Oldalletöltések száma: 6664953
2018. június 21. csütörtök 16:22,
Alajos és Leila napja van.

Ha sok édességet fogyaszt a kismama, allergiás lehet majd a gyereke

terhes no csokit eszik 123RF comSok kismama lesz kívánós a terhesség alatt, és szívesen majszolgat édességet, olykor nagyobb mennyiségben is. Mindezzel azon túl, hogy meghízik, és ez gondot okozhat számára, kárt okozhat születendő gyermekének is.

   Rossz hír a kismamák számára, hogy a terhesség alatti folytonos csokoládé- és süteménymajszolás, valamint a cukros üdítők fogyasztása a későbbiek során hozzájárulhat gyermekük allergiás és asztmás megbetegedéséhez. A tanulmányt az European Respiratory Journal szakfolyóirat  közölte.

   A tanulmány során a több mint 9000 brit anya-gyermek páros vizsgálata nem bizonyított ok-okozati összefüggést, de a kutatók szerint a legtöbb édességet fogyasztó anyák gyermekeinél 38%-kal nagyobb volt a valószínűsége annak, hogy 7 éves korukra valamilyen allergiától szenvednek, és 73%-kal nagyobb volt a valószínűsége, hogy ennyi idős korukra két vagy több allergiás megbetegedésük alakul ki. A kutatók a gyermekek hét éves korában kivizsgálást végeztek gyakori allergének (poratka, macskaszőr és fűfélék) irányában.
   A terhesség alatt legkevesebb édességet fogyasztó anyák gyermekeihez képest a legtöbb édességet fogyasztó anyák gyermekeinél az allergiás asztma esélye is kétszer nagyobb volt. A kutatók hangsúlyozták, hogy ez az összefüggés a gyermek saját cukorfogyasztásának beszámítása után is érvényben maradt.
   A kutatást vezető Seif Shaheen, a londoni Queen Mary Egyetem professzora szerint a megfigyelések alapján nem állíthatják, hogy a terhes anyák által elfogyasztott sok édesség az utódban egyértelműen allergiát és allergiás asztmát okoz. Mivel azonban a nyugati nők különösen sok édességet fogyasztanak, a jövőben a téma további kutatására is szükség van.
   Dr. Jennifer Wu, a New York-i Lennox Hill Kórház szülész-nőgyógyász szakorvosa egyetért abban, hogy az allergiák növekvő gyakoriságával minden kockázatcsökkentési lehetőségre fényt kell deríteni. A továbbiakban nagy esetszámú vizsgálatokra van szükség, de véleménye szerint az orvosok már most is elkezdhetik a várandós anyák táplálkozásával kapcsolatos tanácsadást – derül ki a European Respiratory Journal által ismertetett tanulmányból.