Oldalletöltések száma: 6153833
2018. március 18. vasárnap 06:45,
Sándor és Ede napja van.

Jó hír a tűtől félőknek, nemsokára egy szúrás évekre elég lesz

oltas 002Mostanában naponta hívják fel az egészségügyi hatóság munkatársai a figyelmet a közelgő influenzaszezonra és arra, hogy megelőzheti mindenki a nagyobb bajt, ha háziorvosával idejében beoltatja magát. Na, de minden évben újra és újra?

   Lehet, hogy már nem sokáig kell évente ismételni az oltást. Rendkívül ígéretes eredményeket értek el kutatók egy új típusú vakcinával állatkísérletek során, az oltás hosszú távú védelmet nyújthat az influenzavírusok számos altípusa ellen – írta a Házipatika.hu.

   A tanulmányt vezető Eric Weaver, a Nebraska-Lincoln Egyetem professzora elmondta: a végső cél, hogy képesek legyünk egyszeri oltással is élethosszig tartó védelmet biztosítani – olvasható az egészségportál írásában.
   Az alapvető problémát az influenzavírusok gyors mutálódása jelenti, emiatt jelenleg csak szezonális vakcinák állnak rendelkezésre a betegség megelőzéséhez.  Ezekkel legyengített vagy elpusztult vírusokat juttatnak a szervezetbe, így serkentve az immunrendszert, amely ellenállóvá válik az adott kórokozótípus ellen.
   Az immunizálásban kulcsszerepet játszik egy fehérje, a hemagglutinin, amely az influenzavírusok felszínéről nyúlik ki. Ez a protein két részre tagolódik, egy fejre és egy törzsre. A ma is használatos oltások révén a fejjel szemben jön létre védettség a szervezetben. Ugyanakkor az univerzális vakcina kifejlesztésén dolgozó kutatócsoportok egy része inkább a fehérjetörzsére koncentrál, mert ettől remél megoldást a problémára. A most megjelent új tanulmány szerőzi teljesen más úton indultak el.
   Az amerikai kutatók által megtervezett vakcina ugyanis az influenzavírusok négy nagy típusának génjeit tartalmazza, így a H1, H2, H3 és H5 típusét. E gének valójában egy közös ősi sorozatot képviselnek számos különböző influenzavírusban. Az állatkísérletek során ártalmatlanított, a természetben náthát okozó adenovírusokat hordozóként használva juttatták egerek szervezetébe a négy ősi gént, majd kilenc különböző influenzatípus halálos dózisával fertőzték meg a rágcsálókat. Az így kapott eredmények kifejezetten biztatóak: a kilencből hét vírussal szemben hatékonynak bizonyult a védőoltás – írta a Házipatika.com.