Oldalletöltések száma: 6153753
2018. március 18. vasárnap 06:33,
Sándor és Ede napja van.

Teljes és hosszú életet élhet a HIV-fertőzött, csak kezeltesse magát

aids cdn poz comSok olyan betegség van, amelyben már nem kell meghalni, hiszen mind korszerűbb gyógyszerek, kezelések állnak rendelkezésre. Az AIDS még ma is félelmetes megbetegedés, de sokáig lehet vele élni.

   A korai szakaszban megkezdett terápiával a HIV-fertőzöttek ma már teljes értékű életet élhetnek. A rendszeres HIV-szűrés fontosságára hívják fel a figyelmet a szakemberek november 17-e és 24-e között – írta a Híradó.hu.

   A rendszeres HIV-szűrés és a korai diagnózis kiemelt szerepére hívják fel a figyelmet szakemberek a november 17-24. között zajló HIV- és Hepatitis-szűrés Európai Hete alkalmából. Magyarországon kevesen járnak szűrésekre, pedig államilag finanszírozott, korszerű terápiás kezelésben részesülnek a fertőzöttek. A kampány célja, hogy minél többek figyelmét felhívják a megelőzés, a szűrés és az időben elkezdett kezelés fontosságára. De fontos, hogy a HIV-fertőzéssel és az AIDS betegséggel kapcsolatban élő tévhiteket is eloszlassák.
   A száz százalékban támogatott, korszerű kezelésnek köszönhetően az idejében kiszűrt HIV-fertőzöttek teljes életét élhetnek, dolgozhatnak, sportolhatnak, nemi életet élhetnek és gyermeket is vállalhatnak. Ha a fertőzött személy tisztában van a betegségével és kezelést is kap, megszakad a vírus átadásának láncolata. A HIV ugyanis hosszú évekig lappang a szervezetben tünetmentesen, és ez idő alatt a szexuális partnerek is megfertőződhetnek.
   Hazánk az úgynevezett 90-90-90-es szabály három eleméből kettőt már teljesített: az ismert HIV-fertőzöttek több mint 90 százaléka kezelésben részesül, és ennek a csoportnak több mint 90 százalékát eredményesen kezelik. Komoly problémát jelent viszont, hogy a becslések szerint egyelőre csupán a hazai HIV-fertőzöttek 30-50 százaléka részesül gyógyszeres terápiában, a többiek valószínűleg maguk sem tudnak a betegségükről.
   A terápiás kezelés életeket menthet. A modern antiretrovirális eljárásokkal a betegség kiválóan kezelhető és kordában tartható: a betegek vírusszámát szinte nullára csökkentheti, az időben elkezdett és szakszerű gyógyszeres kezelés mellett ki sem alakul a betegség AIDS stádiuma.
   Magyarországon minden megyében működik anonim, ingyenes szűrőállomás. A kevesebb, mint félórás vizsgálat a kulcs a betegség korai szakaszában megkezdett, eredményes terápiához és ezzel az évtizedekkel meghosszabbított, teljes értékű élethez. Az eredmény gyorsteszt esetén húsz-harminc percen belül a helyszínen, hagyományos vérvételes tesztnél pedig 7-14 nap múlva vehető kézhez – olvasható a Híradó.hu információjában.