Oldalletöltések száma: 6665002
2018. június 21. csütörtök 16:28,
Alajos és Leila napja van.

Amíg ég a gyertya, nincs baj

boros pince gyertya agroromania manager roA szüreti időszakban gyakori a mustgázmérgezés. Az újbor forrásának időszakában erjedés közben szén-dioxid gáz, azaz mustgáz szabadul fel, amely akár halálos is lehet. Vannak olyan berendezések, amelyek kimutatják ennek a jelenlétét a pincékben, a szén-monoxidmérők azonban erre nem alkalmasak.

   Közeledik a szüret és a pincékbe került szőlőlé erjedésekor megint lesznek, akik nem figyelnek a szén-dioxidra és ebbe bele is halnak. Pedig a hagyományos gyertyás vizsgálat mellett már okos szén-dioxid jelzőket is lehet kapni. De mielőtt bárki is félreértené, az otthon található szén-monoxidjelző készülék erre alkalmatlan.

   A szén-monoxid és a szén-dioxid között különbség van. A mustgáz erjedésekor felszabaduló szén-dioxid nehezebb a levegőnél, ezért azt kiszorítja a pincékből és lentről fölfelé tölti fel a helyiséget. A szén-monoxid pedig a tökéletlen égés során keletkezik, és a tüzelőberendezéseknél fordul elő ‒ írta az Orientpress.hu.
   Nem árt tudni tehát, hogy az egyik érzékelő nem alkalmas a másik gáz kiszűrésére, ezért érdemes szakboltokban megvásárolni megfelelő az érzékelőket. Emellett kaphatók már olyan technológiák, amelyek biztosítják a pincék megfelelő szellőztetését, ezeket javasolt beszerezni a gazdálkodóknak.
   A mustgáz érzékelésére továbbra is kiváló az ősi módszer: aki egy botra vagy egy lapátra helyezett égő gyertyát térdmagasságban maga előtt tartva megy le a pincébe és a gyertya elalszik, azonnal, gondolkodás nélkül hagyja el a helyiséget, mert ott már nincs elég oxigén.