Aki színházba, kiállításra, múzeumba jár, sokáig fog élni

kiallitas latogatok visitstaugustine comArról már mi is írtunk, hogy bizonyos sportágak rendszeres művelése évekkel, vagy akár egy évtizeddel is meghosszabbíthatja a sportemberek életét, most meg arról kaptunk hírt, hogy a kultúra is növelheti az élettartamunkat. 

   Tizennégy évig figyelték a kutatók az ötven év felettieket és arra jutottak, hogy tovább él, aki több kultúrát fogyaszt. Már az is jót tesz, ha évente egyszer elmegyünk egy múzeumba – írta a Fidelio.hu.

   Egy új kutatás szerint, amelyet 6710, 50 év feletti felnőtt bevonásával végeztek, hosszabb élethez vezet a gyakori kultúrafogyasztás. A British Medical Journal tanulmánya egy tizennégy évig tartó megfigyelés eredménye. Eszerint azok, akik évente egyszer elmennek operába, múzeumba, kiállításra, színházba, tizennégy százalékkal kisebb eséllyel haltak meg a tizennégy év alatt, míg azok, akik havonta megteszik ugyanezt, harmincegy százalékkal.
   A tanulmány szerint ennek nem az az oka, hogy a kultúrát fogyasztók jobb szociális helyzetben vannak, ezek az eredmények függetlenek a demográfiai, szociális vagy egészségi mutatóktól. A kutatók szerint a kultúrafogyasztás hozzájárul a mentális egészséghez, a kognitív képességek megőrzéséhez, de még fizikai aktivitást is jelent időskorban. Azt már számos kutatás megerősítette, hogy a demencia kiváló ellenszere a zene – írta a Fidelio.hu.