Oldalletöltések száma: 6665032
2018. június 21. csütörtök 16:30,
Alajos és Leila napja van.

A kutatók szerint igen rossz világ jön ránk

klimakatasztrofaMiközben egy felmérés szerint az amerikai emberek igen jelentős része, több mint egyharmaduk, élükön az idén beiktatott elnökükkel tagadja a klímaváltozás tényét, az amerikai tudósok azért – szerencsére – nagyrészt másként látják a helyzetet.

   Amerikai kutatók szerint 2030-ban előreláthatóan 60 000 idő előtti halálesetet fog okozni a klímaváltozással fokozódó levegőszennyezés – derül ki egy tanulmányból, amely a klímaváltozás, a légszennyezettség és az idő előtti halálozás összefüggéséről készült, és amelyről az Eurekalert.org nyomán a Független.hu írt.

Az Észak-Karolinai Egyetem tanulmánya egyike az újabb bizonyítékoknak arra, hogy a klímaváltozás döntően negatív hatással van az emberiség egészségére. Jason West, a kutatásvezető szerint ahogy az éghajlat változik, hatást gyakorol a levegőt szennyező anyagok koncentrációjára, az pedig jelentős hatással lesz az egészségre a világon mindenütt.
A magasabb hőmérséklet felgyorsítja a kémiai reakciókat, amelyek létrehozzák az ózont és a finom szálló port (PM – particulate matter, részecske-szennyezés), amelyekről tudjuk, hogy károsítják az egészséget. A lakóhelyek, a városok, falvak szárazabbak lesznek, amitől rosszabbodik a levegőszennyezés is, mert kevésbé mossa le az eső a szennyet, továbbá növekszik a tüzek, porviharok száma. A fákra is hatással lesz a magasabb hőmérséklet: több szerves szennyezőanyagot fognak kibocsátani.
A kutatók több globális klímamodell alkalmazásával próbálták meghatározni az idő előtti halálozások nagyságát, amelyek az ózonkibocsátás és a finom szálló por miatt következnek majd be 2030-ban, illetve 2100-ban. Ennek során előbb meghatározták a becsült ózon-, illetve a finom szálló por mennyiségének változását, majd szétterítették a világtérképen, figyelembe véve a népességnövekedést és a levegőszennyezésre való, várhatóan növekvő érzékenységet is.
A klímaváltozás a kutatók szerint várhatóan növeli majd a levegőszennyezéssel kapcsolatos halálozásokat világszerte, minden egyes régióban – kivéve Afrikát. A nyolc klímamodellből, amellyel dolgoztak, öt több idő előtti halálozást jósolt 2030-ra, és kilencből hét – 2100-ra.
A levegőszennyezés okozta egészségkárosodáson kívül a klímaváltozás várhatóan másképpen is befolyásolja az egészséget: hő-stresszel, heves viharokkal, a fertőző betegségek terjedésével és a tiszta ivóvízhez és élelemhez való hozzájutás megnehezedésével – írta az Eurekalert.org.