem Szentágothai János Kutatóközpontjának szúnyogokra specializálódott munkatársa a portálnak elmondta, a nyálában található véralvadásgátló okozza.
   A púposszúnyog őshonos fajunk, forrásvizek, patakok, csermelyek kristálytiszta vizébe teszi a tojásait. Úgynevezett indikátorfaj, amely érzékeny a környezetszennyezésre, vagyis ahol megjelenik, ott a vízfolyások egészségesek.
   Ahogy a szakember elmondta, azon túl, hogy csípése rendkívül kellemetlen, más félnivalónk nincs tőle. A miénknél melegebb éghajlaton képes egyes férgességet okozó paraziták terjesztésére, de hazánkban ártalmatlan. Magyarországon nem túl gyakori, ám a jelenlegi csapadékos, párás időjárás, a nagy meleg kedvező számára, ezért nagyobb számban találkozhatunk vele – derül ki a 24.hu írásából.