Fagyasztóba az atkatanyákkal

pluss allat dynamitenews comMég a legtisztább lakásban is tömegesen nyüzsögnek olyan élőlények, amelyekkel nemigen szeretnénk együtt élni, ugyanakkor miután nem látjuk őket, a legtöbbünket nem is zavar a jelenlétük. Persze ha bajt okoznak, az már más eset. Baktériumok és atkák amelyek segítik, vagy éppen nehezíti életünket.

   A poratka az arra érzékenyeknél allergiás tüneteket okozhat, szemviszketést, orrdugulást, orrfolyást, tüsszögést, bőrviszketést, ekcémát és asztmatikus tünetek is kiválthatnak – írta a Bezzeganya.reblog.hu.

   Bár a poratka teljesen nem irtható ki a lakásból, a vizes takarítás, a textíliák viszonylag magas hőmérsékleten történő mosása, valamint lefagyasztása sokat segít abban, hogy ne szaporodjon el ez az apró állat a lakókörnyezetünkben. Minderről dr. Bánfi Andrea, a Svábhegyi Gyermekgyógyintézet gyermek-tüdőgyógyásza beszélt a blognak.
   Az emberekről hámsejtek hullnak le a mindennapi életvitelük során, ez a poratka tápláléka. Ha a kedvező feltételek, a 60 százalék fölötti páratartalom és 23 fokos hőmérséklet adott, a poratkák elszaporodhatnak a lakásban.
   A poratkák minden olyan anyagban megtalálhatók, amelyben meg tudnak bújni, például kárpitban, szőnyegben, játék plüssállatokban, illetve olyan anyagokban, amelyeket kevésbé tudunk mosással tisztítani. Az allergiát az atka ürüléke okozza. Ha sok atka van a kárpitban, szőnyegben, egy arra fogékony szervezet esetében megjelenhet a poratka-allergia.
   Az atkátlanítás egyik módja a vizes-nedves takarítás, azaz mindent, amit lehet, le kell mosni, illetve ha mosható, akkor minimum hatvan fokon mosógépben kell kimosni. Ilyenek például a plédek, használati tárgyak, ágyneműk. A másik mód, ha lefagyasztják a különböző textíliákat, például a plüssállatokat, vagy olyan szőnyegeket, amelyek beférnek a fagyasztóládába, az atka mínusz húsz fok alatt ugyanis elpusztul. Ha valaki az atka növekedési ciklusának megfelelően körülbelül háromhavonta megteszi ezeket az óvintézkedéseket, akkor jelentősen csökkentheti az atkaterhelés, illetve ezáltal az allergiás tünetek is csökkennek.
   Vannak különböző vegyszerek is, amelyek szintén használhatók atkairtásra. A fenti lehetőségek kombinálásával lehet minimalizálni a poratkák számát a környezetünkben. Az atkákat azonban sajnos teljesen kiirtani nem lehet, mondta el dr. Bánfi Andrea a . Bezzeganya.reblog.hu-nak.