Oldalletöltések száma: 6153764
2018. március 18. vasárnap 06:35,
Sándor és Ede napja van.

Ezek után döntse el, ha tudja, hogy mivel édesít

cukrok globo comAz ember csak kapkodja a fejét, amikor rájön, hogy mennyire manipulálják. Most éppen fél évszázados manipulációra derült fény, amelyet az amerikai cukoripar hajtott végre azzal, hogy elhallgatott kutatási eredményeket, annak érdekében, hogy minél több cukrot fogyasszunk. Persze nem sokkal jobb a helyzet a mesterséges édesítők esetében sem.

   Az 1960-as években vita kezdődött a cukornak és a zsíroknak a szív-és érrendszeri betegségekre gyakorolt hatásáról. Meglepő módon éppen az amerikai cukoripar finanszírozta azt a kutatást, amely a cukor és a betegségek összefüggését volt hivatott kideríteni. Az eredményt aztán elhallgatták – derül ki a Washington Post írásából.

   Több kutatás is arra a következtetésre jutott, hogy van hatása a cukornak a szív- és érrendszeri problémák kialakulására – írja Hvg.hu a Washington Post cikke alapján. A tudósok egy ötven évvel ezelőtti kutatás nyomán is egyértelműen bebizonyították ezt az összefüggést, azonban a cukoripar gazdasági érdekei miatt ezeket a megállapításokat nem hozták nyilvánosságra.
   Az amerikai lap szerint az University of California at San Francisco már egy 1968-as patkányokon végzett kutatása is bebizonyította, hogy a nagy mennyiségű cukorfogyasztás megnöveli a szívroham és az agyvérzés kialakulásának esélyét, csakúgy, mint a húgyhólyagrák létrejöttéét. (A Vé megjegyzése: a hólyagrák kialakulását például a mesterséges édesítőszerek közül a ciklamát és szacharóz alapú édesítőszereknek is tulajdonítják, az ezirányú vizsgálat – amely az említett kutatás része volt – inkább a gyanút fogalmazta meg ezzel kapcsolatban). Az egyetem a kutatásban résztvevő egyik oktatója azonban azt állítja, az őket megbízó  Sugar Research Foundation-nek (Cukor Kutatási Alapítvány) érthető módon nem tetszettek az eredmények, ezért inkább leállíttatták a kutatásokat, és elhallgatták annak addigi eredményeit.
   A vizsgálat egyik résztvevője egyenesen azt állítja, a cukoripar manipulálja a tudományos munkát az eredmények eltusolásával. A cukoripari vállalatok többször is tagadták termékük fogyasztása és az egyes betegségek kialakulása közötti összefüggések meglétét, most már azonban a cukorfogyasztás egészségi kockázatainak bizonyítékai a nyilvánosság számára is ismerté váltak – derül ki a cikkből.