Oldalletöltések száma: 10531389
2019. december 6. péntek 04:18,
Miklós napja van.

Félmilliárd évvel korábban jelenhettek meg a gombák, mint eddig gondoltuk

gomba osi index huEgy tévés reklám szerint már semmi sem olyan, mint volt régen és ebben nagyon sok igazság van. Például az újabb információk ismeretében folyamatosan át kell értékelnünk mindazt, amit eddig a világunkról gondoltunk, vagy tudni véltünk.

   A korábbi csúcstartónál kétszer öregebb gomba fosszilis maradványaira bukkantak Kanada sarkvidéki területein . A kormeghatározás szerint 900 millió-1 milliárd éves lehet, tehát a proteozoikum földtörténeti korból származik – írta az Index.hu.

   A Nature-ben közölt tanulmány megállapításai szerint e lelet miatt át kell alakítanunk az eukarióta (valódi sejtmaggal rendelkező) szervezetek megjelenésének, elterjedésének időzítéséről alkotott eddigi elméleteinket. A kormeghatározást a kitin radioizotópos elemzésével végezték el. A kitin a gombák sejtfalának alkotórésze, mellettük a rovarok kültakarójában található meg (viszont növényekben nincs). Az eddigi rekordkorú gomba a középső paleozoikumból származott, és mindössze 460 millió éves volt.
   A gombák a növényekkel és az állatokkal, illetve az állati egysejtűekkel együtt alkotják az eukarióták királyságait (vagyis a gombák nem növények, ezt érdemes mindig szem előtt tartani). A belga Liége-i Egyetem tanulmányt jegyző kutatói felvetik, hogy ha a gombák ennyivel korábban megjelentek a földön, mint azt eddig tudni véltük, akkor talán más eukarióta csoportok, vagyis a növények vagy az állatok is öregebbek lehetnek feltételezéseinknél.
   Jelenleg úgy gondoljuk, hogy a növények 470 millió, az állatok 500-580 millió évvel ezelőtt jelentek meg, vagyis eddig úgy gondoltuk, hogy mindhárom csoport nagyjából egy időben tűnt föl. Az új ismeretek miatt adott a lehetősége annak, hogy más csoportok is sokkal öregebbek lehetnek.
   A becslések szerint 2,2-3,8 millió gombafaj élhet a földön, amelyek közül azonban eddig csak 120 ezret írtak le – olvasható az Index.hu híroldalon.