Oldalletöltések száma: 6664943
2018. június 21. csütörtök 16:21,
Alajos és Leila napja van.

A kutya túletetése nem a szeretet jele

kutya kover petguide comA fejlett országokban nagyon sok túlsúlyos embert lehet látni, a kövérség tulajdonképpen már népbetegség. Ugyanez tapasztalható a kutyáknál is, a kedvtelésből tartott négylábúak között is igen sok a kövér állat.

   Európában egyre több a túlsúlyos és elhízott kutya. A jelenség előfordulási gyakorisága az utóbbi években drámai mértékben nőtt – hívta fel a figyelmet a rendellenes állapotra a Háziállat.hu.

   Ahogy az háziállatokkal foglalkozó oldalon olvasható, becslések szerint az 1960-as és 1970-es években a kutyák 6-12%-a volt elhízott az USA-ban. Az Egyesült Államokban, Európában és Ausztráliában végzett újabb felmérések szerint ez az arány ma 25 és 40% között van.
   Ma már közismert, hogy az elhízás akár több évvel is csökkenti a kutya élettartamát és rontja az életminőségét, továbbá növeli a valószínűségét annak, hogy az állatnál más súlyos betegségek is kialakuljanak. Egy vizsgálatban, melynek során két kutyacsoport közül az egyik csoport állatai 25%-kal kevesebb táplálékot kaptak, összehasonlították a két csoport élettartamát. A korlátozott mennyiségű táplálékkal etetett kutyák átlagos élettartama több mint 15%-kal hosszabb volt, mint a kontroll ebeké. A korlátozott mennyiségű táplálékot kapott kutyákban az idült betegségek tünetei is sokkal idősebb korban jelentkeztek.
   A kutyák életminőségét a túlsúly a mozgékonyság és az aktivitási szint csökkentése révén ronthatja, amely tovább nehezíti a súlyfelesleg leadását. A súlyfelesleg eredményezheti a szív és a légzőszervrendszer nagyobb igénybevételét, a tüdőfunkció romlását, csökkent hőtűrést, ortopédiai rendellenességeket.
  Az elhízás okai meglehetősen összetettek. Leggyakoribb oka az energia túlzott mennyiségben való felvétele vagy nem megfelelő felhasználása, amely energiafelesleget eredményez. Ide tartoznak a kutyatulajdonos etetési szokásai, például az asztali ételmaradékok, jutalomfalatok, olcsó kutyaeledelek adása, az étkezések túlzott száma, a családtagoktól kapott plusz táplálék.
   A felmérések során az is kiderült, hogy a túlsúlyos kutyák gazdái sokszor maguk is túlsúlyosak. Az elhízásban közrejátszhatnak fajta genetikai tényezők és közismert tény, hogy az ivartalanított kutyákban nagyobb valószínűséggel alakul ki elhízás.
   A kutyájukat szerető gazdák jó, ha szem előtt tartják, hogy az optimális testsúlyú kutyák hosszabb ideig élnek, mint elhízott társaik – derül ki a Háziállat.hu összeállításából.