Oldalletöltések száma: 10531341
2019. december 6. péntek 03:53,
Miklós napja van.

Hetvenhét magyar hal meg a dohányzás miatt minden nap

dohanyzas health24 comKözhely, hogy a dohányzás káros az egészségre, de ez egyáltalán nem akadályozza meg a magyar lakosság negyedét abban, hogy rendszeresen elszívja a maga számtalan cigarettáját. Őket még az sem riasztja vissza, hogy nap mint nap igen sokan halnak meg e szenvedély miatt.

   Magyarországon minden órában három ember hal meg a dohányzás következményeként, naponta 77, évente pedig 28 ezer olyan embert veszítünk el, akinek a halála összefüggésbe hozható e káros szenvedéllyel. A Magyar Kardiológusok Társasága figyelmeztetett a káros szenvedély hatásaira.

   Ahogy a Medicalonline.hu oldalon olvasható, a WHO kezdeményezésére november harmadik csütörtökét – ez idén november 21-ére esett – nemzetközi szinten is füstmentes nappá nyilvánították. A Magyar Kardiológusok Társasága (MKT) más orvostársaságokkal összefogva azt szeretné elérni, hogy ez az egy napos füstmentes időszak egy egész életen át tartson.
   A nikotin a heroinnál és kokainnál is erősebb függőséget okoz, és mindössze 7 nap alatt már függővé is válhatunk. A leszokás viszont ennél jóval tovább tart: teljes megvonás esetén minimum 4-8 hét alatt szűnik meg a függőség, a nikotinéhség azonban még évekig fennmaradhat. A statisztikai adatok szerint a világon mintegy 1,3 milliárd ember dohányzik. A dohányzás felel a tüdőrákos halálozások 90-95 százalékáért, az összes rákhalálozás 30-35 százalékáért, és az idült gyulladásos légúti betegségek 80-85 százalékáért. A koszorúér-betegségeknek mintegy 30 százaléka írható a cigarettázás számlájára.
   A dohányzással összefüggő betegségek következtében évente mintegy ötmillió ember hal meg világszerte, ebből 40 ezer Magyarországon. A sokakat érintő idült hörghurut és a tüdőtágulás (COPD) előfordulásának 80 százaléka is a dohányzással függ össze. Magyarországon a felnőtt lakosság egyharmada dohányzik rendszeresen, a személyenkénti cigarettafogyasztás meghaladja a kétezer szálat. Döbbenetes tény, hogy tíz évvel korábban halnak meg azok a férfiak, akik dohányoznak.
   Ahogy arra dr. Gellér László kardiológus professzor, a Városmajori Szív-és Érgyógyászati Klinika elektrofiziológiai részlegének vezetője, a Magyar Kardiológusok Társasága tudományos bizottságának elnöke a Füstmentes Világnap alkalmából felhívta a figyelmet, a dohányzás abbahagyása után 20 perccel már javul a vérkeringés a végtagokban, a pulzusszám és vérnyomás pedig normális szintre áll.  Három nap után már a légutak is tisztulni kezdenek, könnyebb lesz a légzés, javul az ízérzékelés, szaglás. 10 éven belül pedig a tüdőrák kialakulásának kockázata megegyezik azokéval, akik sosem dohányoztak.
   Fontos, hogy tudjuk, a dohányzás mind a szívünkre, mind a tüdőnkre káros. A dohányosok jelentős részénél súlyos légúti- és tüdőmegbetegedéseket okoz a krónikus gyulladás és rostpusztulás révén, ezért a dohányzással töltött évek mentén fokozódó légzési nehézség lép fel. A már kialakult COPD, a krónikus bronchitis, fennálló asztma esetében a további dohányzás felgyorsítja a légzési funkciók romlását és csökkenti a kezelés eredményességét. Ereink, szívünk károsodása is markáns, mivel a lappangó érelmeszesedés mentén a szív koszorús ereiben, az agyat ellátó erekben és a végtagi artériákban is támad szűkület. De a dohányzás beleszól a vérkeringésbe azáltal, hogy trombózishajlamot okoz és a kiserekben a vérsűrűséget növeli. Ezért a lassan kialakuló koszorúér-elzáródás és a hirtelen fellépő és közvetlenül életet veszélyeztető szívinfarktus kialakulásáért is felelős – idézte a Medicalonline.hu a Magyar Kardiológusok Társaságának figyelemfelhívó írását.