Oldalletöltések száma: 10531453
2019. december 6. péntek 04:44,
Miklós napja van.

Nem segít, viszont árt jó néhány influenza elleni praktikánk

szauna freepik comSok mindenben lehet reménykedni, hinni és vannak, amiket egészen biztosan tudunk. Ezek közé tartozik az is, hogy ezen a télen is lesz influenza, amelyre akadnak, akik csak legyintenek, mások a családjuknál már beváltnak tartott praktikákkal igyekeznek megelőzni. Például a C-vitamin fokozott szedésével.

   Számos tévhit kering az interneten arról, hogy milyen szerek és módszerek használnak megfázás ellen. Köztük vannak kifejezetten veszélyes hiedelmek is. A szakértők ezért igyekeznek eligazítani az információk sűrűjében – foglalta össze a tudnivalókat a Házipatika.com.

   A nátha, köznyelvi nevén a megfázás mindazon betegségek gyűjtőfogalma, amelyeket a felső légutakban vírusok okoznak. A megfázás igen gyakori, de többnyire komplikáció nélkül zajlik le – az egészségportál betegségleírásában.
   A megfázásról a legismertebb mítoszt egy Nobel-díjas tudós terjesztette: Linus Pauling. Ő egyik könyvében többek között azt javasolta, hogy együnk lehetőleg minél több C-vitamint megfázáskor. Ezzel Amerikában valóságos vitaminvásárlási lázat váltott ki a hetvenes évek elején. Egy német szakértő, Dr. Markus Klett, a stuttgarti orvosi testület elnöke azonban elmondta egy helyi újságnak, a Stuttgarter Zeitungnak, hogy ez a mítosz csak részben igaz. A C-vitamin ugyanis nem előzi meg a megfázást, de ha már a betegség úrrá lett rajtunk, akkor nagy dózisban segíthet valamit. Éppen ezért a cink és a C-vitamin kombinációját ajánlja az orvos, amely számos megfázás elleni szerben megtalálható. A cink révén ugyanis fokozható a C-vitamin hatása.
   Az viszont nem mítosz, hogy a méz segít a torokfájásnál, amely a megfázás gyakori kísérőjelensége. Ilyenkor még a nyelés is fájdalmas lehet. Aki ezt a fájdalmat csökkenteni akarja, nyugodtan egyen mézet. A mézben lévő anyagok ugyanis gyulladáscsökkentők. Ráadásul a nyálka termelődését is segítik, így például egy csésze tea mézzel hasznos lehet. A gyömbér és az eukaliptusz is a mézhez hasonlóan fejti ki hatását. Alapvetően fontos, hogy a nyálkahártyát nedvesen tartsuk, ezért lényeges az is, hogy eleget igyunk megfázáskor.
   Tévedés, hogy szaunában kiizzadhatjuk a megfázást. Aki megfázott, feküdjön ágyba, és ne üldögéljen szaunában. A szaunázás a meglévő fertőzéskor még veszélyes is lehet. A meleg és a hőség összeomláshoz, ájuláshoz is vezethet. A szauna forrósága ugyanis másképp hat egy beteg szervezetre, mint egy egészségesre. Aki viszont rendszeresen jár szaunába, amúgy is erősíti az immunrendszerét: vagyis ez inkább megelőzésre alkalmas módszer.
   Rendkívül káros tévhit, hogy megfázás esetén fülünket tartsuk melegen, mert akkor csökken csökken a fájdalom. Ez nemcsak, hogy nem igaz, de kifejezetten veszélyes is. Klett szerint általában igaz, hogy megfázáskor jó, ha melegen tartjuk magunkat. Ám ez a fülben fellépő fájdalmakra nem vonatkozik. Ha ugyanis így teszünk, akkor a gyulladás továbbterjedhet és középfülgyulladáshoz vezethet – olvasható a Házipatika.hu összeállításában.