Oldalletöltések száma: 6664937
2018. június 21. csütörtök 16:20,
Alajos és Leila napja van.

Kiderült az ásítás ragályosságának oka

asitas factinator comMindenki számára ismert érzés, hogy ha valaki a társaságunkban ásítani kezd, az szinte azonnal bennünket is ásításra kényszerít. Sokakat foglalkoztat, hogy vajon miért ilyen ragályos az ásítás, olyannyira, hogy már kutatók is keresték rá a választ.

   A Nottinghami Egyetem kutatói szerint az ásításról a motorikus funkciókért is felelős agyterület tehet. Az elsődleges motoros kéregben olyan folyamatok zajlanak, amelyek a Tourette-szindrómához hasonló betegségekért is felelősek – írta az Index.hu.

   Ahogy a hírportál cikkéből kiderül, a kutatók abból indultak ki, hogy ha megértik az ásítás ragályosságának okát, ezeknek a betegségeknek és rendellenességeknek is megfejthetik az előidézőit. Hogy kiderítsék, mi zajlik ilyenkor az emberek fejében, a kutatók 36 önkéntessel vizsgálták, hogyan reagálnak mások ásítására. A Current Biology legújabb számában megjelent tanulmányban a kutatók azt írják, hogy egyesekre átragadt az ásítás, míg másoknak küszködniük kellett, hogy megállják nélküle.
   A transzkraniális mágneses stimuláció (TMS, olyan noninvazív eljárás, amelynek révén az orvosnak lehetősége nyílik a csonttal borított vagy mélyen fekvő idegrendszeri szerkezetek fájdalom nélküli elektrofiziológiai vizsgálatára) kimutatta, hogy az ásítási inger az izgatottságért felelős agyterülettel van összefüggésben.    Az agyterület izgatásával még az is elérhető, hogy a kevésbé fogékonyakra is átragadjon az ásítás.
   A felfedezésnek számos előnye lehet. Georgina Jackson, a tanulmány egyik társszerzője szerint a Tourette-szindrómásoknál az érintett agyterület aktivitásának csökkentésével a betegek tüneteit is jobban kezelni lehetne. Stephen Jackson professzor, aki szintén részt vett a kutatásban, úgy látja, hogy ha megértjük, hogy az agykérgi ingerlékenység változásainak milyen hatása van az idegrendszeri zavarokra, esély nyílik rá, hogy meggyógyítsuk azokat – derül ki az Index.hu cikkéből.