Nem csak légiós lehet beteg

A klímaberendezés kellemesebbé teszi életünket, de meg is betegíthet bennünket.

   1976-ban, egy ex legionárius gyűlésen, egy szállodában 182 ember betegedett meg, 29-en meghaltak.
   Az eset kivizsgálásakor a légkondicionáló párásítójában megtalálták a baj okozóját. A legionella, vízszerető baktérium, mindenhol előfordul, ahol pangó meleg víz van. A kórokozó megtalálható a háztartási meleg vízrendszerek 90 %-ában, akár a zuhanyzófejben is. Lehetséges fertőző források még a szökőkutak, a klímaberendezések, hűtőtornyok, párásító berendezések, pezsgőfürdők, az akvárium, a kerti locsoló. Ha porlasztott formában belélegezzük a léghólyagocskákig jutva A típusos tüdőgyulladást okozhat és akár bele is halhatunk a légionárius betegségbe.
   A kór az esetek döntő többségében enyhe lefolyású és észre sem vehető, nincs olyan egyéni jellege, amely könnyűvé tenné a felismerést. Enyhe formája, amely lázzal, fejfájással és végtagfájdalommal jár, spontán rendeződik. Súlyosabb esetben a tüdőgyulladás mellé hasmenés is társul és a beteg furcsán viselkedik, aluszékony lesz, száraz köhögés gyötri.
   Nagyon fontos a klímaberendezések folyamatos ellenőrzése is, mert azok komoly járványokat tudnak okozni. Úgy tűnik pusztán szerencse kérdése ki betegszik meg a legionella baktériumtól. Súlyos esetekben a terápiát leginkább az befolyásolja, hogy időben megkezdik-e a gyógykezelést.
   Két-háromhetes kezeléssel elérhető a gyógyulás. A legionellózist megelőzni ugyan nem lehet, de egy kis körültekintéssel és odafigyeléssel a fertőzés veszélye jelentősen csökkenthető.