Oldalletöltések száma: 10636013
2020. február 23. vasárnap 00:00,
Alfréd napja van.

A vegetáriánus étrend sem garancia a tartós egészségre

vegan etel myrecipes comSokféle módon próbálkozunk egészségesen táplálkozni, különféle étrendekben bízunk, van aki a paleolitban  hisz, más a vörös húsok teljes kizárását, vagy még szigorúbb esetben az állati fehérjék teljes mellőzését tartja megfelelőnek. A vegán és vegetáriánus étrenden élők állítják, amióta így táplálkoznak, jobban érzik magukat. De van komoly veszélye is ezeknek az étrendeknek.

   A stroke nagyobb kockázatával nézhetnek szembe a vegetáriánus és a vegán étrend követői egy nagy szabású új kutatás szerint – írta a Napidoktor.hu. Érdemes tisztázni a fogalmakat is: vegetáriánus alatt a hétköznapi szóhasználatban olyan embert értünk, aki nem eszik húst, vegánnak azt nevezzük, aki a hús mellett más állati eredetű ételt, vagyis tojást és tejterméket sem fogyaszt.

   A British Medical Journal aktuális számában ismertetett tanulmány 48 ezer ember adatait elemezte az étrendet és az egészséget vizsgáló hosszú távú, nagy létszámú oxfordi vizsgálat segítségével.
   Az 1993 és 2001 között felkért résztvevők fele volt húsvevő, több mint 16 ezren vegetáriánusok vagy vegánok, köztük 7500-an olyanok, akik a halat is beillesztették a növényi étrendbe – írta a BBC hírportálja. Táplálkozásukról a vizsgálat kezdetén, majd 2010-ben kérdezték meg őket. Betegségeiket, testmozgási és dohányzási szokásaikat is feljegyezték. Szívkoszorúér-betegség 2820-nál alakult ki a vizsgált időszakban, stroke 1072 résztvevőnél, közülük 300 esetben agyvérzés következett be az oxfordi kutatók elemzése alapján.
   A halat is fogyasztók 13 százalékkal, a vegetáriánusok és a vegánok 22 százalékkal kisebb eséllyel szenvedtek szívkoszorúér-betegségben, mint a húsevők. A növényi étrendet követők azonban 20 százalékkal nagyobb eséllyel kaptak stroke-ot. A kutatók szerint ennek a B12 vitamin alacsony szintjéhez lehet köze, de az összefüggés bizonyításához további kutatás szükséges. A kutatók szerint az is elképzelhető, hogy nem az étrend, hanem más életmódbeli eltérések állhatnak az összefüggés hátterében.
   Frankie Phillips, a brit dietetikusok szövetségének tagja úgy véli, a vizsgálat üzenete mindenki számára az lehet, hogy a jól megtervezett étrend fontos, érdemes változatosan étkezni, az élelmiszerek széles választékát fogyasztani. A húsevők étrendje nem feltétlenül változatos, lehet, hogy a szokásos hús-krumpli páros mellett alig esznek zöldségeket. A dietetikus szerint a vegán és vegetáriánus étrend jelentősen változott a vizsgálat kezdete óta eltelt évtizedekben, sokkal nagyobb lett a nekik kínált kényelmi ételek, vagyis a túlságosan feldolgozott élelmiszerek választéka – olvasható a Napidoktor.hu cikkében.