Oldalletöltések száma: 6154089
2018. március 18. vasárnap 08:22,
Sándor és Ede napja van.

Egészséges kövér emberre is sok veszély leselkedik

koverekA fejlett társadalmak egyik egészségügyi problémája, hogy túl sok a túlsúlyos, elhízott polgáruk. A teltség, kövérség sokfelé a tekintély és a jólét bizonyítéka, miközben rengeteg betegség kockázatával jár. Egy 2013-as adat szerint minden második magyar felnőtt túlsúlyos.

   Még az amúgy egészséges anyagcseréjű elhízottakat is nagyobb eséllyel sújtja szívroham vagy agyvérzés, mint az átlagos testsúlyúakat – derült ki egy nagy létszámú, új kutatásból.

   A Birminghami Egyetem orvosi karának munkatársa, Rishi Caleyachetty és kollégái az Európai Elhízástudományi Kongresszus (EOC) éves ülésén Portóban mutatták be eredményeiket szerdán – számolt be róla a Science Daily tudományos-ismeretterjesztő portál.
   A kutatók a brit háziorvosi rendszer elektronikus adatbázisát használták, 3,5 millió 18 évesnél idősebb ember 1995 és 2015 közötti adatait dolgozták fel, a résztvevőknek a vizsgálat elején nem voltak szív- és érrendszeri problémái.
   Csoportokra osztották a résztvevőket a testtömeg-indexük és az anyagcseréjük állapota alapján. Egészséges, anyagcserezavar nélkül élő elhízottnak azt tekintették, akinek se cukorbetegsége, se magas vérzsír szintje, se magas vérnyomása nem volt.
   Azt vizsgálták, különböznek-e egymástól a normális súlyú és az elhízott emberek szív- és érrendszeri kockázatai, ha mindkét csoportban az egészséges anyagcseréjűeket vették figyelembe. Megállapították, hogy az egészséges anyagcseréjű elhízottaknak 50 százalékkal nagyobb az esélyük, hogy szívkoszorúér-betegségük alakuljon ki, mint a normális súlyú egészségeseknek, hét százalékkal nagyobb az agyérbetegségek rizikója, kétszer nagyobb a szívroham kockázata.     Figyelembe vették a demográfiai tényezőket és a dohányzást is.
   Caleyachetty hangsúlyozta, hogy az úgynevezett egészséges, tehát anyagcserezavar nélküli elhízás sem ártalmatlan állapot, ezért az egészségügyi dolgozóknak segíteniük kell, hogy ezek az emberek elérjék a normális testsúlyukat.