Oldalletöltések száma: 10410422
2019. október 23. szerda 02:20,
Gyöngyi napja van.

Nehéz lesz egyedül lenni pár évtized múlva a Földön

tulnepesedes theindependentbd comMiközben a fejlett nyugati államok a népességcsökkenéssel küzdenek, és a hiányzó munkáskezeket bevándorlók befogadásával próbálják pótolni, addig a világ más részein a lakosság még most is elképesztő módon növekszik. Ennek eredményeként hamarosan úgy néz majd ki a Föld, mint egy indiai vonat, amelynek tetejéről is fürtökben csüngenek az emberek.

   Bár a világ népessége rohamosan öregedik és növekedési üteme is fokozatosan lassul, az ENSZ felmérése szerint még így is 9,7 milliárdra nőhet a Föld népessége 2050-re a jelenlegi 7,7 milliárdról – írta az Arsratio.hu.

   Az ENSZ Gazdasági és Szociális Ügyek Osztályának népesedésért felelős részlegének új jelentése szerint a világ népessége még az évszázad vége előtt tetőzhet, megközelítőleg 11 milliárd fővel. A szakértők azonban kiemelték, hogy a nagy időtávlat miatt ez az utóbbi állítás nem teljesen bizonyos és egyes forgatókönyvek szerint sokkal korábban is megtörténhet a betetőzés.
   Az előrejelzés szerint 2050-ig a népességnövekedés felét kilenc ország, India, Nigéria, Pakisztán, Kongó, Etiópia, Tanzánia, Indonézia, Egyiptom és az Egyesült Államok adhatja, emellett Szubszaharai Afrika népessége majdnem a kétszeresére nőhet.
A jelentés szerint a legnagyobb népességnövekedés a legszegényebb országokat jellemzi, ami azért is komoly problémákat jelent, mert ez további kihívások elé állítja a szegénység elleni küzdelmet, valamint a területek fejlett országokhoz való felzárkóztatását.
   A globális termékenységi ráta szerint 1990-ben még minden nőre átlagosan 3,2 születés jutott, ez 2019-re 2,5-re csökkent és az előrejelzések szerint 2050-re 2,2-re eshet. Összehasonlításképpen: egy populáció méretének megtartásához 2,1 szülés szükséges minden nő esetében.
   2010 óta 27 ország népessége csökkent egy vagy több százalékkal. Az előrejelzések szerint 2019 és 2055 között ez a csökkenés már 55 országot érint, közülük 26-ban legalább 10 százalékkal csökkenhet az emberek száma. Példaként a szakértők Kínát emelték ki, amelynek népessége ebben az időszakban előreláthatólag 2,2 százalékkal, azaz 31,4 millió fővel csökken majd.
   A szakértők szerint a népességnövekedés most tapasztalt lassulása, valamint a termékenység-csökkenés idővel azt eredményezi, hogy lecsökken az elhalálozások száma. Mivel így a társadalom kisebb része lesz idős korú, ez átmenetileg mérsékelheti a népességfogyást.
   A termékenység csökkenése mögött több tényező húzódik meg, köztük az oktatási rendszerben töltött átlagos idő növekedése és a későbbi munkavállalás, ami kiemelten a nőket érinti. A városi életmód miatt a kisebb méretű családok fenntartása válhat előnyösebbé, továbbá rendkívül fontos szerepe lehet a modern fogamzásgátlók elterjedt használatának is, ami miatt nagyságrendekkel kevesebb gyerek születik váratlanul – derül ki az Arsratio.hu cikkéből.