Oldalletöltések száma: 6153367
2018. március 18. vasárnap 04:49,
Sándor és Ede napja van.

Mézet a sebre

mez folyoSokan kezdik a napot egy finom vajas-mézes kenyérrel, amely amellett, hogy ízletes, még tápláló is. A méznek sokféle haszna van, az élelmiszeriparon túl a kozmetikai ipar is szívesen használja. Az igazi, vagyis nem hamísított méz a gyógyításban is alkalmazható, elég a nátha ellen ivott mézes teára gondolni.

   De lehet sebkenőcs is belőle. Az orvosi méz hatásának igazolására tudományos vizsgálatot indít a Bonni Egyetem egyik kutatócsoportja. A meglehetősen szokatlan sebkenőcsöt Németország több kórházában már rutinszerűen használják – írta az Egészségtükör.hu.


   Ahogy az egészségportál írásában olvasható, a méz sebgyógyító hatását már az ókori egyiptomiak is ismerték, és Európában is a természetes gyógymódok között tartották számon. Bár a második világháborúban még kiterjedten alkalmazták, az antibiotikumok felfedezésével és elterjedésével a méz használata háttérbe szorult.   Napjainkban azonban ismét előtérbe kerülhet, mégpedig éppen az antibiotikumok túlzott használata miatt. Megjelentek ugyanis a rezisztens kórokozók, amelyek nem reagálnak a gyógyszerekre, de mint kiderült, a mézkenőcsre igen.
   Néhány német kórházban az orvosok jó pár éve használják fertőzött sebek kezelésére a különleges tisztaságú orvosi mézet. A rendszeres használók szerint a méz gyorsítja a halott szövetek lebomlását, csökkenti a spontán gyógyulás idejét és a sokszor nagyon bűzös sebek kellemetlen szagát is enyhíti.
   A terápia sokszor még a különösen veszélyesnek tartott multirezisztens baktériummal fertőzött sebeknél is hatékony. Az antiszeptikus hatásért a mézben található glükóz-oxidáz nevű enzim a felelős, ami a mézben található cukorból folyamatosan kis mennyiségű hidrogén-perioxidot, az egyik leghatékonyabb fertőtlenítőszert állítja elő.
   A számos sikeres eset azonban még nem elég bizonyíték, és mivel kifejezetten a méz hatását vizsgáló kutatás korábban nem indult, a bonniak több német város kórházaival együttműködve, több száz betegre kiterjedő vizsgálatot indítanak, ahol összevetik a módszer hatékonyságát más kezelési eljárásokkal. A kutatók érthető módon bíznak abban, hogy a vizsgálatok igazolják a méz hatékonyságát, és a szakemberek egy régi-új fegyverrel vehetik fel a harcot a sebfertőzések ellen – derül ki az Egészségtükör.hu cikkéből.