Oldalletöltések száma: 6153745
2018. március 18. vasárnap 06:32,
Sándor és Ede napja van.

Magyarok százezreit érinti, ráadásul mind több nőt

tulsuly health comA ma élő ember életmódja igencsak kedvez a cukorbetegség kialakulásának. A túlsúly, a mozgásszegény életmód, a cukor és szénhidrát mértéktelen fogyasztása, a dohányzás sokakat betegít meg, ráadásul egyre több nőt.

   Magyarországon 772 ezren szenvednek cukorbetegségben, és az adatok szerint a betegek több mint a fele nő – mondta dr. Kempler Péter, a Magyar Diabetes Társaság elnöke a diabétesz világnapja alkalmából tartott sajtótájékoztatón kedden, Budapesten.

   A diabétesz világnapját november 14-én, az inzulin felfedezője, Frederick Grant Banting Nobel-díjas kanadai orvos születésnapján tartják.
   A budapesti rendezvényen a Semmelweis Egyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikájának egyetemi tanára, dr. Kempler Péter elmondta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő nők csaknem tízszer nagyobb valószínűséggel lesznek koszorúérbetegek, mint a nem érintettek. Nem elhanyagolható tény, hogy hétből egy nő terhességi diabétesszel küzd és közülük mintegy felénél alakul ki a későbbiekben a 2-es típusú cukorbetegség.
   Hosszúfalusi Nóra, az SE III. sz. Belgyógyászati Klinika egyetemi docense, diabetológus azt hangsúlyozta, hogy a várandósság alatt kialakult cukorbetegség esetén életmódváltásra van szükség, vagy ha ezzel nem rendeződik a betegség, inzulinterápiát alkalmaznak. Az esetek többségében a terhességi cukorbetegség a szülés után elmúlik, de mind az anya, mind a gyermek veszélyeztetett a túlsúly, a szívbetegség és a későbbi cukorbetegség kialakulása szempontjából.
   A sajtótájékoztatón elhangzott, hogy világszerte mintegy 415 millió cukorbeteg él, számuk 2040-re el fogja érni a 642 milliót. Magyarországon 2014-ben 772 ezren voltak olyanok, akik valamilyen vércukorcsökkentő készítményt váltottak ki, de a betegek száma ennél jóval magasabb lehet.
.