Oldalletöltések száma: 6153835
2018. március 18. vasárnap 06:45,
Sándor és Ede napja van.

Az egyik madárnak életet, a másiknak pusztulást jelent az etetés

madaretetesA tél közeledtének csalhatatlan jele, hogy megjelennek az írások, tanácsok az énekes madarak etetésének szükségességéről. Idén a 128. országos énekesmadár-etetési szezon kezdődik a fagyok beálltával, vagyis 1890 óta vonják be Magyarország lakosságát a madáretetésbe a szakemberek.

   A mintegy ötven potenciális etetőlátogató madárfaj megfigyelése egyedülálló élményt kínál a kertekben, a parkokban és az emeletes házak ablakaiban, erkélyein is – olvasható a Magyar Madártani Egyesület (MME) közleményében.

   Az énekesmadár-etetési időszak az őszi első fagyoktól azok tavaszi megszűnéséig tart. Az etetők madárforgalma elsősorban a tél keménységétől, ezen belül is főleg a hótakaró vastagságától és tartósságától függ. Enyhe teleken az etetőket látogató madarak faj- és egyedszáma gyakran csak fele, harmada a megszokottnak.
   Az egyesület felhívja a figyelmet arra, hogy az énekes madaraknak adható téli madáreleségek négy nagy csoportba sorolhatók: napraforgó, amelybe apró szemű kölest is lehet keverni, állati zsiradék, például cinkegolyó, háj, faggyú, kifőzéssel sótlanított szalonna, alma, gallycsonkokra szúrva és földre szórva és az ivó- és fürdővíz kihelyezése is fontos. A befagyott itatókban pedig naponkénti vízcserére van szükség.
   Gyökeresen más a helyzet a vízi madaraknál. Az etetésük ugyanis tömegesen sodorja veszélybe, betegíti meg és pusztítja el az állatokat, ami ellen világszerte küzdenek a hatóságok és a természetvédelmi szervezetek. A vízi madarak esetében a kenyérrel való táplálás megbetegíti a madarakat, például kikapcsolja a téli túléléshez nélkülözhetetlen vonulási viselkedést, ez pedig tömeges jégbe fagyásukat okozhatja. Növeli továbbá a zsúfoltságot, a madarak közötti agressziót, az ebből eredő sérülésveszélyt és a fertőző betegségek terjedését – hívják fel a figyelmet közleményükben az MME szakemberei.