Oldalletöltések száma: 6331777
2018. április 21. szombat 10:02,
Konrád és Zelmira napja van.

Májgyulladás: fertőzöttek lehetnek a tetováltak is

hepatitisz webmd comA májgyulladás, vagyis a hepatitisz a máj heveny vagy idült gyulladásos megbetegedése, amelyet elsősorban különböző vírusfertőzések, de más károsító hatások is okozhatnak. A legtöbb ember nem is gondol a májára addig, amíg nem találkozik a betegséggel, pedig meg lehetne előzni a bajt.

   Továbbra is fontos a veszélyeztetettek szűrése hepatitisz C ellen, mivel a hosszú lappangási idő miatt sokan élhetnek a vírussal anélkül, hogy tudnának róla – mondta dr. Werling Klára hematológus, a Vírusos Májbetegek Országos Egyesületének elnöke az állami hírtévé szombati műsorában.

   A hematológus ismertette, hogy a hepatitis A és B ellen ma már van oltás, de a hepatitis C ellen még nincs, és mivel csak 1992-ben ismerték föl, ezt megelőzően a vérkészítményekkel a szűrés hiánya miatt megfertőzhették a műtéten átesett betegeket.
   Fertőzöttek lehetnek a droghasználók vagy a tetováltak is, a fertőzésről a magas májenzim árulkodhat. A szakember elmondta, hogy a hepatitis C jellemzően vér útján terjed, és nem lehet kizárni az átadást nemi úton sem, A cseppfertőzés azonban kizárható, így a mindennapi érintkezés veszélytelen, a családból, közösségből vagy munkahelyről kizárás nem indokolt. A vírus terjedéséért becslések szerint jelenleg 75 százalékban a droghasználat felelős.
   Dr. Werling Klára hangsúlyozta, hogy a fertőzés nem jár sárgaságos tünettel, lappangva alakul át krónikus májgyulladássá, 20-30 év elteltével pedig májzsugor és májrák alakulhat ki. Gyógyítani azonban ma már lehet, hiszen két éve kaphatóak azok a tabletták, amelyekkel kiváltható a mellékhatásokkal járó hosszadalmas, és a betegek 60 százalékánál eredménytelen injekciós kezelés.