Oldalletöltések száma: 10633992
2020. február 18. kedd 22:14,
Bernadett napja van.

Világméretűvé bajjá vált az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok sokasodása

antibiotikum ellenallo making he web comA köztudatban ma az él, hogy ha az embert valamilyen fertőzés, betegség éri, azt legjobb antibiotikummal gyógyítani. Sokan a vírusos fertőzések ellen is azt szedik, holott az antibiotikumok a baktériumok okozta kórok ellen védenek. A felelőtlen szedés miatt jöttek létre az ellenszereknek ellenálló szuperbaktériumok.

   2015-ben az EU-ban 627 ezer ember megbetegedését okozták rezisztens kórokozók és 33 ezren bele is haltak valamilyen fertőzésbe. Világméretű probléma az antibiotikumokra már rezisztens baktériumok megjelenése.

   A Nemzeti Népegészségügyi Központ Egészségügyi ellátórendszer szakmai módszertani fejlesztése című kiemelt projektjének sajtótájékoztatóján hangzott el, hogy már a háziorvosi ellátás során igyekszik a szaktárca műszerfejlesztési forrásokat biztosítani ahhoz, hogy az orvosok ne csak a jó szakmai tapasztalatukra támaszkodhassanak.
   Az antibiotikum rezisztencia nagy kihívást jelent az egészségügyi ellátás során, ezen készítmények túlzott használata betegbiztonsági kockázatot jelent. Müller Cecília országos tisztifőorvos az antibiotikum-nap alkalmából felelevenítette, hogy az 1930-as, 1960-as évek számítottak az antibiotikumok fénykorának, ám 1987 óta új antibiotikum-készítményeket nem fejlesztettek ki. A szakember kitért arra is, hogy az ezeknek a készítményeknek ellenálló baktériumok kialakulásának oka elsősorban a nem megfelelő antibiotikum-használat, és ez leginkább a kórházi ellátás során okoz problémát.
   Az országos tisztifőorvos szerint tudatosítani kell a lakosságban is, hogy antibiotikumot csak orvos utasítására szedjen annyi ideig és dózisban, ahogy azt az orvos rendeli. Müller Cecília kiemelte, számos módszertani levelet adtak ki egyrészt a multirezisztens kórokozókkal szembeni védekezéssel és megelőzéssel kapcsolatban, illetve a négy leggyakoribb (érkatéter használat, lélegeztetés, húgyúti fertőzés, sebfertőzés) egészségügyi ellátás során fellépő fertőzések megelőzésére.
   Oroszi Beatrix a kiemelt projekt szakmai vezetője arról beszélt: egy 2015-ös adatsor szerint az EU-ban 627 ezer ember megbetegedését okozták rezisztens kórokozók és 33 ezren bele is haltak valamilyen fertőzésbe. Ez a betegségteher nagyságrendileg megegyezik az influenza, a tbc és a HIV/AIDS okozta együttes megbetegedés esetszámaival – hangzott el a sajtótájékoztatón.