Oldalletöltések száma: 6153738
2018. március 18. vasárnap 06:30,
Sándor és Ede napja van.

Nappal kevésbé rossz megsérülni, mint éjszaka

serules egesi orvosok huSzerencsére éjszaka kevesebb ember sérül meg, mint nappal, bár alvás közben is érhetnek bajok bennünket, mégiscsak a közlekedés, munka, a hobbitevékenység veszélyezteti leginkább testi épségünket. Még jó, hogy így van, mert cseppet sem mindegy hogy melyik napszakban sebesülünk meg.

   A nappal szerzett bőrsérülések, vágások, égések 60 százalékkal gyorsabban gyógyulnak meg, mint az éjszakaiak – írta az MTI nyomán a National Geographic egy frissen megjelent tanulmányra hivatkozva, amely először mutatott rá, hogy az emberi szervezet biológiai órája hatással van a sérülések gyógyulására.

   A Science Translational Medicine folyóirat szerdai kiadásában publikált tanulmány kutatói megállapították, hogy az éjszaka szerzett égési sérülések átlagban 60 százalékkal hosszabb idő alatt gyógyulnak be, mint a nappal szerzettek. Az este 8 óra és reggel 8 óra között bekövetkezett égési sérülések 95 százaléka átlagosan 28 nap alatt gyógyult be, míg a reggel 8 és este 8 közötti égéseknél átlagban 17 napot vett igénybe.
   Testünk biológiai órája, a cirkadián ritmus a test szinte minden sejtjét szabályozza, 24 órás ciklusokban vezényli az olyan folyamatokat, mint az alvás, a hormontermelés és az anyagcsere. A kutatók szerint nappal azért gyorsul fel a sebek gyógyulása, mert akkor a bőrsejtek serényebben dolgoznak a regeneráción, és ekkor a legmagasabb a bőrben annak a fontos kollagén fehérjének a szintje, amely elősegíti a gyógyulást.
   John O'Neill, a tanulmány társszerzője, a brit orvosi kutatási tanács molekuláris biológiai laboratóriumának kutatója hangsúlyozta: először bizonyították, hogy az egyes sejteken belül működő cirkadián óra meghatározza, milyen hatásfokkal reagál a sejt a sérülésekre. Következetesen kitűnt a kétszeres különbség a gyógyulás sebességében a nappal és az éjszaka között. A tudós szerint feltehetően azért alakult úgy, hogy a testünk nappal gyorsabban reagál a sérülésekre, mert többségük nappal következik be.
   A kutatás, amely feltárta a cirkadián ritmusnak a bőr gyógyulásában játszott fontos szerepét, hozzájárulhat a sérülések hatékonyabb kezeléséhez. Egyebek mellett segíthet a műtétek optimális idejének kiválasztásában, illetve a gyógyszerek adagolásában – írta az MTI.