Oldalletöltések száma: 6154083
2018. március 18. vasárnap 08:21,
Sándor és Ede napja van.

Csak háború kell és a kolera máris pusztít

jemeni haboruA világ a laboratóriumokban kikísérletezett betegségek nélkül is pusztító járványokkal terhes hely lehetett az ókorban, középkorban is. Ugyanakkor számtalan betegség az tudománynak köszönhetően tűnt el a fejlett világból. A kolerát még nem győztük le.

   Egy héten belül 25-en haltak meg a jemeni kolerajárványban. Bizonyos esetekben az antibiotikumos, infúziós kezelés ellenére a páciens néhány órán belül elhunyt. Április 27-e óta az ENSZ 1360 megbetegedéses esetet regisztrált – írta a Híradó.hu.
   A Wkipédia szócikke szerint a kolera a Vibrio cholerae baktérium által okozott betegség, amely elsősorban széklettel, hányadékkal és szennyvízzel, illetve az ezekkel érintkező nyers élelmiszerekkel terjed.
   Ahogy azt a hírportál idézte, Nevio Zegaria, a WHO jemeni képviselője a Reuters tudósítójának elmondta, hogy a helyzet rendkívül aggasztó, kétségbeejtő, újra széleskörű kolerahullámmal kell szembenézniük.
   A járvány oka a két éve tartó háború, amely szétverte az infrastruktúrát, az energiaellátást, a vízellátást. A vízpumpák már nem működnek, így a hozzáférhető víz minősége is folyamatosan romlik.
   Az arab világ legszegényebb országát szinte teljesen tönkretette az elhúzódó háború. Az ENSZ januári jelentésében arról számolt be, hogy megközelítőleg 19 millió ember, a lakosság 80 százaléka folyamatos humanitárius segítségre szorul, 3 millióan kénytelenek voltak elmenekülni az országból. Kórházi, egészségügyi központok hiányában nincsenek biztos adatok, de legalább tízezer ember vesztette életét a két éve tartó háború során – olvasható a Híradó.hu cikkében.