Oldalletöltések száma: 6818539
2018. július 16. hétfő 12:24,
Valter napja van.

Nem csak mi akarunk inni, a madarak is szomjaznak a hőségben

madaritato mme huA rekkenő hőségben dolgozni kényszerülők, a meleget nehezen viselő idősebb emberek sokszor érzik úgy, hogy ez már kibírhatatlan. A klímaváltozás miatt még a mostanában tapasztaltnál nagyobb forróságra is fel kell készülnünk, amelyet nem csak mi szenvedünk meg, de háziállataink és a környezetünkben élő madarak is.

   Éppen ezért nagyon fontos, hogy a kánikulában a körülöttünk élő madarak is folyamatosan hozzáférjen a vízhez – írta a Háziállat.hu, amelynek cikkében a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület tanácsai is olvashatók.

   Ahogy a portál cikkéből kiderül, az élelmes szomjazó madarak a nyaralni kitett szobanövények cserép-alátétjéből is képesek inni, de ez messze nem a legtökéletesebb megoldás, mert a jó itató annyira tágas kell, hogy legyen, amiben egy feketerigó vagy balkáni gerle méretű madár is meg tudjon fürödni.
   Van néhány dolog, amire ügyelnünk kell az itatót és madárfürdőt helyezünk ki. A kisebb madarak számára veszélyt jelent az 5-10 centiméternél mélyebb víz, ezért itatónak ne használjunk mély, vízzel telt hordót, konténert. Kerti tavak építése esetén alakítsunk ki sekély parti részt.
   A talajszint fölé helyezett itatóknál, különösen az ablakitatók esetében, figyelnünk kell a biztonságos rögzítésre, a feldőlés, leesés elkerülésére. Még az 5-10 cm mély itatók vizébe is érdemes beletenni egy kinyúló ágat, nagyobb, lejtős oldalú követ, ahol a madarak kényelmesen és biztonságosan tudnak állni, és szabályozni tudják fürdéskor a vízmélységet.
   Az itatók vizét rendszeresen, általában naponta kell frissre cserélni, illetve az elpárolgott vizet pótolni. Hetente-kéthetente érdemes a napi vízcserét megelőzően kitisztítani, algátlanítani az itatót – olvasható a Háziállat.hu írásában.