Oldalletöltések száma: 10410384
2019. október 23. szerda 01:51,
Gyöngyi napja van.

Aki szedi, a százat is megéri majd

A száz év fölötti kort megélők akár egészségtelenül is élhetnének, mert alapvetően génjeiknek köszönhetik hosszú élettartamukat.

   Amerikai kutatók állítását idézte a The Daily Telegraph című brit napilap honlapja.
   Nir Barzilai, a New York-i Albert Einstein orvosi iskola öregedést kutató intézetének munkatársa ötszáz, 95 és 112 év közötti embert tanulmányozott csoportjával. Mint elmondta: ezek az emberek dohányoztak, túlsúlyuk volt, magas volt a koleszterinszintjük. Genotípusuk miatt védettek a környezeti hatásoktól – véli a professzor.
   A tudós szerint az egészséges életmód a legtöbb embernél néhány évvel meghosszabbítja a várható élettartamot, ám nem segít azoknak, akik meg akarják élni századik születésnapjukat. Megállapításai alátámasztani látszanak azokat az anekdotikus történeteket, amelyek szerint egyes emberek igen idős kort értek meg annak ellenére, hogy dohányoztak, keveset mozogtak vagy rosszul étkeztek.
   Barzilai elmondta, a „százasok” végül ugyanazokban a betegségekben halnak meg, mint mások 70-es vagy 80-as éveikben, csak éppen harminc évvel később jelentkeznek náluk például a szívbetegségek vagy az Alzheimer-kór. A professzor kutatócsoportjával már azonosított néhány olyan gént, melyek összefüggésbe hozhatók a hosszú élettartammal.
   Egyes laboratóriumokban dolgoznak már olyan szereken, melyek úgy avatkoznának bele a szervezet működésébe, hogy a szóban forgó gének működését másolják: emelnék a jó koleszterin szintjét, illetve megelőznék a diabétesz kialakulását.
   Barzilai szerint a kipróbálások 2012-ben megkezdődhetnek, melyek eredményeként öt-tíz éven belül kerülhetnek a gyógyszerek a piacra. A kutató azt jósolja, hogy majdan az emberek 40 éves korukban elkezdik szedni ezeket a szereket, és életük sokkal hosszabb lesz.