Oldalletöltések száma: 6818547
2018. július 16. hétfő 12:27,
Valter napja van.

A magyaroknak két Földre is szükségük lenne évente

okologiai labnyom huffingtonpost comMegveszekedett módon vágja a fát maga alatt az emberiség, képletesen és valóságosan is. Olyan gyorsan szaporodik a Föld emberi lakosainak száma, és oly esztelen módon pazarolja, pusztítja a bolygó erőforrásait, hogy annak igen gyorsan rossz vége lesz.

   Idén még korábbi dátumra, augusztus másodikára esik a túlfogyasztás világnapja, vagyis az emberiség alig több mint hét hónap alatt elhasználta a Föld egy évre elegendő erőforrásait – írta az Inforádió.hu a WWF figyelmeztetése nyomán.

   Ahogy a hírrádió írásában olvasható, tavaly a túlfogyasztás napja augusztus 8-án jött el, 1997-ben pedig még csak szeptember végére esett. Sőt, 1970-ben egészen december 23-áig sikerült húzni, vagyis akkor közel optimális volt természeti erőforrásaink felhasználásának mértéke.
   Ahogy Antal Alexa, a WWF Magyarország kommunikációs vezetője mondta, a Global Footprint Network adatai szerint az emberiség természeti erőforrások iránti igénye és károsanyag-kibocsátása idén augusztus 2-án lépi át azt a szintet, amit a Föld egy éven belül még újra tud termelni, illetve el tud nyelni. Ez a dátum egy jelképes nap: ezt követően a fogyasztásunk már az ökoszisztéma rovására megy, és jól mutatja, hogy az emberi tevékenység mekkora nyomást helyez a természetre.
   Jelenleg több szén-dioxidot bocsátunk ki a légkörbe, mint amennyit az óceánok és az erdők képesek elnyelni, valamint nagyobb mértékben halászunk és irtjuk ki erdeinket, mint ahogyan azok újratermelődni tudnának. Az emberi tevékenység aktuális szintjének fenntartása, valamint ilyen mértékű népesség- és fogyasztásnövekedés mellett annyi erőforrásra lenne szükségünk egy év alatt, amennyit 1,7 Föld tudna biztosítani, miközben csak ez az egy bolygó áll rendelkezésünkre.
   A magyarországi adatokból az látszik, hogy mi is jóval túllépjük az ideális mértéket, hiszen ha mindenki úgy élne, mint a magyarok, akkor közel kettő (1,92) Földre lenne szükségünk.
   A globális ökológiai lábnyom legnagyobb részét, 60%-át, az üvegházhatású gázok elnyelése teszi ki. Emellett jelentős összetevő a mezőgazdaság is, de a lábnyomunk részét alkotja az összes további területigény is, mint a halászat, vagy a városok, utak, repülőterek. Az ökológiai túlfogyasztás természetesen csak korlátozott ideig lehetséges: egy idő után degradálódik a természeti környezetünk, sőt, jó eséllyel össze is omolhat.
   A túlfogyasztás világnapja egy rendkívül fontos emlékeztető, arra hívja fel a figyelmünket, hogy egyéni, nemzeti és globális szinten is azonnali lépéseket kell tennünk. Küzdenünk kell az éghajlatváltozás ellen, csökkentenünk kell fogyasztásunkat azért, hogy a biológiai sokféleség megdöbbentő mértékű csökkenését le tudjuk lassítani, az erdőket, az óceánokat, a vadvilágot és az édesvizeket meg kell óvnunk annak érdekében, hogy a fenntarthatóság útjára lépjünk – hívta fel a figyelmet Antal Alexa. minderről az Inforádió.hu írt.