Oldalletöltések száma: 6154109
2018. március 18. vasárnap 08:28,
Sándor és Ede napja van.

Az időben felfedezett szívférgesség megmentheti a kutyánkat

kutya betegBár a kutyák már több tízezer éve társai az embereknek, de az olyan kapcsolat, mint a városi lakosok és kutyáik között manapság tapasztalható, csak a XX. században vált tömegessé. A kedvtelésből tartott kutyák tulajdonképpen családtagokká váltak, elvesztésük komoly gyászt jelent gazdáiknak.

   A kutyákat halálos veszéllyel fenyegető és a gazdákat is megbetegíthető, egyre jobban terjedő szívférgességre kívánják felhívni a figyelmet azt állatvédők azzal, hogy május 10-ét a betegség napjává nyilvánították.
   A megbetegedés veszélye tavasszal és nyáron, a szúnyogszezon beköszöntével a legnagyobb, mivel a betegség kórokozóját a vérszívók csípéseikkel juttatják el egyik állatból a másikba – hangzott el a szívférgességről tartott pénteki budapesti sajtótájékoztatón.
   Fekete Mónika állatorvos elmondta, hogy a szívféreg közvetlenül nem terjed sem állatról állatra, sem állatról emberre, ehhez mindig egy közvetítőre van szükség, mert a kórokozó fejlődésének egy része a közvetítőben, jelen esetben a szúnyogban zajlik, de végleges gazdái a kutyák, macskák, olykor a vadászgörények. Némely fejlődési állapotában a féreg emberben is megtalálható, de halálos veszélyt nem jelent.
   Ezek hosszú életű férgek lárvái akár 2-2,5 évig is keringhetnek az érpályákban, a kifejlett férgek pedig akár 6-9 évig is élhetnek. Elsősorban az érpályában és a tüdőerekben fejlődnek, és később, a kifejlett alakjai kerülnek a szívbe. A szúnyog egy már fertőzött állat megcsípésével juttatja el a kórokozót egy másik, egészséges állatba szintén csípés révén – mondta el az állatorvos.
   A tünetek között a szakember a szív- és keringési, valamint légzési elégtelenségeket sorolta, amelyek később az állat halálához vezethetnek. A megelőzés során az a fontos, hogy a kifejlett nőstényféregből minél kevesebb lárva kerüljön a véráramba, valamint, hogy a közvetítők ne érjék el a következő állatot.
   A lárvák vérvétellel, a kifejlett férgek tesztekkel kimutathatók, az állatokat pedig már hat hónapos koruktól kezdve érdemes évente szűrésre vinni. A betegség kezelése gyógyszerrel vagy műtéti úton történik – hangzott el a sajtótájékoztatón.