Oldalletöltések száma: 6665045
2018. június 21. csütörtök 16:31,
Alajos és Leila napja van.

Bizakodjunk, hogy egészséges az ünnepelt

szulinapi torta pixabay comA születésnapok megünnepléséhez hozzátartozik az ünnepelt kedvenc tortája és az azon körbefutó, az évek számát jelző gyertyák elfújása. Lehet, hogy az emelkedett látvány közben néhányakban megfogalmazódhat a kínzó kérdés: vajon nagy igyekezetében nem köpködi össze a tortát a születésnapos?

   Hiánypótló kutatás jelent meg a napokban, amely bebizonyítja, hogy a születésnapi bulin a gyertyák elfújása, gyakorlatilag a torta rituális teleköpködését jelenti – írta a Zoom.hu.

   Ahogy a közelmúltban indult hírportál cikkében olvasható, a Canadian Center of Science and Education hat kutatója mindezt tapasztalati úton bizonyította, és ehhez beszereztek néhány cukormázas születésnapi tortát és gyertyákat. A tesztalanyok először ettek egy kis pizzát, hogy a nyáltermelésük beinduljon, aztán meggyújtották a tortán a gyertyákat, elfújták, majd elvitték a cukormázat egy kis baktériumtenyésztésre, kontrollként pedig megnézték, hogy mi a helyzet azzal a cukormázzal, amire senki sem fújt rá. Mint kiderült, 1400 százalékkal több a baktérium azon a tortán, amire ráfújtak.
   Természetesen a baktériumok mennyisége attól is függ, hogy ki volt az, aki elfújta a meggyújtott gyertyákat, hiszen az emberek gyertyafújás közben eltérő mennyiségű nyálat köptek ki. Egyikük például olyan teljesítményt nyújtott, hogy százhúszszor több baktérium lett a tortán, mint előtte.
   A kutatás azért emlékeztet arra, hogy az emberi szervezet valójában tele van baktériumokkal, az egyetlen olyan távozó dolog, amiben nincs baktérium, az a vizelet, bár ettől még senki sem szeretné a születésnapi tortáján viszontlátni. Az, hogy ennyi baktérium kerül a tortára az önmagában még nem jelent rosszat, hiszen a teljesen egészséges emberek szervezetében is vannak baktériumok. Különösképpen sok van a szájüregben, de még ettől sem kell feltétlenül aggódni, hiszen alapvetően ettől még senki nem lesz beteg. Elég csak a csókolózásra gondolni, abba sem haltak bele még túl sokan, pedig ott is egy rakás baktérium és nyál cserél gazdát.
   Ha azonban az ünnepeltnek olyan betegsége van, amely cseppfertőzéssel terjed, akkor az összejövetelnek a tortából fogyasztó összes résztvevőjének átadhatja a a betegséget. De arra is figyelni kell, hogy amennyiben baktériumokkal borítja a tortáját, akkor azok a felületen elkezdenek szaporodni és előbb-utóbb eljuthatnak egy olyan szintre, hogy az már megbetegítheti azokat, akik később esznek belőle, ezért két óránál tovább nem szabad hűtés nélkül hagyni a finomságot – derül ki a Zoom.hu írásából.