Oldalletöltések száma: 6331764
2018. április 21. szombat 10:01,
Konrád és Zelmira napja van.

Nincs mese, ha élni akarunk, le kell szoknunk a marhahúsevésről

tehen metangaz keywordsuggest orgIgen szűklátókörű az az ember, aki tagadja a klímaváltozás tényét, különösen úgy, hogy már mindannyian a saját bőrünkön érezzük a hatását. A folyamat felgyorsulni látszik és gyermekeink, unokáink már egy messze kellemetlenebb bolygón kényszerülnek majd élni. Vagy leszoknak például a marhahúsevésről.

   Bár az már egy ideje köztudott, hogy a kérődzők bélgáza és ürüléke hozzájárul a globális felmelegedéshez, egy friss tanulmány szerint eddig alábecsülték az így felszabaduló metán hatását a klímára – írta a 444.hu a Techtimes.com cikke alapján.

   Ahogy az közismert, a metán a kérődzők emésztésének természetes mellékterméke, az állat gyomrában élő mikrobák termelik az étel lebontása és fermentálása során. A metán 85-ször hatékonyabban ejti csapdába a hőt a klímaváltozás legfőbb okozójának vélt, javarészt az emberi tevékenységgel levegőbe jutó szén-dioxidnál.
   Az amerikai mezőgazdasági minisztérium kutatói tanulmányukban új számításokat végeztek arra vonatkozóan, hogy a tenyészállatok mennyi gázt bocsáthatnak ki, különös tekintettel az állattartásban és az állatok felhasználásában bekövetkezett változásokra. Arra jutottak, hogy a Kormányközi Klímaváltozási Kerekasztal (IPCC) 2006-os becsléseihez használt modellhez képest akár 11 százalékkal is nagyobb lehet a tenyészállatok metánkibocsátása.
  A Carbon Balance and Management tudományos szakfolyóiratban megjelent tanulmányuk szerint 2006-ban így a metánkibocsátás önmagában az üvegházhatású gázkibocsátás 16 százalékáért volt felelős. Az állattartás mellett az olaj- gáz- és széntermelés és -szállítás során, illetve a szerves hulladékok bomlásakor is sok metán keletkezik – olvasható a 444.hu cikkében, amelyet a Techtimes.com-tól vett át.