Oldalletöltések száma: 10531406
2019. december 6. péntek 04:26,
Miklós napja van.

Ahhoz képest, hogy sokan betegek, köszönik, jól vannak

vernyomas magas medicalnewstoday comHa két ismerős összetalálkozik, szinte azonnal megindul a panaszok áradata, leginkább az egészségükkel, a család egészségével kapcsolatban. Ezek után igen meglepő az az adat, amely szerint idehaza tíz emberből kilenc ember úgy érzi, hogy jól van.

   A magyarok 90 százaléka jónak ítéli az egészségi állapotát, ennek ellenére 40 százalékuk küzd valamilyen krónikus betegséggel – derül ki az európai lakossági egészségfelmérés eredményeiből, amelyről az Inforstart.hu adott hírt.

   A lakosság nagy része elégedett az egészségi állapotával, csaknem kilencven százalék kielégítőnek tartja, körülbelül hatvan százalék mondja azt, hogy kifejezetten jó vagy nagyon jó az egészsége. Ehhez képest mintegy 45 százalék számolt be arról, hogy van valamilyen krónikus betegsége, ezek általában magas vérnyomás, mozgásszervi, szív- és érrendszeri betegségek – tudta meg az Inforádió Tokaji Károlynétól, a KSH Egészségügyi statisztikai osztályának vezetőjétől.
   Emellett a férfiak 20, a nők 30 százalékánál depressziós tünetek is megfigyelhetők. Ez azért is érdekes, mert nagy részük pozitívan nyilatkozik az egészségükről. A mentális egészségi állapotot többféleképpen is felmérik: van, hogy konkrétan rákérdeznek a mentális állapotra mint betegségre, de vannak az érzelmi állapotra vonatkozó kérdések is, amelyekkel kiderül az esetleges kóros állapot. Ilyen például hogy mennyire érzi magát levertnek, milyen a hangulata. Több kérdés is arra irányul, hogy úgy érzi-e az egyén, tud-e tenni az egészségesebb életért.
   A lakosság négyötöde úgy gondolja sokat tehet saját egészségéért, sőt törekszik is, hogy egészségesebben éljen. Ugyanakkor a cukros üdítőknél és édességeknél, a dohányzásnál és az alkoholfogyasztásnál igen magasak a mutatók, pedig ezek egészségre gyakorolt negatív hatásai köztudottak – olvasható az Infostart.hu oldalon az európai lakossági egészségfelmérés eredményeiről.