Oldalletöltések száma: 6153834
2018. március 18. vasárnap 06:45,
Sándor és Ede napja van.

Nem túl meleg a lakása?

lakas tulfutott fotav.huAz emberek szeretik telente a jó meleg szobákat. Sokan olyannyira vágynak a melegre, hogy még éjszaka is 24-25-fokon tartják a lakás hőmérsékletét, pedig ez nem csak energiapazarló, de nem is túl egészséges.

   Az általános vélekedés szerint a nappali levegője ideálisan 21 °C hőmérsékletű legyen, míg a hálószobában legkellemesebb a 18-19 fok, de nem jó, ha nappal 1-2 °C-nál nagyobb a különbség a tartózkodásra szánt helyiségek között, mert ez légúti betegségek kialakulásához vezethet – írta a Webbeteg.hu.

   A téli hónapokban sem ajánlott túlfűteni a lakást – mondta a budapesti Szent Imre Egyetemi Oktatókórház osztályvezető-főorvosa az Inforádióban. Dr. Noszek László arra is felhívta a figyelmet, réteges öltözködéssel megelőzhetőek a felső-légúti megbetegedések.
   Az osztályvezető-főorvosa szerint az időjárás változásának következtében másképp, lehetőség szerint mindig a viszonyoknak megfelelően kell öltözködnünk – olvasható az Inforádió.hu oldalon.
   A szakember arra figyelmeztet, hogy a réteges öltözködés sokat számít, ha napközben változik a környezet és testünk hőmérséklete, ugyanis a jelentős változások kaput nyitnak a különböző felső-légúti megbetegedéseknek. Noszek doktor arra is felhívta a figyelmet, ha megázunk, mindig cseréljük szárazra a ruhánkat.
   A szakorvos kiemelte, hogy nem célszerű túl melegre fűteni a lakást. Napközben, különösen, ha a gyerekek még a talaj közelében élik az életüket, mászókorban vannak, érdemes 23-24 fokot tartani, és legyen melegebb a fürdőszobában is, ahol meztelenre vetkőzünk, de éjszakára, alvás közben a 20 fok körüli hőmérséklet és a 60 százalék körüli páratartalom az optimális. Ha viszont penészedik a lakás, nem jó párásítani, a penész komoly veszélyeket hordoz, ugyanakkor a nagyon száraz, nagyon meleg levegő is – írta az Inforádió.hu.